Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volvo / Volvo se sooči s 750 tonami tovora…v snegu!
volvo1

Volvo se sooči s 750 tonami tovora…v snegu!


Švedsko podjetje je tokrat spet dokazalo, da izdelujejo izjemno kakovostna in zanesljiva vozila.

Za ta neobičajen test so uporabili Volvov tovornjak z oznako FH16, ki ima kot po naključju 750 konjskih moči in je opremljen z najnaprednejšim sistemom “I-Shift with Firstborn”. To je nadgrajena serija odličnega avtomatskega menjalnika I-Shift, ki ga uporabljajo pri tovornjakih in avtobusih podjetja Volvo. Ta nadgrajena verzija pa je izdelana specifično za odličen oprijem cestišča ob speljevanju in omogoči vožnjo tudi pri zelo nizkih hitrostih. Omogoča zelo počasno vožnjo od 0, 5 do 2 km/h in lahko spelje z obremenitvijo 325 ton, kar je zelo impresiven dosežek za tovornjake z avtomatskim menjalnikom.

volvo

Menjalnik ima na voljo dve počasni “crawler” prestavi ter skupno 12 prestav za vožnjo naravnost ter 4 vzvratne prestave. Za lažjo vleko težkih tovorov so določene dele izdelali iz visokozmogljivih materialov. I-Shift with Firstborn je na voljo v Volvo tovornjakih z 13 do 16 litri delovne prostornine motorja FM serije, FMX, FH in v modelu FH16.

Volvo3

Cilj naloge je speljati in prevoziti dolžino 100 metrov z vozilom, ki je izdelan za vleko pol manjše teže. Za dodaten izziv pa se je  vreme še poslabšalo; začelo je namreč snežiti, kar je še otežilo speljevanje. Za voznika so izbrali enega najmočnejših ljudi na svetu, Magnusa Samuelssona, kot sovoznik pa se mu je pridružil dolgoletni novinar za kategorijo težkih vozil, Brian Weatherley. Teža, ki sta jo morala prenesti,  je znašala 750 ton in je bila razporejena v 40 zabojih, postavljenih na 20 prikolicah. Skupna teža je enaka 350 Volvo XC90 terenskih vozil oziroma 4 letalom tipa Boeing 747. Tako je Volvo spet pokazal svojo iznajdljivost in tehnološki napredek.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG