Prikaži kategorije
Domov / Novice / Dizelskim motorjem se bliža konec!
Avtoblog_dizli (1)

Dizelskim motorjem se bliža konec!


Dizelskim agregatom se izteka življenska doba, to sicer vemo že kar nekaj časa, danes pa nas je presenetilo dejstvo, da so cene vozil z dizelskim agregatom v Nemčiji doživele rekordni ”astronomski” padec.

V Nemčiji so vozila z dizelskimi agregati zadnje mesece pod velikim pritiskom vse bolj zahtevnih okoljevarstvenih pravil. Nemčija je po svetu znana kot država z zelo zahtevnimi emisijskimi standardi, kar pa pomeni, da v večjih mestih (starejša)vozila z dizelskimi agregati nimajo vstopa. Najnovejši primer prepovedanega vstopa vsem starejšim vozilom, ki ne izpolnjujejo Euro 6 emisijskih standardov je mesto Stuttgart od leta 2018.

Avtoblog_dizli (2)

V Nemčiji zelo aktivno združenje trgovcev z rabljenimi vozili temu močno nasprotuje, saj bi to znalo močno vplivati na prodajo rabljenih vozil z dizelskimi agregati. Menijo, da so takšni ukrepi, kot je naprimer zapiranje mest za starejša dizelska vozila neumnost, ki ne pripomore kaj veliko pri odpravi problematike onesneževanja okolja. Takšne ukrepe je sprožil predvsem škandal nemškega proizvajalca Volkswagen ”Dieselgate”. Pri dizelskih agregatih nas skrbi predvsem njihov vpliv na naše zdravje, zato vse bolj izgubljajo tudi zaupanje kupcev. Na drugi strani pa varčni bencinski agregati, ki so dandanes vse večkrat opremljeni z turbopohalom pridobivajo vse večje povpraševanje. 

”Ljudje so dizelske motorje vzljubili takrat, ko je bila razlika v porabi napram bencinskim motorjem ogromna. Zadnja leta pa so bencinski motorji v razvoju prišli do te mere, da razlika ni več tako velika”, trdi Shawn Ticehurst, človek zadolžen za ponudbo BMW vozil v Avstraliji.

Posledica vse bolj zahtevnih omejitev dizelskih vozil je trenutni ”astronomski” padec cen na nemškem trgu rabljenih vozil za 10 do 20 odstotkov. V Nemčiji so v letu 2016 prodali tudi 2 odstotka manj novih dizelskih vozil kot leta 2015.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG