Prikaži kategorije
Domov / Novice / Delo voznika tovornjaka bo kmalu postalo zelo enostavno
Otto_One

Delo voznika tovornjaka bo kmalu postalo zelo enostavno


Prvi testi so že opravljeni na tovornjakih, opremljenih z opremo, ki omogoča samovozečo vožnjo, brez nadzora voznika.

V Ameriki so se bistre glave tistih, ki so bili nekoč zaposleni pri Googlu, Tesli in Applu, združile in ustvarile programsko opremo in sistem, ki omogoči samostojno vožnjo praktično vsakega tovornjaka. Sicer smo tako tehnologijo že srečali pri podjetju Mercedes-Benz, ko so prejšnje leto napovedali samovozeča tovorna vozila, vendar napovedujejo prihod šele v letu 2025.

Mercedes-Benz Future Truck 2025

Pri novem podjetju Otto, kot so ga poimenovali, pa so ustvarili programsko opremo, ki jo je možno vgraditi v že obstoječe tovornjake. Že trije primerki so uspešno prestali testne vožnje, prejšnji vikend pa je eden izmed teh uspešno opravil prvo samostojno vožnjo. Trenutni cilj je izpopolniti samostojno vožnjo po avtocesti, saj je to najpogostejša pot tovornjakarjev, vendar pa bo torej še vedno moral biti prisoten voznik, ki bo prevzel nadzor na mestnih cestah ter ki bo skrbel za nalaganje in oddajo tovora.

Otto_One2

Sistem bi pospešil tudi dostavo, saj bi lahko tovornjaki vozili cel dan in celo noč, medtem ko imajo vozniki v današnjih časih omejitve, ki jim dovoljujejo voziti le od 9 do 11 ur dnevno, pogoste pa so tudi nesreče zaradi utrujenosti. Cena celotnega sistema še ni znana, vendar pa bomo ob dodatnih informacijah razkrili tudi to.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG