Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Dodatne informacije o BMW Vision konceptu!
BMW 1

Dodatne informacije o BMW Vision konceptu!


Po uvodni predstavitvi na proslavi 100. obletnice podjetja BMW, so zdaj znane še bolj podrobne informacije o vozilu.

Upogljivi blatniki

Veliko vozil je izpopolnjenih tako, da izgledajo zelo robustna in agresivna, kar jim med drugim omogoči tudi kovinski sprednji del, ki je pri večini nepremičen in fiksno postavljen. Ta BMW pa ima nekaj, kar bo imenovano Active Bicep Control, ki omogoči blatnikom raztegljivost, táko, kot jo ima človeška koža. Zelo zahteven sistem stoji za to tehnologijo, ki se v diamantnih vzorcih razteza navzven kot teleskopska leča in premika diamantno-oblikovan izrez, ki se vzporedno premika. V popolnem svetu bi BMW na ta način izdelal celotno sestavo – krmiljenje, blatnike in pogon preko enodelne sestave s pomočjo 3D printanja. Tudi zadnji blatniki bodo zmožni takega nagiba, vendar pri tem konceptu to še ni možno.

BMW bi se lahko tej težavi ognil tudi tako, da bi sprednji kolesi postavil bolj na notranjo stran in jih pokril s standarnimi krili, vendar bi tako uničili širok izgled in stabilnost vožnje – v primeru, da bi avto vozil več kot 10 km/h – bi bil avto bolj nestabilen z ozko postavljenimi kolesi. Ne glede na vse pa so ti blatniki zanimivi in uporabni ter se skladajo s sanjami podjetja BMW.

BMW 2

Vertikalne “ledvičke”

Simbol podjetja sta že od samega začetka dve vzporedni reži za zrak na sredini sprednjega dela vozila nad odbijačem. Tokrat pa sta bolj vertikalni kot vodoravni in s širokim izgledom ter rjavo barvo spominjata na simpatičnega svizca. Ali samo mene? Vendar tokrat to nista samo reži za zrak, saj sta napolnjeni s tehnologijo, kot se spodobi za električna vozila. Vstavljeni so radarji, kamere, senzorji ter vse malenkosti, ki omogočijo lažjo vožnjo. Ker so postavljeni tako nizko, lahko tehnologija lažje zazna nizko ležeče ovire, ki jih trenutni avtomobili lahko spregledajo. Reže tudi spreminjajo barvo iz bele, ki pomeni lahkotno, avtomatizirano vožnjo, do rdeče, ki opozarja mimoidoče, da mimo prihaja divji voznik BMW-ja. 

Frankfurt Motor Show 2009 - Highlights

“Skoraj veganska” notranjost

Tako opisuje glavni oblikovalec Karim Habib notranjost vozila, katere materiali niso v sorodu z Dakota usnjem, Sensatec usnjem oziroma katerimkoli materialom, uporabljenim v trenutni seriji vozil. Namesto tega se opazi sintetični mikrosemiš, prava volna iz kašmirja in deli narejeni iz reciklirane plastike. Sedeži so pritrjeni na okvir vozila, ki pa so oblazinjeni z  materialom, ki da občutek sedenja na domačem kavču. Tudi naslonjala za glavo omogočijo minimalno premikanje in se prilagodijo na smer gledanja potnika.

bmw 4

Vožnja v “mrtvi kot”

Vision koncept na armaturi ne prikazuje nič drugega kot le trenutne geometrijske znake okolice. Ostale znamke si predstavljajo uporabo vetrobranskega stekla kot ogromnega head-up displaya, vključno s programom, ki poudari resnične ovire, kot so hiše, ljudje in vse ostalo, kar opazite skozi steklo. Ta BMW-jev program pa poleg vsega zgoraj omenjenega ponuja tudi zelo posebno pomoč. Zmožen je svetovanja, katero dirkalno linijo uporabiti na mestnih cestah za najhitrejšo pot do cilja. Ker bodo v prihodnosti avtomobili in cesta povezani, bo tudi popolnoma varno zapeljati v nepregleden ovinek ali na nasprotni pas vsaj 100 metrov, dokler se na steklu ne pokaže velika ikona, ki kaže na to, da nasproti prihaja avtobus. To je tudi končni cilj in ideja tega vozila. Za vozilo bo resničnost le igra med računalnikom in voznikom, kdo bo izbral boljše odločitve glede vožnje do cilja. Prihodnost izgleda ekspresna.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG