Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Tesla / Model Y bo nov model znamke Tesla!
AVTOBLOG-tesla-modely-elon-musk-model3-suv (1)

Model Y bo nov model znamke Tesla!


Tesla namerava na trg poslati kompaktni športni terenec z imenom Model Y, ki bo temeljil na enaki platformi kot nedavno predstavljeni Model 3 in bi tako znal biti velika uspešnica ameriškega podjetja zaradi rasti prodaje tega segmenta.

Poleg težko pričakovanega modela z imenom Model 3, bo Tesla kmalu predstavila še naslednjega športnega terenca znamke na enaki platformi. Model Y naj bi bil na voljo z precej bolj dostopno ceno kot ostali modeli znamke.

Začetna cena modela Model 3 naj bi bila pod 40,000 euri, model Y pa naj bi bil malce dražji. Kljub temu, pa da bi model Y lahko postal najbolj prodajan(v US je bilo prejšne leto prodano več kot sedem milijonov vozil teh vrste) model v ponudbi Tesle, pa Elon Musk, ustanovitelj, trdi da kljub temu v Model 3 zaenkrat vlagajo največ truda.

AVTOBLOG-tesla-modely-elon-musk-model3-suv (2)

Model Y naj bi bil predstavljen šele naslednje leto z proizvodnjo proti koncu naslednjega leta. Nekaj podrobnosti je že bilo razkritih, dvomimo pa da bo imel podobna vrata(navzgor odpirajoča) kot Model X. Model Y naj bi imel posodobljen električni sistem, ki bo še izboljšal sistem Tesle za avtonomno(popolnoma samodejno) vožnjo. Vsa vozila Tesle naj bi v prihodnje imela 8 kamer, ki bodo vozilu sporočale dogajanje v okolici(360 stopinj) kakor tudi 12 ultrasoničnih senzorjev in senzor na sprednji strani vozila, ki bo brezhibno deloval tudi v najtežjih razmerah(sedanjega je zmotil že dež in megla).

Elon Musk je povedal tudi to, da je procesno vezje v modelu Y približno 40 krat bolj zmogljivo(hitrejše) kot v ostalih modeli Tesle.  Doplačilo za popolni avtonommni sistem vožnje pa naj bi kupce še dodatno udaril po žepu za približno deset tisoč evrov. Kljub temu, pa bi ga za vsako državo prilagodili, saj določene uredbe zakona v nekaterih državah prepovedujejo popolnoma avtonomno vožnjo.

Model 3 naj bi imel cenejšo in manjšo baterijo kapacitete 60 kilovatnih ur, ki bo pa vseeno zadoščala za doseg vsaj  370 kilometrov na uro. Model Y bo imel večjo baterijo, zaradi tega bo pa tudi dražji. Tesla si močno prizadeva povračila stroškov z večjo proizvodnjo vozil do leta 2019, saj so vse od leta 2010 za razvoj namenili približno 2 bilijona dolarjev, vključujoč megatovarno baterij.

V galeriji si lahko pogledate vse ”špekulacije”, ki predvidevajo izgled novega modela Y in modela 3.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG