Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Na Vranskem zopet rezgetalo na tisoče Mercedesovih konj
AVTOBLOG - Mercedes AMG Roadshow 2017 - AMZS Vransko - Mercedes-Benz Slovenija  (3)

Na Vranskem zopet rezgetalo na tisoče Mercedesovih konj


Včeraj je Mercedes Benz na Vranskem priredil tradicionalni Roadshow Star experience in nas povabil, da se tudi mi naužijemo najnovejše tehnologije, ki jo trenutno ponuja znamka Mercedes Benz, za piko na i pa je poskrbel njihov AMG oddelek.

Mercedes Benz je na AMZS poligonu varne vožnje na Vranskem priredil že svoj tretji letošnji dogodek za ekskluzivne stranke z imenom Mercedes Benz Roadshow Star experience, ki se je odvijal skozi vikend, včeraj pa smo prišli na svoj račun še novinarji. Ravno Roadshow dogodek prirejajo že osmo leto zapored, letos pa so bojda spremenili vse. Že takoj ob prihodu na poligon nas je pričakal prečudovit temni Mercedes Benz AMG GT Roadster, z nalepkami, ki ponazarjajo 50. letnico mercedesovega hišnega tunerja AMG. Mat črna barva in  prednja maska po vzoru močnejšega brata z imenom GT-R naredita avtomobil mnogo agresivnejši, kot smo navajeni od takih kabrioletov, kar mu zagotovo lahko štejemo le v plus. Na žalost ga nismo mogli peljati po pisti, je pa v nas vzbudil željo po vožnji ostalih zverin s črkami AMG v imenu, na kar pa smo morali še nekoliko počakati, saj nas je v tem relativno mrzlem, a s soncem obsijanem jutru, najprej pričakala skodelica kave in manjša pogostitev.

Hrana in kava sta bili odlični, a vseeno smo s kotički očes pogledovali skozi okno in si ogledovali “mrcine”, ki nas še čakajo. Prav nestrpno smo čakali besede organizatorjev, naj se zberemo v skupnem kotičku, kjer bo kratka predstavitev. Za začetek smo si ogledali kratek videoposnetek o zgodovini podznamke AMG, ki ravno letos slavi svoj 50. jubilej. Videli smo tako odlomke prve odmevne zmage znamke AMG leta 1971 na dirki 24 ur Spa Francorchamps z avtomobilom, ki je bil praktično predelana družinska limuzina, proti mnogo izkušenejšim ekipam, ki so dirkale s pravimi dirkalniki, kot tudi zgodbo, kako sta se  v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, po daljšem razhajanju, znamki Mercedes in AMG ponovno združili. Po uvodnem videoposnetku nas je najprej lepo pozdravil gospod Andrej Bergant, direktor prodaje vozil Mercedes Benz pri podjetju Autocommerce, nato pa predal mikrofon v roke Michaelu Thumu, vodji nemške ekipe vozniških inštruktorjev, ki nas je na začudenje vseh nagovoril kar v slovenskem jeziku. Poudaril je, da se pri Mercedesu trudijo skozi takšne dogodke svoje avtomobile približati strankam, zato je Mercedes Benz Star Experience, za Offroad in Dream car dogodkoma, že tretji tak dogodek v letošnjem letu in po njegovih besedah je ravno ta od vseh treh najpomembnejši  za njihove stranke. Na kratko je predstavil tri delavnice, ki ponazarjajo bistvo Mercedes Benz avtomobilizma in dejal, da je danes poudarek predvsem na varnosti, zato vsa elektronika (nažalost) ostane vklopljena.

AVTOBLOG - Mercedes AMG Roadshow 2017 - AMZS Vransko - Mercedes-Benz Slovenija  (19)

Naša skupina se je najprej napotila na delavnico po imenu Inteligent Drive, na kateri smo spoznavali novega Mercedesa razreda S in vso njegovo tehnološko dovršenost. S to tehnologijo naj bi bil razred S trenutno najvarnejši avtomobil na svetu, čemur po šestih demonstracijah različnih sistemov, težko oporekamo. Sam sem se namestil tam, kamor se za potnika avtomobila kot je razred S spodobi, torej na zadnji sedež. Nemški inštruktor nam je najprej demonstriral samodejno zaviranje v primeru, da iz stranske ulice nenadoma pripelje drugo vozilo, kar je poleg prepoznavanja znakov Mercedes razreda S opravil brez težav. Nato je sledilo, vsaj za nas precej strašljivo, zaviranje v primeru naleta pri hitrosti kar 80 kilometrov na uro. Mogoče se vam ne zdi veliko, vendar ko se s tako hitrostjo peljete proti fiksni oviri, vas zagotovo malo stisne. Že dejstvo, da pišem ta članek pomeni, da je Mercedes tudi to opravil z odliko, tako kot se je kasneje pri isti hitrosti uspel izogniti tudi pešcu in s pomočjo radarskega tempomata sam zavreti za parkiranim Sprinterjem, ki je simuliral konec stoječe kolone. Za konec druženja z Mercedes Benzovim zastavonošo smo doživeli še popolnoma avtonomno parkiranje in preizkusili tudi funkcijo avtonomne zapustitve bočnega parkirnega prostora.

Sledila je delavnica po imenu Safety, ki ne daje toliko poudarka na avtonomne sisteme, temveč bolj na reakcijo voznika in lovljenje zadka vozila.

Na hidravlični plošči, ki simulira nenaden zdrs zadka na spolzki podlagi smo preizkusili vrsto mercedesovih vozil, od manjšega razreda C do največjega razreda V. Me je kar malo sram priznati, da sem ‘ulovil’ le dva od mnogih poizkusov, v tolažbo pa mi je, da ostali kolegi niso bili nič boljši. Ta delavnica je bila sicer zelo zanimiva in poučna, a potihoma smo že vsi nestrpno čakali zadnjo češnjo na torti z imenom Agility, kjer smo v dinamični vožnji preizkusili pet vozil z oznako AMG.

AVTOBLOG - Mercedes AMG Roadshow 2017 - AMZS Vransko - Mercedes-Benz Slovenija  (22)

Po kratkem uvodu in varnostnih navodilih smo že vsi sedeli v svojih avtomobilih, si nastavili vozniški položaj in zbudili skupno kar 2.103 konjskih moči. Po uvodnem krogu smo končno lahko začutili pospeške modelov GLA 45 AMG, GLE 43 AMG Coupe, E 43 AMG in najmočnejšega izmed vseh prisotnih, kar 585 ‘konjskega’ Mercedes Benz E63 AMG. Vsi so veselo ‘grizli’ v zavoje, gume so stokale pod obremenitvijo, na območju poligona pa je nastala neverjetna zvočna kulisa štiri, šest in osemvaljnikov. Na srečo smo zaradi pogostih menjav prav vsi lahko vozili vse prisotne avtomobile, kar je na takih dogodkih prava redkost in to moram posebej pohvaliti.

Vsi so bili po svoje posebni in dobri. Majhna GLA 45 AMG sta jezno pokala iz izpušnih sistemov, tudi večji GLE 43 AMG Coupe ni imel težav s sledenjem inštruktorju spredaj v modelu C43 AMG, ampak E63 S AMG….no to pa je druga zgodba. V trenutku, ko sem začutil polno pospeševanje vseh 585 konj in jezno rjovenje 4.0 litrskega osemvaljnika, nisem dobil le nasmeška na obraz, temveč sem se enostavno začel na glas krohotati. Nisem si mogel pomagati, ta občutek je bil enostavno neverjeten. Presenečen sem bil tudi nad količino oprijema in nad samo vodljivostjo tako velike limuzine in škoda, da je uvodno spoznavanje z najmočnejšo različico modela E trajalo le dva kratka kroga. Za konec smo po vseh menjavah vozil opravili še počasen ohlajevalni krog, da smo ohladili razgrete zavore in pnevmatike, saj morajo avtomobili preživeti še kar nekaj postaj Roadshowa, naslednja denimo je na sosednji Hrvaški.

Vsi še polni adrenalina in tresočih rok smo se odpravili še na zadnjo postajo tega dneva, kjer smo na strehi s soncem obsijane terase restavracije dobili še kosilo, za katerega smo bili hvaležni, da ni bilo na programu prej, saj bi se morda nekatere vožnje končale nekoliko drugače. Kakorkoli že, na Vranskem smo preživeli odličen dan v družbi lepih deklet in tisočerih konj, za kar se iskreno zahvaljujemo Mercedes Benz Slovenija. Prihodnje leto pa se zopet vidimo, takrat že na devetem tradicionalnem Mercedes-Benz Roadshowu, za katerega verjamemo, da bo vsaj tako dober kot je bil letošnji.

AVTOBLOG - Mercedes AMG Roadshow 2017 - AMZS Vransko - Mercedes-Benz Slovenija  (20)

Fotograf: Dejan Ipavec
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG