Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes razkril povsem nov štirivaljni dizelski motor!
mercedes-benz-2-0-liter-four-cylinder-diesel-engine-01

Mercedes razkril povsem nov štirivaljni dizelski motor!


Kljub vedno večjemu elektrificiranju vozil v zadnjem času se velika večina avtomobilskih proizvajalcev raje usmerja v bolj uigrane in zanesljive bencinske ter dizelske motorje, ki bodo v bližnji prihodnosti še vedno glavna izbira velikega odstotka svetovnih kupcev. In zato se je Mercedes odločil predstaviti nov, napreden dizelski agregat.

Zaradi vseh navedenih razlogov se torej Mercedes poleg razvijanja hibridnih in električnih pogonskih sklopov podaja tudi v razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem. Podjetje iz Stuttgarta je vsekakor eno izmed vodilnih, med drugim je namreč za razvoj nove dizelske tehnologije nedavno namenilo kar 3 milijarde evrov, ta teden pa so že predstavili svoj prvi izdelek; štirivaljni dizelski motor, ki naj bi bil še bolj čist, bolj učinkovit in močnejši kot predhodnik. Motorji so tudi lažji in bolj kompaktni, predvsem po zaslugi lahko konstrukcijske gradnje samo in izključno iz aluminija, kar je prava redkost, ko je govora o dizelskih motorjih.

mercedes-benz-2-0-liter-four-cylinder-diesel-engine-07

Prvi motor v družini je 2,0-litrski štirivaljnik s kodnim imenom OM 654. Sprva se bo pojavil v nedavno predstavljenem razredu E ter bo zaznamovan z oznako E220d na zadku, v Evropi pa bo omenjen model naprodaj od letošnje pomladi naprej. Motor naj bi zagotovil okrog 13 odstotkov nižjo porabo goriva in izpustov CO2, hkrati pa bo pridobil na izhodni moči, ki bo znašala 191 konjskih moči namesto 167 KM, ki jih je razvil stari, 2,1-litrski štirivaljni dizel, ki ga bo novinec nadomestil (400 Nm navora je pri tem ostalo nespremenjenih). Kot že rečeno je izgubil tudi na teži, ki se je iz 203 kilogramov zmanjšala na 168 kg.

Kot omenjeno je OM 654 prvi v družini novih dizelskih agregatov. Pomembno dejstvo je tudi, da so bili motorji zasnovani s selektivnim katalitičnim redukcijskim sistemom (SCR). SCR zmanjša količino škodljivih emisij, kot so dušikovi oksidi (NOx), ki je bila sicer prisotna v velikem škandalu z Volkswagnovimi motorji.

Mercedes pravi, da bodo novi motorji sčasoma prišli v večino njihovih osebnih in dostavnih vozil. Enote bodo na voljo v različnih izpeljankah ter z različnimi izhodnimi močmi, možno pa jih bo nameščati tako vzdolžno kot prečno.

Prav kmalu bomo torej deležni povsem novih, v celoti iz aluminija izdelanih dizelskih agregatov. Se jih že veselite?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG