Prikaži kategorije
Domov / Novice / V Parizu prepoved vožnje z vozili, ki so starejša od 20 let
Paris_Onesnaženost

V Parizu prepoved vožnje z vozili, ki so starejša od 20 let


V ukrepih, ki naj bi zmanjšali onesnaženost zraka Francoskega glavnega mesta, bodo tokrat lastniki starejših vozil najbolj prizadeti.

Od 1. julija dalje se bo v Parizu začel uveljavljat nov zakon, ki določa prepoved vožnje po središču mesta z osebnimi vozili, ki so izdelana pred letom 1997, kot tudi motoriziranih dvokolesnikov, ki so izdelani pred letom 1999. Prepoved velja med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer, od ponedeljka do petka. Med vikendi in prazniki, ter v času ki ne določa prepovedi, pa so bodo ta vozila brez skrbi vozila po središču mesta. Podobno so za zmanjšanje onesnaženja naredili v Berlinu že pred petimi leti, vse več Evropskih držav pa se odloča za podobne ukrepe. Tudi v Ljubljani smo že dobili prepoved vožnje po znameniti Slovenski cesti.

Paris_Avti

Vsi tisti vozniki, ki pa bodo želeli voziti po središču mesta, pa bodo morali pokazati poseben čip oziroma nalepko, ki bo vstavljen oziroma nalepljena na vetrobransko steklo.  Ta bo označevala v katero izmed šestih emisijskih kategorij spada vozilo. To omogoči državnim organom informacije o lokaciji in času vožnje vozila, za lažjo identifikacijo v primeru kaznivega dejanja (vožnje v času prepovedi). Vozila na električni ali hibridni pogon, bodo dobila potrdilo najvišje kategorije, vsa vozila izdelana pred letom 1997 pa potrdila ne bodo prejela, kar jim prepoveduje vožnjo po določenih območjih.

Paris_Onesnaženost_1

Do leta 2020 načrtujejo prepoved vožnje z vozili starejšimi od leta 2011, za zdaj pa bodo vsi prekrškarji dobili kazen, ki za začetek znaša 35€, ob začetku leta 2017 pa bo ta kazen višja za 34€ in bo znašala 68€. Sicer le približno 10% vseh lokalnih vozil spada v kategorijo, ki se ji prepoveduje vožnja, dovoljenje pa bodo dobili tudi starodobniki, oziroma vozila starejša od 30 let. Bomo morda spet videli prizore kot na spodnji fotografiji?

Paris_Old

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG