Prikaži kategorije
Domov / Tuning / Wörthersee – Raj za ljubitelje koncerna VAG!
avtoblog-worthersee-volkswagen-gti-treffen-vag (1)

Wörthersee – Raj za ljubitelje koncerna VAG!


Ali za avtomobilske navdušence, predvsem tiste nad koncernom VAG, sploh obstaja bolj znameniti festival, kot je ob Vrbskem jezeru?

Letno srečanje avtomobilskih navdušencev na Avstrijskem Vrbskem jezeru je prav zagotovo med največjimi v Evropi. Naj že takoj povem, da taka srečanja niso niti podobna tistim, ki smo jih vajeni. Pa to ni zaradi čudovite pokrajine, katero obdaja vrbsko jezero, skrito med Alpami, temveč zaradi velikosti dogodka in seveda ”zagretih” avtomobilskih navdušencev, ki se vračajo vsako leto. Prvi avtomobilski navdušenci Golfov GTI so se v precej manjšem številu prvič zbrali pred 35 leti v nekem avstrijskem hotelu, to pa se je do danes razvilo v uradno teden dolg dogodek ali bolje rečeno kar festival, na katerega se z veseljem pripeljejo lastniki tako starejših kot novejših vozil koncerna Volkswagen(najdemo sicer tudi druge nemške znamke). Ne manjka niti hitrih pospeševanj, ”kurjenja” gum, glasbe, pečenja na žaru in celo piva!

Nekaj utrinkov iz srečanja prejšnjega leta:


Nekatere statistike kažejo, da naj bi vrbsko jezeru v maju in aprilu v ta namen obiskalo kar 150,000 Evropejcev. Zbirajo se na določenih točkah in opazujejo močno ”predelana” vozila, ki se vozijo mimo. Najbolj veseli so takrat, ko nekdo hitro pospešuje, tako da se sliši izrazit zvok motorja ali pa ”kuri” gume. Najbolj popularne lokacije so ob bencinskem servisu Eni, mestu Reifnitz in ob lokaciji znani kot ”Turbokurve”.
Uradni del srečanj traja en teden, je pa podprt celo s strani znamke Volkswagen. Ta dogodek pri koncernu Volkswagen izkoristijo za predstavitev novih modelov, prejšnje leto so recimo predstavili Golfa GTI z imenom HeartBeat. Le-ta naj bi bil razvit za obletnico Golf GTI, ki je prejšnje leto štel 40 let obstoja. Med najbolj ekskluzivnimi najdemo tudi leto 2014, ko so predstavili Golfa Wolfsburg edicije, leta 2012 pa Golfa GTI edicije Black Dynamic.

avtoblog-worthersee-volkswagen-gti-treffen-vag (20)
Seveda so ceste v času srečanj pod ostrim nadzorom. Kljub temu, da policaji ne kažejo razumevanja, se največ ”akcije” dogaja pozno ponoči, takrat pa ne manjka kvalitetnega zvočnega orkestra, ki ga največkrat sestavljajo ”blow-off’‘ ventili, turbo puhala, glasni izpuhi in najbolj znameniti VR6 motorji. Z malo sreče, se bodo tudi pozno ponoči za vami podali policaji z modrimi lučkami na vozilih.

Tudi letos smo se v soboto s prijatelji skupaj odpravili tja,  dva tedna pred uradnim dogodkom. To pa je pomenilo, da avtomobilov le ni bilo tako veliko, kot bi morda pričakovali. Čeprav smo bili malce razočarani, smo še vseeno opazili veliko zanimivih primerkov vozil in uživali v vožnji po čudovitih cestah.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG