Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Porsche / Porsche je prenovil veličastnega dirkača 911!
restored-porsche-911 (14)

Porsche je prenovil veličastnega dirkača 911!


Porsche 911, ki je pred leti zmagal na dirkah Le Mans, je bil popolnoma restavriran. Izgleda preprosto fenomenalno!

Nekateri avtomobili se na žalost znajdejo v zelo čudnih okoliščinah. Kot se je na primer slednji primerek Porscha 911 2.5 S/T iz leta 1972. Prav ta je bil med drugim tudi zmagovalec svoje kategorije v dirki Le Mans. Legenda, del Porscheve zgodovine, ki bi moral biti cenjen in slavljen, pa je žal končal ves uničen in razstavljen in bil igrača za otroke, ki so se z njim in okrog njega igrali.

Pred tremi leti ga je na srečo odkril in vzel pod svoje okrilje zbiratelj in ljubitelj Porschevih umetnin. Tako je krute usode rešil legendo, ki je bil iz igrišča premeščen v varne prostore Porschevih klasik. Začela se je prenova, ki je bila zelo temeljita in je zato trajala kar dve leti in pol.

restored-porsche-911 (8)

Glede na bogato zgodovino je bila prenova nujno potrebna. 911 2.5 S/T je bil namreč prilagojen prav za dirkanje in ga je Porsche izdelal le za dirkalno stezo in izkušene voznike. Ta primerek pa je poseben še iz enega razloga; je  namreč eden izmed 24 izdelanih primerkov (osnovan je na 911 2.4 S Cóupe), vozil pa ga je zmagovalec dirke Le Mans leta 1977, Jürgen Barth.

Na dražbi bi avtomobil dosegel vrtoglave zneske, sploh zaradi njegove bogate dirkaške zgodovine. Jürgen Barth ga je namreč vozil 6 ur v Daytoni, 12 ur v Sebringu in 1000 kilometrov na Nürburgringu. V ekipi Louise Mezanarie je na dirki Le Mans zmagal v kategoriji GT avtomobilov do 3,0 litrov, celotno dirko pa končal na 13. mestu.

restored-porsche-911 (6)

Žal je po slavni zgodovini zašel v napačne roke in se znašel na igrišču, kjer je počasi propadal. Po podrobnejšem pregledu karoserije so ugotovili, da gre za zelo pomemben primerek, celo zgodovinski. Ker je bila celotna karoserija zvita, so jo namestili na “mučilno napravo” za avtomobile in ga lep čas vzdrževali v pravi poziciji. Dodani so bili vsi potrebni deli in popravljene vse vdolbine.

Zaradi dolgoletnega tičanja v različnih vremenskih razmerah je bil tako rjast, da je bilo potrebno marsikateri del narediti popolnoma na novo, saj bi ga sicer agresivna alkalna snov povsem razjedla. Avtomobil so nato sestavili del za delom, kar je vzelo 1000 ur ročnega dela.

S pomočjo starih skic iz 70-ih so uspeli izdelati popolnoma identičen avtomobil, ki je prejel nov spojler, streho in rezervoar za gorivo.

restored-porsche-911 (11)

Zaščitili so ga proti rji in ga nato odeli v čudovit rumen odtenek. Po osmih tednih sušenja barve so vsak element natančno namestili na karoserijo in izdelali zares impresiven izdelek, ki je v ponos Porscheve zgodovine.

Prejel je povsem originalne elemente. Med slednje spadajo 110-litrski rezervoar za gorivo, razširjeni sprednji in zadnji odbijači, športni sedeži in 380 mm  športni volanski obroč.

Tako ga imamo, zaključen primerek odličnega avtomobila, ki je po treh letih zasijal v svoji slavi. Če ga želite videti pobliže, ga lahko najdete v Techno Classica v Essnu.

Čestitke, Porsche!

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG