Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Porsche / Vpoklic: dieselgate škandal dosegel tudi Porsche
AVTOBLOG-Porsche-dieselgate (5)

Vpoklic: dieselgate škandal dosegel tudi Porsche


Nemške oblasti zahtevajo od Porscheja vpoklic kar 22 tisoč prodanih avtomobilov, modela Cayenne v Evropi, po tem, ko so odkrili nedovoljene naprave za goljufanje emisijskih testov.

Nemške oblasti so našle napravo za goljufanje na testih izpušnih plinov na Porsche Cayennu in zato zahtevajo vpoklic vseh 22 tisoč prodanih vozil v Evropi . Od teh,  je okoli 7500 vozil registriranih v Nemčiji, za ostale države pa zaenkrat še ni znanih številk. Pod drobnogledom je seveda model s 3.0 litrskim turbodizelskim V6  agregatom, ki je v osnovi enak tistim v različnih modelih znamk Audi in Volkswagen, zato ta novica niti ni toliko presenetljiva, saj smo o vpoklicih in škandalih teh dveh znamk že poročali.

AVTOBLOG-Porsche-dieselgate (2)

Naprava je bila najdena po izvedbi testov s strani nemških oblasti za transport. Ko se prične testiranje avtomobila, ta vklopi strategijo ‘segrevanja motorja’, ki omeji izpuste dušikovih oksidov, kasneje v realnih pogojih pa je količina izpuščenih plinov mnogo večja.

Nemški minister za promet, Alexandeporscher Dobrindt je dejal: “Ni nobene razlage, zakaj bi taka naprava morala biti vgrajena v teh avtomobilih, saj Cayenne tudi v osnovi zadostuje vsem modernim emisijskim zahtevam. Zaradi tega Porsche tudi ne bo potreboval veliko časa, da razvije modificiran programski sistem.”

AVTOBLOG-audi-v6-v8-nadgradnja-vw-porsche (3)

Pogovori s proizvajalci so ravno tako sprožili sume, da bi bila podobna programska oprema prisotna tudi v Volkswagen Touaregih z vgrajenim 3.0 litrskim turbodizelskim agregatom, vendar zaenkrat še čakajo na izvedbo testiranj s strani pristojnih organov. Ravno ta motor, je bil v začetku leta preko luže že ‘spoznan za krivega’ kršenja emisijskih predpisov, zato je moral VW Group ponuditi zastonj popravilo, ali plačati kompenzacijo kar 80 tisočim lastnikom dotičnih vozil.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG