Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Ford / Ford Focus RS – od uglajenega do razgrajaškega karakterja
ford-focus-rs-drive-modes-01

Ford Focus RS – od uglajenega do razgrajaškega karakterja


Ford je objavil videoposnetek, v katerem natančneje prikazuje uporabo štirih različnih voznih načinov, ki jih ponuja njihov najnovejši športni RS. Vidite lahko, kako se avtomobil glede na izbrani način vožnje obnaša na cesti oz. dirkališču.

Ben Collins, nekdanji Stig v svetovno najbolj gledani avtomobilistični oddaji Top Gear, pojasnjuje, kako različni načini vožnje v Focusu RS vplivajo na njegovo zmogljivost in obnašanje na cesti. Zadnji del videoposnetka obrazloži t.i. “Drift mode” , ki prenaša navor na zadnjo os, še posebej na zunanje zadnje kolo in s tem prisili avtomobil, da drsi skozi ovinek. Focus RS sicer uporablja GKN dvosklopčni štirikolesno gnani sistem, ki z uporabo dveh sklopk nadzira porazdelitev moči med sprednjo in zadnjo osjo kot tudi med vsakim posamičnim zadnjim kolesom. Več o principu delovanja smo že pisali ob uradni predstavitvi Fordovega drift stroja.

ford-focus-rs-23

Kar štirje vozni načini so na voljo v novem Focusu RS. Prvi, normalni (Normal) način, ohranja štirikolesni pogon, vzmetenje, krmiljenje, motor, ESC in izpušni sistem v normalnem in najbolj umirjenem načinu delovanja. Športni (Sport) način poskrbi za bolj agresivno posredovanje štirikolesnega pogona in športnemu karakterju prilagodi krmiljenje, odziv motorja in zvok iz izpušnih cevi, vzmetenje in ESC pa ohranja v normalnem načinu.

Dirkaški (Track) način se popolnoma usmeri v dirkaško izkušnjo in zato vse nastavi v športni način vožnje. Agresivnejši od tega je le še način Drift, ki sicer nekoliko omehča vzmetenje in krmiljenje, štirikolesni pogon pa začne z inteligentnim prenosom in razporeditvijo moči med zadnjimi kolesi.

Focus RS s 350 konjskimi močmi in 440 Nm navora (z možnostjo občasnega preseganja do 470 Nm), ki jih razvije 2,3-litrski EcoBoost motor, brez dvoma združuje lastnosti športnega štirikolesno gnanega avtomobila in uživaškega drift avtomobila.

Če je navdušen Ken Block, smo tudi mi!

Vabljeni k ogledu fotografij in videoposnetka.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG