Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Lamborghini / Tukaj je 10 najlepših izdelanih Lamborghinijev vseh časov!
Lambo Sesto Elemento

Tukaj je 10 najlepših izdelanih Lamborghinijev vseh časov!


Italijanska znamka z dolgo tradicionalno zgodovino še danes izdeluje unikatne primerke športnih, eksotičnih vozil z neverjetno zmogljivostjo in izgledom, ki je izdelan za posterje in fotografije. Zato smo spodaj izbrali 10 najlepših primerkov vozil Lamborghini.

Kot otrok, ki je odraščal v 90. letih prejšnjega stoletja (ki je mimogrede bilo najboljše desetletje vseh časov), sem tudi jaz imel stene v sobi, ki sva si jo delila s starejšim bratom, polepljene s slikami in fotografijami nekaj rock in metal glasbenih skupin, bolj pomembne pa so bile slike noro oblikovanih, hitrih in agresivno izdelanih avtomobilov. Edina stvar, pomembnejša kot noro dobri avtomobili, je bil mamin jabolčni zavitek (štrudelj), ki sem ga lahko užival med 5 in 7 urami, medtem ko sem sliko vozila lahko neprestano opazoval 2-3 ure, preden sem odhitel na Netscape Navigator po nove slike. Z leti, ki so minevala so se slike menjale, vendar pa je kljub temu bila ena znamka vedno prisotna, saj so z vsako generacijo izdelali še bolj očem privlačna vozila. To je Lamborghini in še danes imam vsaj eno fotografijo na namizju računalnika ali pa pametnega telefona. Zato sem spodaj izbral 10 meni osebno najlepših originalnih vozil Lamborghini.

10. Lamborghini Urraco

Lambo Urraco

Urraco je manj v javnost potisnjen primerek Lamborghinija in spada v družino tistih bolj “cenenih” izdelanih Lamborghinijev. Ob predstavitvi leta 1970 je bil potencialen konkurent podobnemu Ferrari Dinu in Porsche 911. Z imenom Urraco, kar pomeni “mali bik”, je bil opremljen s štirimi sedeži in sredinsko postavljenim 2.5-litrskim V8 220-konjskim motorjem. S ceno $22.000, kar v današnjem času znaša okroglih $100.000 oziroma 86.000 €, je bil bolj dosegljiv superšportnik tudi tistim, manj bogatim posameznikom. Ni bil zelo hiter, je pa bil zelo lepo oblikovan, zato sem ga uvrstil na 10. mesto.

9. Lamborghini Miura

Lambo Miura

Miura je bil prvi cestno-legalni dvosedežni športni avto s sredinsko postavljenim motorjem in pogonom na zadnji dve kolesi. Zelo pogosto je omenjen kot začetnik trenda športnih dvosedov in je bil ob predstavitvi tudi najhitrejši cestno-legalni avto na svetu. S 4-litrskim 350 konjskim V12 motorjem je ugnal vso konkurenco. Sodeč po rezultatih in pomenom za podjetje bi rekel, da je Miura najpomembnejši izdelek Lamborghinija, vendar pa tukaj sodim le zunanji izgled, zato sem ta legendaren primerek uvrstil na 9. mesto.

8. Lamborghini Diablo

Lambo Diablo

Diablo je že z imenom dokazal svoj namen obstoja. S “hudičevim”, 5.7 litrskim V12 motorjem, ki je bil kasneje nadgrajen na 6-litrov delovne površine, je v originalni izvedbi proizvedel 492 konjskih moči in tako močno izzval rivale pri Ferrariju. Še vedno imam tudi igračko črnega Diabla, ki me je spremljala celo otroštvo, saj je bil avto v proizvodnji med leti 1990 in 2001. Izdelanih je bilo 2.884 primerkov, ki se v današnjem času prodajajo s cenami med 200.000 € in 500.000 €, seveda se pa najde tudi kakšen poseben, unikaten model z veliko višjo ceno. Diablo je tako s svojo “kockasto” obliko in ekstremnimi linijami pristal na 8. mestu te lestvice.

7. Lamborghini Countach

Lambo Countach

Pri Countachu sem bil rahlo razdvojen, ampak sem se po kozarčku…soka…odločil. Ima zelo podobne linije kot zgoraj uvrščeni naslednik Diablo, ampak ker je bil oblikovan že več kot desetletje pred nastankom Diabla, si zasluži mesto višje. Po legendarni Miuri je Coutach vizualno zelo spremenil do takrat znano obliko superšportnikov in se prilagodil na bolj aerodinamičen pristop oblikovanja. Zelo podobno so kasneje oblikovali konkurenčnega, tudi prav tako imenitnega Ferrari F40, ki je tehnološko močno premagal starejšega Countacha, vendar je vizualno bitko tokrat pri meni dobil bikec, zato je tudi uvrščen na 7. mestu.

6. Lamborghini Murciélago

Lambo Murcielago

Naslednik peklenskega Diabla si je prilastil ime Murciélago, kar po špansko pomeni netopir. Zelo nenevarno ime glede na značaj tega avtomobila. To je bil tudi prvi primerek, izdelan pod lastništvom nemškega starša Audi, ki je pod lastništvom Volkswagna. Torej so Nemci pripomogli k tehnični zmogljivosti vozila, v katerem je bil še vedno pridih italijanske norosti. S 6.2-litrskim V12 motorjem in 572 konjskimi močmi se je tu uvrstil na 6. mesto.

5. Lamborghini Gallardo

Lambo Gallardo

Na 5. mesto pa se je uvrstil eden najpopularnejših in najbolj prodajanih Lamborghinijev, ki je poimenovan po slavni pasmi borbenega bika in si lasti ime Gallardo. V produkciji je bil kar 10 let, v dveh generacijah. Vse primerke je poganjal legendarni V10 motor, ki je v prvi generaciji proizvedel 513 konjskih moči, medtem ko je motor druge generacije proizvedel 552 konjskih moči. Izdelanih je bilo ogromno dodelanih posebnih verzij tega vozila, ki bi se morda uvrstili še višje na lestvico, ampak tukaj gledam serijske primerke.

4. Lamborghini Huracan

Lambo Huracan

Lamborghini Huracan je že dve leti na trgu in je naslednik zgoraj uvrščenega Gallarda. Hurcan je prav tako opremljen z V10 motorjem, ki tokrat proizvede 602 konjski moči in je sredinsko postavljen. Opremljen je tudi s start-stop sistemom za manjšo porabo. Svojo privlačnost ima zaradi malo višje postavljenega zadnjega dela ter polne LED osvetlitve sprednjih in zadnjih luči. Zato je tudi uvrščen na 4. mesto.

3. Lamborghini Aventador

Lambo Aventador

Aventador je leta 2011 ob predstavitvi nekako pretresel svet superšportnih vozil. Z neverjetnim agresivnim videzom in legendarnim V12 motorjem s 690 konjskimi močmi je postal zelo priljubljen eksotični mestni dirkalnik. Je tudi popolna zamenjava epskega Murcielaga, ki je po 9 letih odšel v pokoj. Zanimivo je tudi, da je Lamborghini uspel izdelati 2.000 primerkov Aventadorja že v prvih dveh letih. Glede na šokantno dober izgled sem ga uvrstil na 3. mesto. 

2. Lamborghini Reventon

2007 Lamborghini Reventon

Reventon je bil izdelan v le 21 primerkih in je osnovan na Murcielagu LP640. Zunanjost je popolnoma spremenjena;  zanjo so dobili navdih od najhitrejših reaktivnih letal. Oblikovno torej spominja na reaktivno letalo in tudi aerodinamično je prilagojen za optimalno rezanje skozi zrak. Opremljen je s 6.5 litrskim V12 motorjem in doseže hitrost 355.7 km/h. Ker je bil tako noro oblikovan že leta 2007, sem ga uvrstil na 2. mesto.

1. Lamborghini Sesto Elemento

Lambo Sesto Elemento

“Šesti element”, kot je prevod italijanskega Sesta Elementa, označuje kemijski element, ki je v periodnem sistemu na šestem mestu, ogljik. Avto je izdelan skoraj izključno iz ogljikovih vlaken in posledično tehta le 999 kg. Izdelanih je bilo le 20 primerkov, ki potrebujejo le 2 sekundi in pol do 100 km/h. Vozilo je namenjeno le za na dirkališče, torej ga na mestnih cestah ne bomo uspeli videti…no, vsaj legalno ne na javno odprti cesti. Temno sivo barvo mu daje le sestava iz ogljikovih vlaken in ni naknadno barvan. Le dve trikotni reži za zrak sta na sprednjem pokrovu, ki sta v rdeči barvi. Pokrov motorja je opremljen z desetimi heksagonalnimi odprtinami za zrak, ki so še dodaten razlog, zakaj sem to vozilo uvrstil na 1. mesto.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG