Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Renault / Novi Renault Megane – navzven lepotec, v resnici prava zver!
renault-megane-gt-line (24)

Novi Renault Megane – navzven lepotec, v resnici prava zver!


Ko sem pred meseci prvič zagledal fotografije novega Megana, sem bil zelo skeptičen. Je tako velik vizualni preskok zares lahko zgodba o uspehu?

Ko je Megane končno pripeljal v prodajne salone, je marsikoga preprosto očaral. Priznati je potrebno, da je ne glede na vse novinec zares čudovitega izgleda. Še bolj me je razveselil pogled na testnega Megane Energy dCi 110 pooblaščenega osrednjeslovenskega trgovca Pleško Cars z vizualnim paketom GT line, ki je nase kar lepil poglede mimoidočih. K čudovitemu srebrnemu kovinskemu odtenku so se zares lepo podala 18-palčna platišča iz lahke litine, na športni GT izgled pa so opozarjali različno pozicionirani »GT line« napisi.

renault-megane-gt-line (32)

Če še pred časom nisem bil največji ljubitelj francoskih vozil z rombom na nosu, se je moje mnenje že le ob ogledu fotografij novih modelov Talisman, Megane in Scenic precej spremenilo. Novi Renaulti so spet dobili tiste prave elegantne linije in privlačen izgled, GT line pa prida še bolj športen značaj in tako zadovolji tudi bolj zahtevne kupce. Spredaj so sedaj nameščene zelo opazne LED dnevne luči v obliki raztegnjene črke C, ki zaobjamejo glavno svetilo. Zadnja LED luč je raztegnjena skoraj čez celoten zadek avtomobila in tako kot sprednji del avtomobila tudi le-ta postane izjemno elegantno vpadljiv.

Notranjost uporablja kvalitetne materiale, ki na sredini armaturne plošče obkrožajo 7-palčni informacijsko-zabavni zaslon na dotik, kjer je opcijsko na voljo tudi navigacija Tomtom. Po zaslugi paketa GT line so bili v notranjosti nameščeni udobni športni sedeži z bočno oporo, po celotni kabini pa so bili šivi odeti v modro barvo. Klasični prikazovalnik hitrosti je zamenjal prilagodljiv zaslon, ki se spreminja glede na način vožnje oziroma izgled le-tega izbirate na sredinskem zaslonu, kjer lahko izbirate  med štirimi različnimi prikazovalniki in petimi različnimi barvami notranjosti.

renault-megane-gt-line (38)

Na račun športnega in bolj privlačnega izgleda so vsa stekla avtomobila pozicionirana nekoliko višje kot običajno, kar za manjše voznike pomeni nekoliko slabšo preglednost. Prostornost na zadnji klopi je zadovoljiva in bo predvsem za otroke povsem dovolj. Za večje potnike pa bo na daljše razdalje druga vrsta kmalu postala premajhna. Prtljažni prostor premore prostornino 434 litrov, za nekatere bo pri natovarjanju moteč le nekoliko višji prtljažni rob.

                       SPECIFIKACIJE:
- Motor
Valji/ventili: 4/8
Delovna prostornina: 1.461 ccm
Hod/vrtina bata v mm: 76,0/80,5
Nazivna moč v kW (KM): 81 KW (110 KM)
Maks. navor: 250 Nm/1,750
Največja hitrost: 187 km/h
Pospešek: 11,3 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila: 1.205 kg
-Kolesa
Dimenzije spredaj: 255/40 R18
Dimenzije zadaj: 255/40 R18
-Poraba goriva
Mestna: 4,2 l/100 km
Vožnja izven mesta: 3,4 l/100 km
Kombinirana: 3,7 l/100 km
Emisije CO2: 95 g/km
Posoda za gorivo: 47 l
-Mere
Dolžina: 4359 mm
Širina [z ogledali]: 1814 [2058]mm
Višina: 1447 mm
Medosna razdalja: 2669 mm

Kar se same vožnje tiče, je potrebno posebej pohvaliti mojstre, ki so novega Megana izpopolnili. Avtomobil na cesti ostaja tipično francosko mehak, hkrati pa je podvozje dovolj kompaktno, da je vožnja skozi zavoje še vedno uživaška. 1,5-litrski štirivaljni motor uspe razviti 110 konjskih moči in 250 Nm navora, ki jih preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par. Omenjena moč poskrbi, da 1205 kilogramov težak Megane do 100 km/h pospeši v 11,3 sekunde in doseže najvišjo hitrost 187 km/h. Pri tej zmogljivosti naj bi po uradnih podatkih še vedno porabil le 3,7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov, med zelo raznoliko vožnjo pa je naš testnik dosegel rezultat 5,5 l/100 km, kar je še vedno zelo dober rezultat.

»Kakšna pa je cena tega lepotca?«, so se v takšni ali drugačni različici glasila vprašanja prijateljev. Osnovna izvedenka Megane Energy dCi 110 Start&Stop GT Line vas bo stala 19.890 €, s kovinsko barvo, paketom navigacije, 18-palčnimi platišči ter rezervnim kolesom pa maloprodajna cena našega primerka s popustom znaša 20.190 €. Glede na dobljeno se meni osebno zdi cena dokaj ugodna. Za vse dodatne informacije se seveda lahko obrnete na pooblaščenega trgovca Pleško Cars iz Brezovice, kjer vam bodo z veseljem pomagali in svetovali.

Priznati moram, da me je novi Megane prijetno presenetil. Seveda zunanji izgled priča o zelo obetavnem avtomobilu, kar pa vožnja le še dodatno potrdi. Motor je dovolj odziven in ravno pravšnji za povprečnega uporabnika, karoserija se pretirano ne nagiba, a vendar avtomobil ostaja presenetljivo mehak, notranji elementi so resnično na višjem kakovostnem nivoju, prav tako je pohvale vredna prilagodljivost. Avtomobil je izpolnil pričakovanja, ki sem jih imel le ob pogledu nanj…pravzaprav jih je celo presegel.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG