Prikaži kategorije
Domov / Novice / Z S-Bikes na Nürburgring po nov hitrostni rekord
AVTOBLOG - Nordschleife - Nurburgring - S-Bikes - Sbikes - Green Hell (7)

Z S-Bikes na Nürburgring po nov hitrostni rekord


“Za fotografiranje na Nürburgringu Nordschleife potrebujemo preprosto prevozno sredstvo, kaj bi vzeli?” “S-Bikes, seveda!”, je sledil odgovor kot iz topa. Je na trgu še kaj bolj primernega kot to zložljivo kolo, kateremu priskoči na pomoč še elektro motor? Za naše potrebe na Ringu je bil kot ulit!

Prvomajski prazniki na nemškem dirkališču Nürburgring so sanje vsakega pravega navdušenca nad hitrimi avtomobili in motorji. Tudi sami smo na in ob dirkališču zares uživali, se nadihali bencinskih hlapov ter se nagledali drage in hitre pločevine. A za nas se je adrenalinska izkušnja nadaljevala tudi po zaprtju proge, ko so dirkalniki in športni avtomobili že zapustili prostrano cesto Zelenega pekla.
AVTOBLOG - Nordschleife - Nurburgring - S-Bikes - Sbikes - Green Hell (16)

Ko se je po zaprtju proge vzdušje ob dirkališču nekoliko umirilo, je ekipa Avtobloga skozi ozek vhod stopila na razgret in z gumo obdan asfalt, se zazrla v s soncem rumeno obarvana drevesa na razvpitem zavoju Brünnchen ali YouTube Corner (ovinek, znan po nesrečah, ki se pojavljajo na Youtube posnetkih). S seboj smo imeli aduta, hibrida, ki bo podrl hitrostni rekord na strmem spustu. To je seveda električno kolo S-Bikes, hibrid, ki ga oskrbuje moč dveh nog in elektro motorja, ki kolesarju pomaga predvsem pri premagovanju vzponov.

Vzpon na najvišjo startno točko naše namišljene proge je bil osvojen z lahkoto, za to gre zasluga elektro motorju, ki zares pripomore k lajšanju napora. Kot bi mignil, smo bili na vrhu, pred namišljeno črto, ki je označevala začetek naše proge. Baterija je polno napolnjena, pnevmatike primerno ogrete, luči prižgane, vse nastavitve v najhitrejšem in najbolj športnem načinu, bunda zapeta vse do vratu, oprijem na ročkah optimalen, ena noga že na stopalki…napetost narašča, roke so potne, namišljeni navijači (in mnogi pravi gledalci ob progi) glasno vzklikajo in začudeno opazujejo to hibridno čudo, veriga se napne. Trenutek tišine, srce požene kri po telesu, iz daljave se zasliši krik: “Start!”

Za trenutek napoči popolna tišina, gledalci obnemijo, že naslednji trenutek pa S-Bikes s svojim nizko ležečim jezdecem že drvi po pravem dirkališču, kjer so nekoč vozili veljaki Formule 1, danes pa pregrešno dragi avtomobili. Na prvem spustu s poganjanjem in pomočjo elektrike naberemo hitrost, saj kmalu sledi prvi zavoj, kolo se po temnejšem gumiranem delu z boljšim oprijemom močno zagrize v stezo in brez problema prevozi hiter in oster zavoj. Pred nami pa je že nova ravnina, kjer nadaljujemo s pospeševanjem, pred seboj pa zagledamo namišljeno ciljno črto takoj po t.i. zavoju YouTube Corner.

Ko slovesno prevozimo ciljno črto, srce močno razbija, publika navdušeno vzklika, na progi pa se polega prah, ki smo ga dvignili ob hitrem mimohodu. S počasno vožnjo se vračamo v bokse, kjer čaka fotograf in z navdušenjem opozori, da smo podrli hitrosti rekord s kolesom S-Bikes na najvznemirljivejšem, najbolj znanem ter najbolj nevarnem dirkališču na svetu. Takoj preverimo potovalni računalnik, ki pokaže, da smo z malim hibridnim dirkalnikom na razmeroma kratki razdalji res postavili hitrostni rekord z najvišjo hitrostjo 59,1 km/h. Kolo zmagoslavno parkiramo na sredino dirkališča in ga prislonimo na tačko, sami pa občudujemo rekorderja, ki se je na dirkališču zares izkazal. Pustimo ga, da se pnevmatike in zavore ohladijo, saj nas zasvajajoč občutek na stezi že žene k ponovnemu spustu.

AVTOBLOG - Nordschleife - Nurburgring - S-Bikes - Sbikes - Green Hell (10)

Celotna izkušnja je bila sicer precej manj dramatična, pa vendar nam je S-Bikes na dirkališču Nürburgring Nordschleife na obraz narisal širok nasmešek in nam nudil obilo zabave. To preprosto prevozno sredstvo, ki je po zaslugi zložljivega okvirja kot nalašč za potovanja, je izpolnilo vse naša pričakovanja in potrebe, za razliko od že preizkušenega modela pa smo tokrat uporabljali že osveženo in izboljšano različico, kar med drugim vključuje uporaben prtljažnik.

Za več informacij in testno vožnjo se obrnite na Center mobilnosti Špan, ki je prav to kolo tudi razvilo.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Anonymous says:

    Odličen prispevek! Čestitke celotni ekipi!

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG