Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volvo / VIDEO: Volvo testira avtonomno smetarsko vozilo!
AVTOBLOG-volvo-diesel-avtonomno-smetarsko-vozilo.renova (9)

VIDEO: Volvo testira avtonomno smetarsko vozilo!


Volvo Trucks že nekaj let testno sodeluje z podjetjem Renova, trenutno pa na švedskem testirajo avtonomno ”smetarsko vozilo”. Se nam obeta revolucija pri ”pobiranju smeti”?

Volvo Trucks je z podjetjem Renova združilo moči z namenom testiranja avtonomnega ”smetarskega vozila” na švedskem.

”Smetarsko vozilo” je osnovano na popularnem tovornjaku Volvo FM 330, za samodejno vožnjo pa uporablja GPS in ”lidarsenzorje za natančno koordinacijo, navigacijo in pregledovanje okolice.

AVTOBLOG-volvo-diesel-avtonomno-smetarsko-vozilo.renova (8)

Ko se vozilo prvič vozi po neznanem okolju, je potrebno z vozilom najprej ”ročno” upravljati, da si lahko shrani pot. Ko se ”smetarsko vozilo” spet pojavi na isti začetni lokaciji, točno ve, pri katerih hišah se mora ustaviti.

Ko se ustavi pri prvi hiši, ”delavec smetarskega podjetja” ustavi vozilo in pobere smeti, nato pa vozilu s tipko ukaže, da smetarsko vozilo nadaljuje samo do naslednje postaje.

AVTOBLOG-volvo-diesel-avtonomno-smetarsko-vozilo.renova (6)

”Smetarsko vozilo” pelje vzvratno, ”delavci smetarskega podjetja” so mu tako zelo blizu, pa tudi zato, da lahko bolj natančno spremljajo pot in okolico tovornjaka. Medtem ko bi to bilo nekako težje za človeka, Volvo trdi, da je avtonomna vožnja lahko varna tudi pri vzvratni vožnji.

Avtonomno ”smetarsko vozilo” ponuja veliko prednosti, ena izmed njih je zagotovo zmanjšanje števila uslužbencev smetarskih podjetij(pa je to res prednost!?), pa tudi porabo in emisije, saj vozilo samodejno prestavlja zelo učinkovito.

Testiranje bo trajalo vse do konca leta, nato pa bo sledilo ocenjevanje praktičnosti, varnosti in tudi, kako bi drugi udeleženci v prometu sprejemali tako vozilo. Pri Volvo Trucks so glede tega optimistični, menijo pa, da bodo taka vozila najprej v uporabi v tovornih terminalih in podobnih področij, šele nato jih lahko pričakujemo v vsakdanjem prometu pri bolj ”zahtevnih” nalogah.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG