Prikaži kategorije
Domov / Novice / Znanstveno odkritje: Nič več zmrznjenih avtomobilskih stekel!
ice

Znanstveno odkritje: Nič več zmrznjenih avtomobilskih stekel!


Si predstavljate, kako bi nam bilo olajšano življenje, če se v zimskem času na avtomobilskih steklih ne bi nabiral led? Prihranili bi kar nekaj dragocenega časa. Nova odkritja namreč razkrivajo, da je s posebno snovjo mogoče preprečiti zmrzovanje stekel!

Strganje ledu iz vetrobrana v mučno nizkih temperaturah je grozno. Seveda pa je poleg nelagodnosti tudi zelo nevarno, saj v primeru nepopolne odstranitve otežuje oziroma onemogoča normalno vožnjo. V letalstvu je problem še večji, saj se lahko začnejo na letalu kopičiti velike količine nevarnega ledu. Univerza v Michiganu je za rešitev tega problema razvila sprej, ki onemogoča pritrditev leda na opremo oz. površino letala ali avtomobila. Skupina, ki je razvila skrivnostni sprej, pravi, da je za odstranitev ledu s površine potrebna le sila gravitacije ali lahen vetrič, ki po zaslugi posebne snovi odstrani led.

led1

Na gumi osnovana snov bo lahko uporabljena tudi v gospodinjstvih in industrijskih hladilnikih. Ne samo, da bodo hladilniki sedaj odporni na nabiranje ledu, hkrati bodo tudi 20 odstotkov bolj energetsko učinkoviti. Znanstveniki so formule že priredili in naredili kar 100 različic, ki bodo primerne za različna opravila.

Sprva se bo verjetno pojavila snov, ki bo preprečevala zmrzovanje hrane med seboj. Sčasoma pa bodo na voljo tudi nanosi, ki bodo preprečili zmrzovanje avtomobilskih stekel, kar bo odpravilo neprijetno praskanje v hladnih zimskih dneh in prihranilo kar nekaj časa.

Se novosti že veselite?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG