Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Honda / Legendarni športni kabriolet – Honda S2000
AVTOBLOG-honda-s2000-edition100 (5)

Legendarni športni kabriolet – Honda S2000


Honda S2000 je že takoj po uradni predstavitvi leta 1999 dosegla izjemno veliko povpraševanja. Ljudem pa se je skozi leta v spomin vtisnila predvsem zaradi odlične vozne dinamike, hitro vrtečega se motorja in brezčasnega dizajna.

V zadnjem času nam je Honda predstavila športni kupe NSX in novo generacijo modela Civic različice Type R, ki je že podrl rekord za najhitrejši osebni avto s sprednjim pogonom na legendarnem dirkališču Nurburgring.

AVTOBLOG-honda-s2000-edition100 (4)
Obstaja pa avtomobil, katerega si avtomobilski navdušenci znamke Honda močno prizadevajo obuditi. To je S2000, športni kabriolet, ki ga je Honda predstavila ob 50 letnici delovanja znamke daljnega leta 1999. S tem modelom je Honda nekako želela za uspešno poslovanje nagraditi sebe, pristnim privrežencem te znamke pa ponuditi avtomobil, ki je zagotavljal veliko užitka. Že takoj po uradni predstavitvi je model, ki je bil sprva mišljen le kot omejena serija, dosegel izjemno veliko povpraševanja. Skozi leta je bilo novosti bore malo, najbolj odmevna je bila le prenovljena različica leta 2004, ki je zajemala kozmetične spremembe zunanjosti, in pa izboljšano vzmetenje, ki je popravilo pretirano nagnjenost k ”spodnašanju” zadka. Leta 2007 je Honda predstavila tudi različico S2000 CR(Club Racer), različico namenjeno dirkališčem s tršim vzmetenjem in trdo streho.

AVTOBLOG-honda-s2000-edition100 (1)

Honda S2000 je prav v vseh različicah imela vgrajen 2,0-litrski vrstni štirivaljni bencinski motor, razvije je 240 konjskih moči in v zadnjih modelih tudi 220 nevtonmetrov navora. Presenetljivo je predvsem to, da je s pomočje Hondine patentirane tehnologije VTEC, ki se vrti vse do 9 tisoč obratov na minuto  dosegel tako veliko moči brez turbo puhala ali kompresorja in motor še danes velja za zelo učinkovitega.
V spodnjem video posnetku si lahko ogledate edinstven primerek, ki nosi oznako Edition 100, omejeno serijo ene od zadnjih modelov S2000. Ta serija vozila je bila odeta v prav posebno belo barvo imenovano Gran-Prix z črnimi dodatki, nameščena je imela aluminijasta platišča v antrancitni barvi, v notranjosti pa je ponosno prevladovala rdeča barva oblazinjenja. Izdelanih je bilo le 100 primerkov te omejene serije, vgrajen pa je imela enak motor kot običajne. Pohvalimo lahko tudi idealno razporeditev teže, pol na prednjo os in pol na zadnjo os. Leta 1999 je tudi ekskluzivno javnosti prikazala start/stop tipko za zagon oziroma izklop motorja!

Skozi vsa leta so po svetu prodali kar 110 tisoč primerkov, močno pa dvomimo, da Honda pripravlja novo generacijo.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG