Prikaži kategorije
Domov / Znamke / KIA / Ženeva: Najhitrejša Kia vseh časov in mali Picanto
IMG_7120

Ženeva: Najhitrejša Kia vseh časov in mali Picanto


Korejski proizvajalec Kia je tokrat v Ženevo pripeljala najzmogljivejšo Kio vseh časov, novega Stingerja in prenovljenega malčka novega Picanta, kjer bo na voljo novi motor in veliko možnosti personalizacije.

CEO Kia Motorsa, je na evropski premieri novega Stingerja povedal, da bo to avtomobil, ki bo spremenil dojemanje znamke Kia, saj so ga ustvarili avtomobilski entuziasti za entuziaste. Zato naj bi bil moto avtomobila “Thrill of the journey”, kar v prevodu pomeni vznemirjenje potovanja. Kia je že v Detroidu predstavila serijskega Stingerja. Ta je pravi ‘GT’, kar pomeni, da je namenjen predvsem križarjenju po avtocestah, občasno, ko si to zaželimo pa mora ponujati tudi športnejšo vožnjo z veliko mero vozniške vpletenosti. Tak avtomobil potrebuje velike zaloge moči in dobro nastavljeno podvozje, ki hkrati ponuja veliko udobje in dobro stabilnost. Tudi podoba je zahvaljujoč  razmerjem, kot jih je označil glavni oblikovalec Stingerja za popolna, avtomobil tudi zelo mišičast in agresiven po izgledu.

IMG_7115

Z dolžino 4,8 metra in medosno razdaljo 2,9 metra je večji od tekmecev kot so BMW serije 4 in Audija A5 sportback. Kia bo pri nas ponudila dva bencinska motorja in enega dizelskega. ‘Bencinarje’ zastopata dvolitrski štirivaljnik s 255 konjskmi močmi in večjega 3,3 litrskega V6 s 370 konjskimi močmi. S tem motorjem bo Stinger pospešil do ‘stotice’ v dobrih petih sekundah, končna hitrost pa bo znašala 269 kilometrov na uro, kar je več od skoraj vseh nemških konkurentov, ki so povečini omejeni na 250 kilometrov na uro. Za ljubitelje plinskega olja pa bo na voljo še 2.2 litrski turbodizelski agregat. Moč se bo  preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenašala le na zadnji kolesni par, na voljo pa bo tudi štirikolesni pogon z vektorskim razporejanjem navora med kolesi.

Novi Kia Picanto naj bi ogromno prispeval k pospešitvi prodaje te znamke v Evropi. Glavni aduti naj bi ostali isti, torej praktičen in kompakten dizajn ter dobra lega na cesti, Kia pa je po njihovih besedah dodala še izredno kvalitetno notranjost in največji prtljažnik v A segmentu. Pri čisto novem Picantu, so največje spremembe vpeljava novega GDI trovaljnika s 100 konji, bolj toga šasija, hitrejše krmiljenje in večja možnost personalizacije. Na voljo bo le v pet vratni različici, odsotni pa bodo tudi dizelski motorji. Zunanji dizajn je naravnan bolj agresivno, na voljo pa bo kar 11 različnih barv zunanjosti, medtem ko bo v notranjosti na izbiro 5 barvnih paketov. Prvič bo na voljo tudi novi, športno naravnani GT-line paket opreme.

IMG_7113

Novi T-GDI motor žal ne bo 120 konjski kot v večji Kii Rio, ampak bo nekoliko zaprta različica istega 1.0 litskega motorja, ki bo tukaj ponujal okroglih 100 konjev. Če vzamemo v zakup, da bo nova Kia Picanto tehtala manj kot tono lahko še vedno pričakujemo precej poskočen avtomobil za mestno vožnjo, saj naj bi za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro, potreboval le 10,1 sekunde. Čeprav se sliši kot pravi motor za Picanta, vseeno ne pričakujejo, da bo najbolje prodajan. Ta čast naj bi šla 1,25 litrskemu štirivaljniku s 83 konji, ki je ravno tako sposojen pri večjem bratu. Ta ne bo tako hiter kot 1.0 model, vendar naj bi bil bolj odziven, zahvaljujoč enemu cilindru več. Ponudbo zaključuje še en 1.0 litrski MPI atmosferski motor s 66 konji. Vsi imajo standardno vgrajen 5 stopenjski ročni menjalnik, pri 1.25 modelu pa bomo lahko opcijsko izbrali tudi (le) 4 stopenjski avtomatski menjalnik.
Nova šasija bo poskrbela, da bo Picantu medosna razdalja zrasla za 15 mm medtem ko bo celotna dolžina ostala enaka. Obenem bo nudil tudi večjo stabilnost in prostornost, izboljšala pa naj bi se tudi udobnost.
Velika novost bo novi sistem za razporejanje navora ali s tujko ‘Torque Vectoring’, ki naj bi bil prvi na svetu v ‘A’ segmentu. Ta sodeluje skupaj z ESP-jem, da lahko zavira notranje kolo med dinamično vožnjo skozi ovinke in tako naredi avto bolj stabilen in agilen obenem pa zmanjša možnost podkrmarjenja

Novi Picanto torej veliko obljublja, prodaja pa naj bi stekla v drugi četrtini 2017.

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Brandolinček says:

    Realnost je Picanto, čeprav bi imel takoj Stingerja. Tako lepega avta z zadnjim pogonom nima v ponudbi niti BMW – razen morda enkrat dražje štrivratne serije 6. Neverjetno, kakšen dizajn ima Kia zadnja leta.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG