Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Fiat / Ženeva: Fiat se vrača z legendo in kabrioletom
geneve_motor_show_2016_avtoblog_fiat (6)

Ženeva: Fiat se vrača z legendo in kabrioletom


Fiat Tipo je bil svoj čas zelo priljubljen avtomobil, s časom pa se je njegova proizvodnja zaključila in prodaja ustavila. Sedaj se vrača, prenovljen in tehnološko naprednejši. Družbo mu v Ženevi dela 124 Spider, brezstrešni dvosed.

Tipo in Tipo karavan

Ob omembi vozila Tipo se mi pred očmi izriše temnozeleni Fiatov avtomobil s petimi poševnimi črtami na koncu pokrova, s katerim me je kot otroka okrog prevažal oče…in to je bil tudi moj zadnji stik z omenjenim vozilom. Sedaj se po dolgem času Tipo vrača v kombilimuzinski, prihaja pa tudi v karavanski različici in kljub povsem drugačni obliki obuja stare spomine.

geneve_motor_show_2016_avtoblog_fiat (1)

Lepotno je vsekakor napredoval, saj so štirikotne luči in robustno oblikovanje zamenjale mehke in očem velik bolj ljube zaobljene linije. Sprednji del je povsem enak že predstavljeni limuzinski izpeljanki, zadnji del pa se zaključuje tipično za kombilimuzine. Po obliki sodeč bo novi Tipo konkuriral Volkswagnovemu Golfu in podobnim kombilimuzinam.

Z limuzinskim Tipom si tako delita isti dizajn in tehnologijo, vključno z informacijskozabavnim sistemom.

Na voljo bo z dvema dizelskima motorjema (1,3-litrski s 94 KM in 1,6-litrski s 118 KM) ter tremi bencinskimi motorji v razponu med 94 in 118 KM. Novi Tipo bo bolj dostopen kot konkurenčni modeli v segmentu, saj želi podjetje zagotoviti dober avtomobil za manj denarja.

124 Spider in Abarth 124 Spider

To je avtomobil, ki je Fiatu ob predstavitvi povrnil ugled in upanje. Sicer si z Mazdo MX-5 delita marsikaj, vendar 124 Spider predstavlja res lep in uživantski avtomobil. Uporablja 1,4-litrski turbo bencinski MultiAir motor, znan iz modelov Fiat 500 Abarth in Alfa Romeo Giulietta. Zaenkrat je roadsterju namenjen samo ta motor s 160 konjskimi močmi in 250 Nm navora, športnike po srcu pa je podjetje Abarth presenetilo s svojo različico kabria, ki uporablja 1,4-litrski turbo bencinski MultiAir motor s 170 KM. Za prenos pogonske moči na zadnja kolesa je na voljo ročni šeststopenjski in samodejni menjalnik.

Brezstrešni dvosed je torej za pare, ki si želijo pravih pustolovščin z vetrom v laseh.

Fotograf: Jan
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG