Prikaži kategorije
Domov / Koncepti / Prvi leteči avtomobil na trgu!
AVTOBLOG-prvi-leteči-avtomobil-PAL-V-Liberty-Sport-Helikopter-Avto-naslovna

Prvi leteči avtomobil na trgu!


Nemško podjetje PAL-V je začelo s prodajo prvega letečega avtomobila na svetu z imenom Liberty. Ima 99 konjski motor, ki poganja kolesa, ter 197 konjski motor, ki poganja propeler. Na začetku bo na voljo za najmanj pol milijona evrov, prve primerke pa bodo kupci dobili šele konec leta 2018.

Nemško podjetje PAL-V potrjuje, da je Liberty v celoti skladen z vsemi aktualnimi evropskimi predpisi in prikazuje prihodnost v razvoju avtomobilov in letal. Prvi primerki bodo kupcem na voljo z omejeno serijo Pioneer Edition, cena tega modela pa se bo začela pri slabega pol milijona evrov. Cena vključuje tudi nekaj inštrukcij letenja, gretje kabine in personalizacijo vozila.

AVTOBLOG-prvi-leteči-avtomobil-PAL-V-Liberty-Sport-Helikopter-Avto (1)

Liberty Pioneer Edition primerkov bo le 90, nato pa se bo začela prodaja Sport modela z bolj ugodno ceno, saj bo na voljo že od 299.000 evrov naprej. Kljub temu, da možnosti personalizacije ne bo imel, bo imel možnosti izbire gretja, karbonskih dodatkov zunanjosti ter inštrukcije letenja. Liberty ima 3 kolesa in velik ”propeler”, ki se bo zložil za vožnjo po cesti. Vgrajena ima dva motorja, enega za vožnjo po cesti in drugega za poganjanje propelerja. Za poganjanje proplerja ima Rotax motor z dvema pogonskima gredema; prvi bo zagotavljal dvig, drug pa potisk avta. V njem je prostora za dva, ima pa tudi znižano podvozje. Iz avta v helikopter potrebuje med 5 in 10 minut. Medtem ko se propeler na vzlet pripravi sam, mora voznik pripraviti zadnji spojler in dva manjša propelerja. Za letenje je potreben izpit, za vzlet pa potrebuje 90-200×200 površine brez ovir, to pomeni, da so za vzlet najbolj primerne manjše steze in ne ceste.

AVTOBLOG-prvi-leteči-avtomobil-PAL-V-Liberty-Sport-Helikopter-Avto (7)

Motor, ki bo služil vožnji po cestah, bo imel končno hitrost 160 kilometrov na uro, do stotice bo pa pospešil v devetih sekundah. Na 100 prevoženih kilometrov bo porabil približno 9 litrov, s polnim rezervoarjem pa dosegel do 1314 prevoženih kilometrov. V zraku lahko doseže največ 3500 metrov in hitrosti do 180 kilometrov na uro; s polnim rezervoarjem to pomeni približno 500 kilometrov. Izdelan bo na Novi Zelandiji, medtem ko bodo njegovi deli proizvedeni tudi v drugih dražavah širom sveta. PAL-V je prve prototipe testiral že v letu 2009 in 2010, sedaj pa po dolgih letih razvoja in nenehnega izboljševanja izdelka lahko kupcem zagotovijo inovativen leteči avtomobil, ki zadostuje vsem aktualnim evropskim predpisom. Za več fotografij tega vozila si oglejte spodnjo galerijo.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG