Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Chrysler / Bitka dveh: ”Hot rod” proti Jeep Grand Cherokee SRT!
AVTOBLOG-hemi-drag-race-01 (2)

Bitka dveh: ”Hot rod” proti Jeep Grand Cherokee SRT!


Zagotovo ena izmed najbolj neobičajnih ”drag” tekmovanj, a katera legenda s HEMI motorjem je hitrejša v pospeševanju v ravni liniji?

Avtomobilska industrija izjemno hitro sledi razvoju in uporabi novih tehnologij, kar pa je razvidno tudi s spodnjega video posnetka, kjer se v ”drag” tekmovanju znajdeta dva zmogljiva predstavnika iz dveh različnih časov, a oba poganja zmogljiv Hemi motor! Hemi motorji so lasten produkt znamke Chrysler, gre pa za motorje s vrstnimi šestimi valji ali osmimi valji v V stilu. Hemi motorji so javnost presenetili v petdesetih letih prejšnjega stoletja, za razliko od drugih pa je njihova konstrukcija nekoliko drugačna. Pri večini motorjev je zgornji del bloka z ostrimi vogali, a pri Hemi motorjih je zaobljen, posledično pa so inženirji le tako lahko dosegli večjo učinkovitost motorja.

V Evropi, zdaj že legendarna Santa Pod steza iz Združenega kraljestva velja za najstarejšo ”drag” stezo v Evropi, na njej pa se tokrat za zmago potegujeta dve vozile s Hemi motorjem.

Na eni strani se za zmago bori močno ”predelan hot rod”, ki ga poganja 5,4-litrski V8 bencinski agregat, ki je bil prvotno nameščen v vozila znamke DeSoto, letnik 1956. DeSoto je bila podružnična znamka podjetja Chrysler, katero je pa le-ta skozi leta potihoma ukinil zaradi slabih prodajnih rezultatov. Motor razvije 304 konjskih moči, kar se danes mogoče sliši malce malo, a zaradi dveh lahkih sedežev in brez sodobne tehnologije je zelo lahek in osredotočen na le eno stvar, in to je pospeševanje v ravni liniji.

AVTOBLOG-hemi-drag-race-01 (3)

Na drugi strani pa se za zmago bori velik športni terenec znamke Jeep. Gre za SRT izvedenko popularnega modela Grand Cherokee. Na tej točki je vredno omeniti, da ne gre za najzmogljivejšo različico Trackhawk, temveč za ”običajno” SRT izvedenko z vgrajenim 6,4-litrskim V8 bencinskim motorjem. Motor razvije 470 konjskih moči, kar je precej več kot ”hot rod”, a Grand Cherokee SRT mora ”premakniti” veliko več teže, pri čemer mu pomaga tudi napredni štirikolesni pogon.

AVTOBLOG-hemi-drag-race-01 (1)

Po vsej verjetnosti svojega zmagovalca že imate, vseeno pa vam svetujemo ogled spodnjega videa, ki bo ”razblinil” vse vaše dvome.

Vir: Carscoops
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG