Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Bugatti / Ženeva: Eksotika iz letošnjega avtosalona
Avtoblog-Superšportniki (15)

Ženeva: Eksotika iz letošnjega avtosalona


Na letošnjem salonu nas tako kot vsako leto, avtomobilski proizvajalci razvajajo s svojimi najboljšimi avtomobili, ki so prava paša za oči.

Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo:

Avtoblog-VisionGranTurismo-EF7 (5)

Vision Gran Turismo je produkt upokojenega dvokratnega zmagovalca dirke Indy 500 Emersona Fittipaldija. Avtomobil naj bi poganjal atmosferski V8 motor, nameščen v lahko konstrukcijo iz ogljikovih vlaken. Proizvedel naj bi preko 600 konjskih moči in tehtal le okoli 100 kilogramov.
“Zame je bilo pri ustvarjanju EF7 zelo pomembno, da avtomobil ne prinese vozniku le strast in čisti adrenalin, ampak ravno tako “odpusti” napake in je s tem varnejši tudi za voznike z manj izkušnjami, hkrati pa lahko lastniki pričakujejo tudi zanesljivost in nižje stroške vzdrževanja kar pomeni več časa na stezi” je dejal Fittipaldi.

Huracan performante:

Avtoblog-Lamborghinni-Performante (4)

Lamborghinni je predstavil tudi novo, še hitrejšo različico Huracana, imenovano Performante. Avtomobil je dobil veliko novih aerodinamičnih izboljšav, predvsem sistem aktivne aerodinamike imenovan ‘Adaptive Airflow Manegement’. Ta regulira 3 majhne električne motorje, ki nastavljajo dva para deflektorjev, enega na sprednjem odbijaču in enega v zadnjem spojlerju. Te se prilagajajo glede na izbran vozniški program, ta ‘zakrilca’ pa se lahko odpirajo in zapirajo hkrati ali posamično. Poleg aerodinamičnih dodatkov ima performante tudi okoli 10% povečano moč motorja in 40Nm navora, teža pa se je zmanjšala za okoli 40 kilogramov. Če vse to seštejemo in dodamo še posebne Pirelli P Zero Corsa pnevmatike, dobimo avtomobil, ki naj bi nedavno nazaj podrl rekord na slavnem Nurburgringu.

McLaren 720S:

Avtoblog-McLaren720S (1)

Pri McLarnu so razkrili, da bo naslednik uspešnega modela S650 dobil 4.0 litrski V8 motor, namesto dosedanjega 3.8 litrskega. Od 0 do 200 kilometrov na uro pa naj bi pospešil v neverjetnih 7,8 sekunde. S720 naj bi tehtal le 1283 kilogramov, kar je skoraj 200 manj kot njegov glavni tekmec Ferrari 488 GTB in 18 kilogramov manj od predhodnika. Glavni krivec za nizko težo je monokok iz ogljikovih vlaken, ki je ultra lahek in ponuja izjemno togo arhitekturo, na kateri je zgrajen celoten avtomobil. “Moč, navor in odzivnost stopalke za plin so občutno izboljšani v primerjavi s prvo generacijo, obenem pa sta se zmanjšali tudi poraba in količina emisij” je dejal Haydn Baker, vodja oddelka McLaren Super-series. V novi model bo vgrajena tudi najnovejša različica njihovega sistema ‘active chassis control’, ki naj bi avtomobilu dal največji obseg dinamičnih sposobnosti kateregakoli McLarna do sedaj, kar je glede na obstoj modela P1 zelo drzna trditev.

Pagani Huayra Roadster:

Avtoblog-PaganiHuayra-roadster

Butični italijanski proizvajalec avtomobilov, je v Ženevo pripeljal verjetno enega najlepših avtomobilov na avto salonu – brezstrešno Huayro Roadster. Izdelanih bo le 100 primerkov, lastniki pa bodo, oziroma so morali, za posameznega v osnovi odšteti 2.280.000€ brez dajatev in dodatne opreme; so pa vsi že prodani. Največja razlika je več kot očitno odstranljiva stekleno-karbonska streha. Huayra Rodster bo s 1280 kilogrami še za 70 kilogramov lažji od coupeja, saj zaradi izredno togega monokoka, niso potrebovali nič dodatnih ojačitev, ki ponavadi pridejo kot nujno zlo, če avtomobilu odvzamemo streho. Horacio Pagani je dejal, da je bil to najzahtevnejši projekt, kar so se ga pri Paganiju lotili. Motor in menjalnik sta enaka kot v različici s trdno streho, torej 6.0 litrski twin turbo V12 agregat, sposojen pri mercedesovem hišnem tunerju AMG, ki je spojen s sedem stopenjskim enosklopčnim avtomatskim menjalnikom. Motor je po novem še za 32 konjskih moči močnejši od coupejske različice, zanimivo pa je, da je navor dosti manjši čeprav znaša še vedno impresivnih 1000Nm.

Ferrari 812 Superfast:

Avtoblog-FerrariSuperfast (3)

Ferrari je predstavil zamenjavo za odlično F12 Berlinetta. Superfast je kot že ime pove zelo hiter, z 121 konjskih moči na liter prostornine, pa ima tudi največjo specifično moč v zgodovini te prestižne italijanske znamke. Do stotice potrebuje le 2,9 sekunde, končna hitrost pa znaša preko 340 kilometrov na uro kar je posledica 6.5 litrskega 800 konjskega V12 motorja v  avtomobilu, ki tehta le 1525 kilogramov. Pri Ferrariju pravijo, da je zvok mogočnega atmosferskega V12 motorja z veliko prostornino še bolj impresiven kot sama moč.Da si boste lahko še bolj napasli oči, pa smo za vas pripravili še galerijo ostalih eksotičnih avtomobilov:

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG