Prikaži kategorije
Domov / Video / VIDEO: Od 0 do 510 km/h v štirih sekundah!
Drag_Race (4)

VIDEO: Od 0 do 510 km/h v štirih sekundah!


Ko si voznik Top fuel dragsterja pripne kamero na čelado, nastane posnetek s 300.000 ogledi v štirih dneh. In to z dobrim razlogom.

V posnetku je namreč razvidna surova moč teh dirkalnikov, ki premorejo med 8.500 in 10.000 konjskh moči, kar je dvojna moč nekaterih dizelskih lokomotiv. Sicer obstajajo specifični dinamometri oziroma merilci sile za točno meritev moči, vendar pa dirkalnik v voznem stanju ne sme voziti s polnim plinom več kot 10 sekund , saj v nasprotnem primeru motor raznese. Zvok, ki ga tak motor proizvede, se giblje okrog 150 dB, kar je dovolj za fizično bolečino kot tudi za popolno oglušelost brez ustrezne zaščite.

Video je posnel bivši prvak Shawn Langdon med nedavno vožnjo svojega dirkalnika, s katerim je prevozil razdaljo 402 metrov (1/4 milje) s hitrostjo 510 km/h v času 3, 77 sekunde. Za primerjavo: McLaren P1 prevozi to razdaljo v 10, 3 sekunde s hitrostjo 212 km/h, BMW i8 pa v 15, 4 sekunde s 142 km/h.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG