Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Volkswagnov prisrčni, električni enoprostorec
volkswagen-budd-e-13

Volkswagnov prisrčni, električni enoprostorec


Predstavljamo vam Volkswagnov koncept električnega enoprostorca, ki ga je podjetje razkrilo pod imenom BUDD-e. Verjetno se boste strinjali, da je zelo prijetnega videza in izžareva futurističnost električnih vozil.

BUDD-e je ključni avtomobil, ki ga je podjetje pripravilo za letošnji sejem elektronike, in prvi avtomobil nasploh, ki uporablja povsem novo, majhno do srednje veliko modularno električni platformo (MEB), ki je bila narejena posebej za priključna električna vozila. Vozila, osnovana na novi MEB platformi, naj bi do konca desetletja imela domet, primerljiv bencinsko gnanim avtomobilom. Z električnim enoprostorcem bodo pri Volkswagnu nadaljevali s širjenjem palete svojih električnih vozil.

Z modelom BUDD-e je Volkswagen osvežil in ponovno obudil koncept Bulli, ki so ga predstavili že pred leti, z novincem pa nakazujejo smernice električne mobilnosti, ki bodo po njihovih načrtih aktualne od leta 2019 naprej.

volkswagen-budd-e-14

Malega družinskega enoprostorca z električno energijo oskrbujeta dva motorja, ki poganjata vsak svojo os in tako avtomobil opremljata s štirikolesnim pogonom, na dnu vozila pa so za nizko težišče nameščene baterije s kapaciteto 101 kWh. V sodelovanju vsega zgoraj omenjenega nam Nemci obljubljajo najvišjo hitrost 150 kilometrov na uro in doseg 600 kilometrov ob povsem napolnjeni bateriji.

Zaradi odsotnosti motorja na zemeljske pline je pri BUDD-eu sprednji del veliko bolj sproščen in je zato tam nameščeno gretje in klimatska naprava, baterije za oskrbo avtomobila z električno energijo pa so, kot že rečeno, razporejene po dnu vozila. Za slednje Volkswagen napoveduje, da se bodo v nekaj letih razvile do te mere, da bodo dosegle 80 % napolnjenost v le 15 minutah.

Po velikosti se koncept prihodnosti uvršča med Tourana in Multivana, pri čemer Volkswagen zagotavlja, da bo BUDD-e še vedno dinamičen in zabaven za vožnjo. Navajajo, da bo zelo “okreten, ponujal bo močne pospeške in dober oprijem, saj kupci to pričakujejo”.

volkswagen-budd-e-07

Pravzaprav na sebi nosi prepoznavne VW oblikovne rešitve: LED svetila, v V-oblikovan sprednji del, ki spominja na originalna VW Microbus in Beetle, 21 palčna platišča in velik nabor ambientne osvetljave.

Ker gre za koncept, so si seveda oblikovalci lahko privoščili izdelati zelo futuristično notranje okolje, kjer se bohoti 12,3 palčni zaslon s tremi prilagodljivimi deli, ki lahko prikazuje digitalni prikazovalnik hitrosti in število obratov, navigacijo, informativno-zabavni vmesnik in informacije o vozilu. Sistem se lahko upravlja s pomočjo gest po zraku, preko zaslona, občutljivega na dotik, ali preko glasovnih ukazov. Namesto standardnih fizičnih zunanjih ogledal je avtomobil opremljen z zasloni; na voznikovi strani v velikosti 7,9, na sovoznikovi pa 5,9 palcev in prikazuje, kaj se dogaja za vami.

volkswagen-budd-e-08

Multifunkcijski volan nima fizičnih gumbov, ampak so le-ti občutljivi na dotik, in kot avtomobil prihodnosti je seveda povezan s svetovnim spletom, na katerem lahko brskate iz vaše pisarne ali doma. V primeru, da v njem kaj pozabite, vas na to opozori, hkrati pa vam na tla z laserjem izriše, kam stopiti, da le z mahljajem noge pod zadnjim odbijačem odprete prtljažna vrata.

Inovatorjem novih idej kar ne zmanjka in ne zmanjka. Moramo pa priznati, da je marsikatera novost zelo uporabna in več kot dobrodošla.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG