Prikaži kategorije
Domov / Znamke / AUDI / Ženeva: Audi s poudarkom na zmogljivejših modelih
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ženeva: Audi s poudarkom na zmogljivejših modelih


Audi nam je letos poleg inovativnega koncepta Q8 v Ženevi pokazal tudi nov najhitrejši in najzmogljivejši ”hothatch” z imenom RS3 Sportback in pa športnega terenca Q5 z oznako RS.

Audi RS3 Sportback se ponaša z novim najmočnejšim pet valjnim agregatom. S prostornino 2,5 litra tako proizvede 400 konjev, kar je za približno 33 konjev več kot pri predhodniku. Pohvali se lahko tudi z 480 njutnometrov navora, ki je na voljo že pri pičlih 1,700 in vse do 5,800 obratov na minuto. Motor je tudi za 26 kilogramov lažji kot prej, zahvaljujoč pokrovu odmičnih gredi iz aluminija ter drugih lažjih materialov. Z novim motorjem se lahko Audi RS3 Sportback do stotice požene v 4,1 sekunde in pospešuje vse do elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro. S posebnim dodatnim paketom Audi obljublja povečanje najvišje možne hitrosti do vratolomnih 280 kilometrov na uro, kar ga brez dvoma postavi na vrh lestvice hothatchev. Impresivno je tudi dejstvo, da po tovarniških podatkih na 100 prevoženih kilometrov porabi le 8,3 litra bencinskega goriva. Za take zmogljivosti je zadolžen tudi S tronic 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik in stalni štirikolesni quattro pogon. Napram standardnemu je znižan za 25 milimetrov, sprednja os je širša za 30 milimetrov, blatniki pa tako skladno bolj izraziti. Serijsko so nameščena 19 palčna aluminijasta platišča z 235/35 širokimi gumami in zavorni diski premera 310 milimetrov. Audi med dodatno opremo ponuja tudi možnost dokupa kermičnega paketa zavor na sprednji osi. Spredaj se bohota značilna Audijeva maska z velikimi odrtinami za zajem zraka. Sprednji odbijač je oblikovan tako, da deluje še širše, LED sprednji žarometi z značilninimi linijami pa so serijski, za doplačilo pa so na voljo matrični žarometi. Zadaj je nameščen strešni spojler, difuzor in ovalni zaključki izpušne cevi za poglede mimoidočih. Na večih mestih pa seveda najdemo tudi RS3 označbe modela.

Audi SQ5 ima vgrajen 3,0 V6 TFSI bencinski motor z 350 konji. Poleg tega pa proizvede tudi 500 nevtonmetrov navora, kar je dovolj da ga do stotice požene v 5,4 sekunde. Pospeševal bo vse do elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro. Pri Audiju so se pohvalil tudi z nizko porabo, ki ob zmerni vožnji po tovarniških podatkih znaša le 8,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Tako nizko porabo so po besedah inženirjev dosegli z višjim kompresijskim razmerjem in ”twin-scroll” turbo polnilnikom. Sedaj lahko pri SQ5 dodatno naročite tudi športni diferencial, ki v zavojih več moči pošlje na zadnja kolesa za voljo ”drifta”. Serijsko ima pet točkovno adaptivno vzmetenje tako spredaj kot zadaj in 20 palčna aluminijasta platišča(za doplačilo na voljo tudi 21 palčna). Za zaviranje skrbijo šesttočkovne čeljusti, sprednje merijo kar 350 milimetrov. Za varnost bo poskrbljeno s številnimi asistenčnimi pripomočki kot so aktivni tempomat, pomočnik v zastojih, opozorilo pred naletom, samodejno parkiranje in nadzor spusta. Serijsko ima SQ5 nameščen tudi 8,3 palčen infotainment, ki prepoznava pisavo na zaslonu in omogoča LTE povezavo. Dodatno si lahko omislite tudi Audijev virtualni kokpit z 12,3 palčnim zaslonom za merilnike(lahko prikazuje različne informacije po želji voznika).

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG