Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Honda / Honda Accord praznuje 40. rojstni dan in obuja spomine
Honda_Accord_8

Honda Accord praznuje 40. rojstni dan in obuja spomine


Že 9 generacij je bilo izdelanih v 40. letih in vsaka posebej je pridobivala na moči, velikosti in udobju. Ob 40. letnici pa se tudi spominjamo vseh 9 generacij.

Vse se je začelo leta 1976 v mestu Saitama na Japonskem, kjer je Honda pričela s produkcijo vozila, ki je bil takrat namenjen povečanju produkcijske linije, vendar je kasneje postal eden izmed najbolj prodajanih limuzin v Ameriki. Prva generacije Honde Accord je bila tri-vratna kombi-limuzina z 68-konjskimi močmi in oblečena v manj kot 1000 kilogramov kovine. Do leta 1981 so izdelali tudi pet-vratno limuzino, ki pa je bila prva Honda, ki je kot osnovno opremo imela AM/FM radio, merilnik hitrosti in tkane sedeže. V produkciji je bila do leta 1981, nato pa jo je zamenjala druga generacija.

Honda_Accord_1

22. septembra 1981 je na Japonsko, v Evropo in Severno Ameriko prispela druga generacije Honde Accord, ki pa je kot prvič v zgodovini Honde imela produkcijsko linijo tudi na Ameriških tleh, v Ohiu. Po prvi generaciji, je bil Accord tudi najbolj prodajano vozilo, ki je bilo izdelano na Japonskem in je držalo ta naziv še naslednjih 15 let. Zunanji izgled druge generacije je bil že malce drugačen in malo večji, poudarek pa je bil tudi na motorju, ki je kot prvi iz sveta Japonskih motorjev, deloval z računalnikom in vbrizgavanjem goriva v motor z vsako šobo na posameznem cilindru.

Honda_Accord_2

Tretja generacija se je predstavila leta 1985 in je z udarnim zunanjim izgledom naslednja štiri leta dominirala v svetu limuzin. Bila je tudi prva Honda s spredaj in zadaj opremljenimi dvojnimi prečnimi vodili, kar je omogočilo boljšo stabilnost in zmogljivost. Prejel je že tudi ABS zavorni sistem in 14-colska ALU platišča. Na voljo je bilo več oblik vozila, poleg osnovne pet-vratne limuzine je bila na voljo še tri-vratna kombi-limuzina, ter tri-vratna “Shooting-brake” kombi-limuzina s podaljšanim prtljažnikom in dvo-vratni kupe.

Honda_Accord_3

Četrta generacija je prišla na trg malo pred mojim rojstvom leta 1989 in je privabljala kupce vse tja do leta 1993, ko sem že eno leto pridno tečnaril svojim staršem. Ta generacija je bila tudi opazno večja od prejšnjih treh in opaziti je bilo vpliv iz 80-ih let, ko je tretja generacija imela ozke, podolgovate luči. Prejela je tudi popolnoma nov aluminijev 2.2-litrski 16-ventilski motor z elektronskim vbrizgom goriva in avtomatski menjalnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po kratkih dveh letih pa je peta generacija spremenila način trgovanja Honde Accord. Honda je takrat kot prvič v zgodovini modela izdelala dve različni verziji enakega vozila, enega za Evropski trg, drugega pa za Japonski in Ameriški trg. Evropski model je bil izdelan v sodelovanju s podjetjem Rover, pri katerem so izdelek poimenovali Rover 600. Opaziti je oblikovne podobnosti in podobno tehnološko zmogljivost.

Honda_Accord_5

Šesta generacija pa je bila razdeljena na zdaj že tri geografsko različne dele. Od leta 1997 do 2002, je bil eden izmed modelov namenjen domačemu, Japonskemu trgu, drugi Ameriškemu in tretji Evropskemu. Ta generacija je predstavila tudi dve športni izvedbi vozila namenjeni Evropi in Japonski z oznako Type R in Euro R. Evropski primerek je bil tudi malo krajši in drugačen od Ameriškega in Japonskega modela. Leta 2001 je bil Evropski model deležen tudi manjšega “face-lifta” z novim sprednjim delom, platišči in lučmi.

Honda_Accord_6

Sedma generacija pa je vsem poznana, saj jih je še danes na slovenskih cestah opaziti kar nekaj. V Evropi so bili modeli opremljeni z 2-litrskim i-VTEC 152-konjskim motorjev in 2.4-litrskim i-VTEC 187-konjskim motorjem, ki sta dobro zaznamovala to generacijo. Vse tja do leta 2007 je bil ta model zelo popularen tudi v Evropi.

Honda_Accord_7

Osma generacija se je predstavila leta 2008 in je bila tudi zadnja, ki je prišla v Evropo in na Slovenska tla. Na voljo je bila kot limuzina in kot karavan, nato pa je podjetje ob koncu leta 2015 končalo s prodajo v Evropi, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Honda_Accord_8

Deveta generacija pa je od leta 2013 na voljo v Severni Ameriki, Kanadi in Rusiji. Močno olepšana in bolj luksuzno osredotočena nudi tudi plug-in hibridno tehnologijo in je resnična škoda, da je ni tudi pri nas.

Honda_Accord_9

Tako, to je seznam in kratek opis Honde Accord, ki se je v zadnjih 40. letih predstavila in močno vplivala na prevozni svet. Tako da ob rojstnem dnevu, Vse najboljše!

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG