Prikaži kategorije
Domov / Testi / TEST: S-Bikes M50e vam bo vrnil zaupanje v kolesarjenje
AVTOBLOG-m50e-test-span

TEST: S-Bikes M50e vam bo vrnil zaupanje v kolesarjenje


V kolikor se radi vozite s kolesi, ampak vam včasih na vzponih in daljših poteh zmanjka energije in volje, so električna kolesa S-Bikes kot nalašč za vas. Ta kolesa namreč vključujejo baterijo in električni motor, ki se samodejno vključi med ”poganjanjem”, še vedno pa boste morali ”poganjati’,’ če se boste želeli pripeljati do cilja, le z manj napora.

Blagovna znamka S-Bikes, za katero ponosno stoji slovensko podjetje Špan, je pred približno letom dni razkrila svoje prvo električno kolo z imenom Smart 01. Slednje je obenem tudi domiselne zasnove in tako zelo praktično pri prevažanju, saj zaradi relativno majhnih mer v zložljivi obliki ”paše” v skoraj vsako vozilo. Pohvalna slovenska ideja, ki se sicer proizvaja na Daljnem vzhodu v sodelovanju s številnimi mednarodnimi podjetji. Pred kratkim smo na test prejeli najnovejšo pridobitev te znamke, prvo gorsko električno kolo, ki sliši na ime M50e. Pohvali se lahko z baterijo, ki je premišljeno vgrajena v spodnji del okvirja, električni motor je nameščen na pestu zadnjega kolesa, tako sprednje kot zadnje kolutne zavore pa so hidravlične. Odlikujejo ga enake lastnosti kot prvega, a atraktivni M50e naj bi ponujal še nekaj več – sposobnost pri premagovanju zahtevnejšega terena. S-Bikes ima tako trenutno v ponudbi kar tri modele: izboljšano zložljivo različico modela Smart 01, ki se sedaj imenuje F50e, mestno kolo z imenom C60e in M50e, atraktivno gorsko kolo.

AVTOBLOG - TEST drive - S-Bikes M50e - Span (11)

S-Bikes M50e je izmed zgoraj naštetih zagotovo najbolj robustno izdelano električno kolo z agresivno geometrijo okvirja in obsežno serijsko opremo. Pogonski sklop združuje napreden električni motor moči 250 vatov in baterijo znanega proizvajalca Panasonic, ki zmore 7800 mAh kapacitete in je odstranljiva ter priročno skrita v spodnjem delu v celoti aluminijastega okvirja kolesa. Ravno zato na prvi pogled le stežka opazimo, da gre za električno kolo. Bolj konvencionalen oziroma mehanski del kolesa pa sestavljata zadnji in sprednji menjalnik Shimano Acera, ki se v hiearhiji sicer svetu dobro poznanega proizvajalca žal znajde pri osnovni opremi. Tudi z 21 prestavami predstavlja nekakšen kompromis, saj močno verjamem, da bi z dodatnimi prestavami M50e dosegal še višje hitrosti, a tu naletimo na nov problem. Električna kolesa lahko zakonsko dosegajo do 25 kilometrov na uro, a v primeru, da boste močneje pritiskali na pedala, boste dosegali tudi nekoliko višje hitrosti. V tem primeru boste nekako izničili pomen električnega kolesa, ki si prizadeva, da vam odvzame kakršenkoli napor med vožnjo.

Pravi izziv pri načrtovanju kolesa so vsekakor imeli inženirji, saj električne komponente med vožnjo nikakor ne predstavljajo omejitev, tudi takrat, ko bi radi v celoti poganjali sami. Priznam, da sem prvo vožnjo z njim težko čakal, kaj kmalu pa sem ugotovil, da M50e brez dvoma spada med kolesa, ki omogočajo agilno in dokaj udobno vožnjo, zahvaljujoč sedežu Velo Anatomic. Kljub nekoliko večji masi (23,35 kilograma) med premagovanjem malce zahtevnejšega terena k udobju močno prispeva tudi sistem prilagodljivih vzmetenih vilic RST Ares, ki zadovoljivo ”absorbira” napake slabih cest. Z izrazito gorsko naravnanimi pnevmatikami Kenda Small Block Eight se ne bo ustrašil luknjaste makadamske poti, vseeno pa M50e ni ekstremni primerek gorskega kolesa, saj menim, da bi ob zahtevnejši uporabi kaj kmalu ”popustil” kakšen od bolj izpostavljenih delov kolesa.

Polnjenje baterije, ki poteka preko običajne gospodinjske električne vtičnice in z gumo zavarovanim priključkom na okvirju kolesa traja približno pet ur, samo rokovanje z kolesom pa je zelo enostavno, zahvaljujoč pregledni in predvsem ergonomski postavitvi tipk. Za vklop kolesa je potrebno pritistniti tipko M, s katero nato spreminjamo tudi različne prikaze na osvetljenem in velikem zaslonu potovalnega računalnika, ki uporablja prepričljivo S-Bikes IQ tehnologijo. Z tipko + in – lahko kolesar poljubno nastavi stopnjo posredovanja električnega motorja. Pri stopnji nič tako baterija z električno energijo ohranja le zaslon potovalnega računalnika in morebitne prižgane luči. Gorsko električno kolo M50e sledi najnovejšim trendom in ima tako spredaj kot zadaj vgrajeni luči v LED tehnologiji. V najboljšem primeru boste ob varčni rabi električne energije prevozili približno 60 kilometrov, kar je presenetljivo veliko. Električnemu kolesu M50e ni tuja niti koristna pomoč pri hoji ob kolesu, saj lahko plin dodajamo tudi sami. Žal pa se tudi pri tem, tako kot pri vseh S-Bikes kolesih, energija ne regenerira med zaviranjem ali spuščanjem po klancu.

Električno kolo M50e pa ne pozablja tudi na privlačen videz;  z grafitno srebrno barvo in rdečo grafiko si namreč izbori prenekateri pogled mimoidočih.

AVTOBLOG - TEST drive - S-Bikes M50e - Span (19)

Na trgu je veliko električnih koles, zahvaljujoč razvoju tehnologije, ki je omogočila vse manjše dimenzije vgrajenih električnih komponent. Omogočajo poceni prevoz na krajše razdalje, ob tem pa lahko S-Bikes M50e uporabljate za marsikatero priložnost, čeprav se najbolje znajde na neutrjenih brezpotjih. Vse skeptike bo prepričal z dejstvom, da kljub vgrajenim električnim komponentam še vedno ohranja edinstvene prvine kolesarjenja; brez poganjanja namreč ”ne pridemo nikamor”, še vedno pa se lahko z njim vozimo tudi takrat, ko električne energije zmanjka. Električni motor še najbolj pride “prav” v primeru vzpona (funkcija HILL ASSYST za speljevanje v klanec) ali pa takrat, ko preprosto izgubite voljo do rekreacije oziroma poganjanja. Tako vam omogoča veliko mero rekreacije in sprostitev, enako kot pri običajnih kolesih, le da boste s M50e na cilj prišli hitreje, lažje in predvsem manj boleče (kolo je primerno tudi za ljudi, ki trpijo zaradi poškodb, kot je npr. poškodovano, obrabljeno koleno). Na tem električnem kolesu se bo vsak počutil varno, saj je posredovanje električnega motorja izjemno neopazno in niti malo sunkovito.  Kljub temu, da prevažanje ni njegova vrlina, lahko kolesa preprosto in hitro odstranimo s pomočjo ”quick-release” sistema.

Za električno gorsko kolo M50e pri podjetju Špan d.o.o zahtevajo akcijskih 1,299  evrov. Prepričan sem, da boste za tako ceno le stežka našli primerljivo električno kolo (za tako ceno sicer dobimo običajno gorsko kolo z nekoliko kvalitetnejšo opremo), saj M50e predstavlja skorajda nepremagljivo kombinacijo vstopa v svet električnih gorskih koles, ob nakupu pa podpirate tudi slovensko idejo.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Valun says:

    V živo videno, kako je bil motor skurjen po cca 50 km in 500 višincih. Baterija se izprazni po 100 – 200 višinskih metrih bolj inteenzivnega vzpona (makadam z 10% ali več naklona). Geometrija je bližja treking kolesu kot gorskemu kolesu – krmilo je preozko in nudi premalo kontrole za samo malo bolj resen gorski spust, zavore ne vlivajo nekega blaznega zaupanja. V najboljšem primeru je kolo primerno za treking turo, kjer se pričakuje kakšen makadam in manjši vzponi.
    Kdor ima namen kolesariti po hribih naj za isti ali pa še manjši denar kupi gorsko kolo brez elektrike, pri čemer bo dobil lahko kolo kakšnega preverjenega proizvajalca srednjega razreda s polnim vzmetenjem in bistveno boljšo opremo (npr Shimano srenjega ali celo višjega razreda).
    Odsvetujem, tudi akcijske cene 1300 € kolo ni vredno.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG