Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mazda / Vse o avtih prvega dela filma Fast & Furious!
AVTOBLOG-hitriindrzni1-toyota-supra (1)

Vse o avtih prvega dela filma Fast & Furious!


Pred uradno premiero najnovejšega dela serije filmov z imenom Fast & Furios vam želimo obuditi spomine na avtomobile, ki nastopajo v prvem delu te legendarne serije filmov. Prvi del se je zagotovo vtisnil v srca največjih avtomobiliskih navdušencev!

The Fast and  the Furious, prvi film v seriji Fast & Furios, je bil posnet leta 2001 pod vodstvom režiserja Roba Cohena. V njem kot glavni igralec nastopa detektiv Brian O’Connor, igra ga žal pokojni Paul Walker. Dogajanje filma je postavljeno v Los Angeles, osrednje dogajanje pa zavzema ekipo, ki z napadi na tovornjake krade drago električno blago. To dogajanje kmalu vzbudi zanimanje Briana, ki se s številnimi uspešno opravljenimi izzivi vključi v Dominicovo ekipo pod krinko ter jih čez nekaj časa uspešno razkrinka. Medtem, ko raziskuje Dominicovo življenje, mu vse bolj všeč postaja tudi njegova sestra Mia. Brian se tako mora odločiti med zvestobo do dela ali ljubezni. Zbrali smo štiri najbolj prepoznavne avtomobile tega filma, nekateri podatki pa vas bodo naravnost presnetili!

1995 Mitsubishi Eclipse

Mitsubishi Eclipsa prvič vidimo takoj na začetku filma, v sceni na parkirišču v bližini Dodger stadiuma, si detektiv pod krinko Brian 0’Connor(igra ga Paul Walker) na vso moč prizadeva izboljšati svoje ”Drag racing” spretnosti. Kaj kmalu ugotovi, da njegov dirkalnik ni dovolj hiter zanj, posledično se loti vgradnje nitro sistema, sledi pa skorajšna zmaga v prvi dirki proti Dominicu Torettu (Vin Diesel).  Brez dvoma gre za enega najbolj prepoznavnih avtomobilov te serije filmov, saj izstopa z agresivnim kompletom odbijačev, zeleno ”neon” osvetljavo podvozja, karbonskim podaljškom sprednjega odbijača ter modro grafiko na boku vozila. Kljub temu, da točnih informacij o tehnični plati vozila ni točno znanih, je serijska različica GSX imela 2,0-litrski turbo bencinski motor z 210 konji. Navdušencem je v spominu po vsej verjetnosti ostal tudi zaslon, na katerem se je pred okvaro motorja zaradi prekomerne količine nitra izpisalo opozorilo ” danger to manifold”, kmalu po tem pa ”odleti” del podvozja.

1993 Mazda RX-7

V filmu, RX-7 vozi zločinec Dominic Toretto, vgrajen pa ima močan zvočniški sistem in nitro jeklenke kar pod sovoznikovim sedežem! Med prvo dirko, Brian sicer zaradi želje po zmagi uporabi svoj nitro sistem v Eclipsu, vendar ga Dominic z lahkoto premaga. Po koncu dirke na prizorišče prispe policija, Dominicu pa uspe uiti in skriti v parkirno garažo. Zanimivo je to, da je avto sprva imel varnostno kletko, vendar igralca Vin Diesela niso mogli spraviti na sedež! Mazda RX-7 je sicer imela čisto serijski agregat, 1,3-litrski rotacijski bencinski motor z dvema turbinama s 255 konji, dodatnim nitro sistemom in serijskim vzmetenjem. Avto je svojo prepoznavnost dosegel z Aero kompletom odbijačev proizvajalca VeilSide, velikim zadnjim ”spojlerjem”, Lexan pokrovi sprednjih žarometov in velikimi aluminijastimi platišči.

1994 Toyota Supra

Po tem ko Eclipse zagori, je Brian še vedno Dominicu dolžan 10 sekundni avto(z zmago v prvi dirki). Brian tako najde razbito in močno zarjavelo Toyoto Supro, ki jo Dominicova ekipa kaj hitro spremeni v športni dirkalnik zmožnega premagati tudi Ferrarija za le 15 do 20 tisoč dolarjev(v resnici so porabili več kot 100 tisoč dolarjev!). Toyota Supra je uporabljena tudi proti koncu filma, takrat jo vozi sestra Dominica- Mia Toretto, rešiti pa želi Vinca, po tem ko se je napad na tovornjak izjalovil.  Supro so producenti najeli od tehničnega svetovalca filma, zmogljivostne izboljšave pa vključujejo menjavo motorja za 2JZ 3,1-litrski motor, večjo turbino T-66 proizvajalca Turbonetics, nitro sistem moči 100 konj, GReddy Power Extreme izpušni sistem, dirkalno prirejeno sklopko in bolj trpežen vztrajnik. Zunaj lahko opazimo velika 19-palčna Dazzle Racing Hart aluminijasta platišča, unikatno grafiko in Eibach nastavljivo športno vzmetenje.

1970 Dodge Charger R/T

Vedno z veseljem vidimo vozilo pri katerem se od ogromne količine navora šasija kar zvija pri pospeševanju(pa čeprav le v filmu!). Charger je večino časa preživel v Dominicovi garaži, sestavila sta ga skupaj z pokojnim očetom v njegovi mladosti in vse od tedaj se Dominic ni upal sesti za volan. Charger sicer nastopi v večih delih te serije, vendar svoj vhrunec doseže v prvem delu ko se z Brianom v njegovi Supri dobita na semaforju in ob zeleni luči dirkata vse do tedaj ko za las zgrešita vlak, nato pa se Dominic zaleti v tovornjak(v tej sceni je bila seveda kopija pravega). Dodge Charger ima vgrajen ”Supercharged Chrysler 426 Hemi V8” 900 konjski agregat v kombinaciji s tri stopenjskim avtomatskim menjalnikom, zmogljivostne izboljšave pa vključujejo BDS sistem dovoda goriva in zraka, Headman deli glave motorja, Flowmaster izpušni sistem in Hotchicks vzmetenje. Odet je v sijočo črno barvo z R/T kompletom odbijačev in pa Coys C-5 18 palčnimi aluminijastimi platišči.

 

 2000 Honda S2000

Hondo S2000 prvič vidimo parkirano v garaži, ko Brian, Dominic in Vince vlomijo zato, da bi preverila kakšen motor ima vgrajen. Dom kmalu ugotovi, da motorja sploh ni vgrajenega. Na zadnji dirki, kjer Jesse v dirki proti S2000 zastavi svojo Volkswagen Jetto(o njej si prispevek oglejte na tej povezavi), Brian kmalu ugotovi, da ima Johnny Tran v svoji Hondi S2000 na zmogljivem  motorju vgrajenih za vsaj 100 tisoč dolarjev predelav in mu dirko močno odsvetuje. Jesse dirko seveda izgubi. Honda S2000 je prepoznavna po svoji grafiki, VeilSide kompletom odbijačev in velikih platišč. Honda S2000 ima serijsko nameščen Hondin F20C motor, ki z tehnologijo VTEC proizvede 250 konjskih moči pri vrtoglavih 6000 obratih, tista v filmu pa je imela nameščen močno izboljšan Nissanov SR20DET motor z vgrajenim COMPTECH kompresorjem, COMPTECH karbonskim ohišjem zračnega filtra in bolj pretočnim filtrom, Vortec regulatorjem dovoda goriva in dodanim nitro sistemom razvije okrog 350 konjskih moči. Honda S2000 iz filma je za film ”posodil” američan RJ de Vera. Za film so ga priredili tako, da so ga prebarvali v črno in dodali unikatno ”ninja-star” grafiko, po koncu snemanja filma pa so jo poslali na Japonsko za namene promocije filma. Še zanimivost, med snemanjem so ‘‘skurili” kar dve sklopki, saj večina igralcev ni veščih vožnje tako zmogljivih avtomobilov. RJ de Vera jo ima v lasti še sedaj, odeta pa je v temno modro barvo.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG