Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / TEST: Suzuki Ignis – mala kepica zabave in veselja
AVTOBLOG-SUZUKI-Slovenija-TEST-Suzuki-Ignis-ALLgrip-naslovna

TEST: Suzuki Ignis – mala kepica zabave in veselja


Suzuki na našem trgu s pomočjo hude modelne ofenzive doživlja pravi razcvet, eden od akterjev te prenove znamke pa je tudi čisto na novo zasnovani mikroterenec, ki sliši na ime Ignis.

Suzuki z reinkarnacijo svojega mikroterenca nadaljuje neke vrste renesanso znamke, ki se je začela leta 2013 s prihodom nove Vitare. Vse od takrat znamka Suzuki privablja čedalje več kupcev, ki bi radi nekaj drugačnega, zanesljivega in posebnega. Novi Ignis je definitivno drugačen in zabaven, po preživetem tednu z njim pa menim, da je Suzuki z njim zadel v polno. Pripomore tudi dejstvo, da je trenutno Ignis najcenejši avtomobil s štirikolesnim pogonom na trgu, saj dobro opremljena različica s štirikolesnim pogonom stane že od 11.850€ naprej. Pa vendarle je mali Suzuki mnogo več kot to. Avtomobilček ima karakter, dušo če hočete. Le pritisk na tipko za zagon motorja (ključe imate seveda v žepu, saj ponuja tudi ‘keyles go’), vas loči od naslednje zabavne pustolovščine, ki jo v primeru bolj avanturističnih želja, omogočata tudi nekoliko višja postavitev avtomobila in štirikolesni pogon.

AVTOBLOG - SUZUKI Slovenija - TEST Suzuki - Ignis ALLgrip (24)

Če mislite, da ta tu nima kaj iskati se motite. S tipko za nadzor oprijema, ki do hitrosti 30 kilometrov na uro s pomočjo zavor pošilja moč na tista kolesa z oprijemom, na brezpotjih pride na območja, ki so bila do sedaj dostopna le lastnikom Fiata Pande 4×4. Pripomorejo tudi kratki previsi, ki omogočajo dobre pristopne kote, tako spredaj, kot tudi zadaj. V primeru, da se ravno ne počutite preveč avanturistično, pa vam štirikolesni pogon  v zavojih omogoča presenetljivo visoko raven oprijema tudi na mokrem cestišču, pozimi pa se boste smejali vsem ostalim, ki bodo avtomobile puščali v dolini, vi pa boste s širokim nasmeškom na obrazu le švignili mimo njih.

Za pogon Ignisa skrbi majhen 1.2 litrski atmosferski štirivaljnik, ki je s svojimi 66 kilovati oziroma 90 konjskimi močmi hkrati edini motor v ponudbi. Zaradi izjemno lahke zasnove Ignisa, tehta namreč vsega 945 kilogramov, mu na podeželjskih cestah navkljub ‘le’ devetdesetim konjem, moči ne primanjkuje. Hitrostnih rekordov sicer ne boste podirali, pa vendar mu dajte le nekaj več obratov in morda boste presenečeni. Avtocesta mu sicer ne diši preveč, saj je zaradi odsotnosti šeste prestave in slabe zvočne izolacije na avtocesti precej glasen. Tudi poraba na testu se je iz dobrih šestih litrov na 100 kilometrov, na avtocesti dvignila za približno en liter na 100 kilometrov.

                       SPECIFIKACIJE:
- Motor
Valji/ventili: 4/4
Delovna prostornina: 1.242 ccm
Nazivna moč v kW (KM): 66 KW (90 KM)
Maks. navor: 120 Nm/1,500-4,000
Kompresijsko razmerje: 12,5:1
Največja hitrost: 170 km/h
Pospešek: 12,2 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila: 945kg
-Kolesa
Dimenzije spredaj: 175/55 R16
Dimenzije zadaj: 175/55 R16
-Poraba goriva
Mestna: 5,5l/100 km
Vožnja izven mesta: 4,1l/100 km
Kombinirana: 4,6l/100 km
Emisije CO2: 106 g/km
Posoda za gorivo: 32 l
-Mere
Dolžina: 3700 mm
Širina [z ogledali]: 1660 mm
Višina: 1595 mm
Medosna razdalja: 2435 mm

V večini primerov pa je ravno ta majhen pogonski agregat skupaj zaslužen za velik del omenjene zabave, saj enostavno obožuje priganjanje, čemur pa ne oporeka niti vozna dinamika samega avtomobila. Za tako visok avtomobil in tako ozke pnevmatike je oprijema v zavojih neverjetno veliko, tako da vgrajeni sistem proti zdrsu pogonskih koles nima prav nobenega dela. Če že govorimo o vgrajenih asistenčnih sistemih naj povem, da ima ta najbolje opremljena različica z opremo ELEGANCE, ki sicer stane 13.450€, tudi cel kup varnostnih pomagal, ki skrbijo za vašo varnost in varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Med najpomembnejšimi sta zagotovo sistem proti nenamerni zapustitvi voznega pasu ter sistem za preprečevanje trka, ki zna biti včasih tudi malo nadležen, tema dvema pa se za lažje preživljanje časa na avtocesti pridruži še tempomat. Za osvetlitev skrbijo sicer odlični biksenonski žarometi, ki v kombinaciji z LED lučmi na prednjem koncu poskrbijo za prav poseben svetlobni podpis.

V notranjosti stvari postanejo še bolj zanimive. Ignis enostavno prekipeva od opreme, saj ponuja tudi stvari, ki jih v avtomobilu tega cenovnega ranga, ne bi pričakovali. Najdemo namreč lahko avtomatsko klimatsko napravo, gretje sedežev, bluetooth prostoročno telefoniranje, DAB digitalni radio in celo navigacijsko napravo, za lažje parkiranje pa bo skrbela vzvratna kamera, ki ponuja presenetljivo dobro ločljivost. Opreme je torej ogromno, celo več kot v kakšnem avtomobilu, ki stane trikrat toliko, kaj pa dizajn in sama kvaliteta materialov? Dizajn je meni osebno zanimiv in povsem zadovoljiv, sicer pa je to osebna domena vsakega posameznika, zalomi se le pri kvaliteti. Vse na občutek deluje sicer robustno in po japonsko dobro sestavljeno, vendar ne moremo spregledati vse cenene plastike, ki se nahaja v notranjosti suzukija. Seveda je Ignis poceni avtomobil, zato mu tega ne moremo povsem zameriti, vendar bi si vseeno želel malo več kompaktnosti in nekoliko kvalitetnejšo plastiko. Že samo sredinska konzola se naprimer upogne na tisto stran, kdor nanjo prvi nasloni koleno, pa naj bo to voznik ali sovoznik.

AVTOBLOG - SUZUKI Slovenija - TEST Suzuki - Ignis ALLgrip - notranjost (6)

Presenetljivo veliko je tudi prostora v notranjosti. Za le 3,7 metra dolg avtomobil, je naravnost neverjetno, da lahko dva več kot 190 centimetrov visoka človeka sedita eden za drugim, k čemer zagotovo pripomore škatlasta zasnova avtomobila. Prostora je celo za štiri take ‘velikane’ in prav vsi bodo sedeli čisto udobno, saj je dovolj prostora tako za noge, kot tudi za glave. Prtljažnik je s svojimi  267 litri povprečno velik, vendar se lahko zahvaljujoč vzdolžno pomičnima zadnjima sedežema (premikamo jih lahko za kar 16,5 centimetrov), njegov volumen poveča do te mere, da ob še vedno uporabnih zadnjih sedežih za otroke, zasilno pa tudi za odrasle, omogoča toliko prostora, kot avtomobili enega razreda višje. Izpostavil bi le, da zadaj nima ročic za držanje, ki bodo tistim, ki se na zadnji klopi znajdejo med vožnjo po kakšni ovinkasti cesti, močno manjkale, dobrodošel pa bi bil tudi po globini nastavljiv volanski obroč, saj je ta nastavljiv le po višini.

Skratka, Suzuki je z Ignisom zadel nišo, v kateri menim, da trenutno nima konkurenta. Kot sem že omenil, mu še najbližje pride Fiat Panda 4×4, ki pa vseeno ne ponuja toliko, je manj prostorna in še dražja zapovrhu. Ignis je vesel, zabaven mikroterenec, ki za majhno ceno ponuja res ogromno opreme, štirikolesni pogon in prepričljivo vozno dinamiko, obenem pa ima tudi povsem dovolj prostora za štiri ljudi in razmeroma majhno porabo, le kvalitetnih materialov ne pričakujte, ker jih žal ne boste našli. Ustrašil se ne bo niti lažjega terena, ki bi prizemljil vse ostale mestne malčke in vas tako ponesel do vašega vikenda ali najljubše pohodniške koče. Po tednu z Ignisom, mi je nekako jasno zakaj je po besedah Suzuki Slovenija trenutno povpraševanje mnogo večje od ponudbe, saj je naročil toliko, da je čakalna doba več mesecev. Enostavno jih lahko prodajo več, kot je kapaciteta proizvodnje in prav je tako, saj si Ignis to zasluži!

AVTOBLOG - SUZUKI Slovenija - TEST Suzuki - Ignis ALLgrip (31)

Fotograf: Luka Janežič
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. g.verlinden@ziggo.nl says:

    hello can you tell me the addres of the Suzuki dealer in slovenie or ljuliana thank you.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG