Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Jaguar / 61 let star Jaguar na dražbi prodan za 19 milijonov evrov
Jaguar_Drazba_D (3)

61 let star Jaguar na dražbi prodan za 19 milijonov evrov


Ikonični dirkalnik Jaguarjevega tipa D, ki je dirkal in zmagal na Le Mans dirkah leta 1955, 1956 in 1967 je bil na dražbi v “RM Sotheby’s Monterey” prodan za rekordnih 19.330.000€.

Jaguar “D-Type” je eden najprepoznavnejših dirkalnikov vseh časov, ki je s svojo pionirsko enodelno šasijo zmagal na kar treh Le Mans dirkah zapored. Leta 1955, 1956 in 1957 je produkt Bill Heynesa in Malcolm Sayerja dosegel najvišjo stopničko najbolj slavne vztrajnostne dirke Le Mans. Poleg zmagovalne oblike in 2.4-litrskega motorja, ki proizvede 275 konjskih moči, je bil Jaguar tipa D tudi eden najlepših dirkalnikov tistega časa. Ta lepota v kombinaciji z legendarno zgodovino pa je omogočila dirkalniku, ki je zmagal na Le Mans dirki leta 1956, rekordno vrednost, za katero je bil prodan na nedavni dražbi.

Jaguar_Drazba_D (8)

Dirkalnik z oznako šasije XKD 501 je leta 1956 premagal ekipo Aston Martin in tako na dirki prevozil 4.023,37 zmagovalnih kilometrov. S povprečno hitrostjo 167km/h in najvišjo hitrostjo 251km/h na ravnini Mulsanne je prinesel zmago ekipi Ecurie Ecosse, ki je dirkalnik tudi pobarvala v moštveno modro barvo z belim grbom. Tako mogočna zgodovina vozila in originalna zmagovalna sestava pa so recept za mogočno vrednost, za katero je bil ta odlično ohranjen primerek pred kratkim prodan na RM Sotheby’s Monterey držabi za 19.330.000 evrov. To je najvišja cena za vozilo izdelano v Angliji ter prodano na dražbi.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG