Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Karavan Mercedesovega razreda E bolj prostoren kot vsi rivali
Mercedes_E_Karavan (18)

Karavan Mercedesovega razreda E bolj prostoren kot vsi rivali


V nedavni predstavitvi novega Mercedesovega karavana, smo spoznali prostornega, elegantnega lepotca, ki s številčnimi podrobnostmi prehiti vse konkurente.

Ob petdeseti obletnici prvega Mercedesovega karavana je podjetje predstavilo najnovejši izdelek v karavanski obliki. Osebno nisem ravno ljubitelj karavanske oblike, saj me vse spominjajo na mrliški voz in posledično na konec življenja. Ampak tokrat, me je Mercedes presenetil. Namesto na konec, me novi karavan razreda E, spominja na začetek nečesa enkratnega.

Mercedes_E_Karavan (17)

Poleg očitnih sprememb, kot so novi žarometi, sprednje maske, nove linije vozila in širši zadnji del, pa v tem primerku najdemo zelo uporabno funkcijo. Za zadnjimi sedeži se skriva še tretja vrsta sedežev, ki omogočita prostor za še dva sopotnika, kar naredi tega karavana 7-sedežno hotelsko sobo na kolesih. Sedeža sicer nista všteta v ceno osnovnega modela, sta pa na možnost kot dodatna oprema.

Mercedes_E_Karavan (12)

Ko pa je ravno govora o prostornini, pa lahko z veseljem sporočim, da je v tem 5-vratnem karavanu s podrtimi zadnjimi sedeži 1.820 litrov prostornine. Ko so zadnji sedeži dvignjeni pa 670 litrov. To je sicer 135 oziroma 25 litrov manj kot pri prejšnjem modelu, v zahvalo bolj dinamičnem oblikovanju, vendar še vedno več kot pri glavnih konkurentih Audi in BMW. V Audi A6 Avant imamo na razpolago 565 litrov oziroma 1.680 litrov prostornine, v BMW seriji 5 touring pa 560 litrov oziroma 1.670 litrov prostornine, kar resnično ni slabo, vendar nato pridemo do zunanjega izgleda, kjer pa Mercedes kar žari od prestiža.

Mercedes_E_Karavan (6)

Prestižnost pa mu omogočajo tudi sistemi, ki jih najdemo v programskem svetu Mercedesove notranjosti. Armatura in programska oprema je praktično enaka tisti, ki jo najdemo v najprestižnejšem razredu S in nudi sisteme kot so avtonomna vožnja, sistem proti trku, pester multimedijski sistem, ter veliko več. Zanimivost so tudi prilagodljive zadnje vzmeti, ki omogočijo vodoravno držo vozila, tudi ob maksimalni obremenitvi, ki znaša 745kg.

Mercedes_E_Karavan (5)

Torej je opremljen z najnaprednejšo in najpametnejšo tehnologijo, je med najlepšimi karavani trenutno na trgu in je najprostornejši. Vse to vodi k dejstvu da ob vsem tem potrebuje tudi “naj” motor. In ob tej misli lahko zavidamo Američanom, saj bo na Ameriškem trgu na voljo le trenutno najmočnejši 3.5-litrski bencinski V6 motor z dvema turbinama, ki proizvede 329 konjskih moči. Pri nas pa bo poleg ekspresnega V6 bencinskega, na voljo tudi 2-litrski turbo dizel motor. Oba sta povezana z 9-stopenjskim avtomatskim menjalnikom in pogonom na vsa štiri kolesa 4Matic. Trenutno rebustnega karavana z AMG predelavo in gromečim V8 motorjem še ni, znane pa so okrogle cene. Začele se bodo pri 50.000€ za osnovni model.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG