Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Tesla / Prve dostave – Vse o novi Tesli Model 3
AVTOBLOG-Tesla-Model-3 (5)

Prve dostave – Vse o novi Tesli Model 3


Elon Musk je končno dostavil prvih 30 vozil Tesle Model 3, ki je prvi poizkus tega avtomobilskega giganta v tem, da kupcem ponudi cenovno dostopen električni avtomobil.

Po tem, ko so še pred začetkom proizvodnje prejeli ogromno prednaročil je Elon Musk izjavil: “V naslednjih šestih do devetih mesecih je naš največji izziv izdelati tolikšno število avtomobilov. Več kot očitno, bomo v proizvodnjem peklu”.

AVTOBLOG-Tesla-Model-3 (3)

Sedaj že vemo, da bo vstopna različica v Ameriki stala 35.000 dolarjev, kar je v naši valuti slabih 30 tisočakov, obenem bo ponujala do 350 kilometrov dosega, pospešek do stotice v 5,6 sekunde in končno hitrost preko 190 kilometrov na uro. Na teslinih ‘superchargerjih’ boste lahko pridobili 190 kilometrov dosega v vsega 30 minutah, na domači vtičnici pa okoli 45 kilometrov na vsako uro polnjenja. Skrbi o iztrošenju baterije ni, saj ima ta 8-letno garancijo, oziroma do 160.000 prevoženih kilometrov, sam avtomobil pa ima točno polovico manjšo garancijo in tako ponuja 4 leta oziroma 80.000 prevoženih kilometrov.

AVTOBLOG-Tesla-Model-3 (1)

V notranjosti boste prejeli 15 palčni zaslon na dotik, dvoconsko klimatsko napravo, navigacijski sistem, wi-fi, prostoročni dostop, zvočno upravljanje, Bluetooth, vzvratno kamero in še mnogo drugega. Na avtomobilu je nameščenih kar 8 kamer in 12 ultrazvočnih senzorjev, za dodatno varnost pa skrbijo še sistem za nadzor stabilnosti, 8 varnostnih blazin in sistem za merjenje tlaka v pnevmatikah.

Tisti, ki bi si želeli še nekaj več, imate na voljo ‘Long Range’ izvedenko, ki stane nadaljnih 9.000 dolarjev (7658€) in tukaj postane zanimivo. Baterija v tej različici namreč ponuja kar 500 kilomterov dosega, pospešek do stotice pa tukaj znaša le 5,1 sekunde. Tukaj na superchargerju Model 3 lahko napolnemo za 270 kilometrov na vsakih 30 minut polnjenja, doma pa se hitrost zmanjša na 60 kilometrov na vsako uro polnjenja.

Kasneje bomo dobili tudi različico s pogonom na vse štiri kolesa in z vgrajenim zloglasnim ‘Ludicrous’ načinom pospeševanja za še več ‘limanja na sedež’.

Za nadaljnih 5 tisočakov dobite Premium upgrade pack, ki vam prinese ogrevane, 12 stopenjsko nastavljive sedeže, notranji dekor iz lesa, boljši stereo sistem, temnjeno stekleno panoramsko streho in LED meglenke. Če dodate še nadaljnih 5 tisočakov, pa dobite še ‘naprednega Autopilota’, ki avtomobil na avtocesti praktično vozi sam, za še naslednje 3 tisočake povrh prejšnjih 5, pa dobite popolno avtonomno vožnjo, ki po njihovih besedah, ne zahteva nobene interakcije osebe na voznikovem sedežu.

Celotni avtomobil je 4,7m dolg, 1,4m visok in 1,85m širok, kar je skoraj enako kot BMW serije 3, tehta pa 1609 kilogramov v osnovni različici in 1730 kilogramov za ‘Long Range’ različico.

AVTOBLOG-Tesla-Model-3 (4)

Za konec je Musk izjavil: “V tem cenovnem razredu, ne boste našli boljšega avtomobila, pa naj bo bencinski ali električen.”

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG