Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / TEST: Suzuki SX4 S-Cross-skriti dragulj v poplavi križancev?
AVTOBLOG - SUZUKI TEST - Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet Elegance TOP All grip - zunanjost (2)

TEST: Suzuki SX4 S-Cross-skriti dragulj v poplavi križancev?


Suzuki je trenutno generacijo modela SX4 S-Cross predstavil že leta 2013, pred tem pa je obstajal v manjši različici le pod imenom SX4. Letos je ta kompaktni SUV doživel prenovo, ki ga naredi kupcem še bolj zanimivega, tehnološko bolj dovršenega in predvsem vizualno bolj privlačnega.

Najopaznejša sprememba po prenovi je velika sprednja maska. Ta avtomobilu doda karakter, ki mu ga je pred prenovo primanjkovalo, sedaj pa izgleda precej bolj agresivno in skorajda ‘nabito’. Obenem videz daje vedeti, da je avtomobil ne glede na štirikolesni pogon AllGrip s katerim je bil testni avtomobil opremljen, v osnovi namenjen predvsem cestni uporabi.

Še dobro, saj je že po prvih kilometrih čutiti, da se S-Cross pelje zelo dobro in se zna suvereno spopasti z zavoji tudi z malo pogumnejšim voznikom za volanom. V pomoč je odlični 1.4 litrski boosterjet motor s 140 konjskimi močmi in 220 Nm navora, ki v sodelovanju s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom poskrbi za presenetljivo poskočen avtomobil. Dobro pospešuje tudi pri avtocestnih hitrostih, obenem pa z natančnim krmiljenjem in dobro uglašenim podvozjem poskrbi za presenetljivo vozniško izkušnjo, ki je v tem segmentu kompaktnih križancev nismo ravno vajeni. Samodejni menjalnik zagotovo ni med najhitrejšimi na trgu in zna biti pri hitrejši vožnji ali nenadni zahtevi po sunkovitem pospeševanju precej neodločen in ‘zmeden’. Ravno tako mu ravno ne ‘diši’ sodelovanje z radarskim tempomatom na avtocesti, ki mimogrede sam po sebi deluje vrhunsko; po mojih izkušnjah v nekaterih situacijah celo bolje od BMW-jevega. Ob pospeševanju namreč samodejno prestavi dve prestavi nižje, to pa naredi precej sunkovito in neprijetno. Seveda zato ni konec sveta, a vendar si lahko predstavljam, da bi to nekatere voznike zmotilo. Ob ‘normalni’ vožnji sicer menjalnik deluje brezhibno in skorajda neopazno, kar je dober kompliment. Prestavlja gladko in zna biti pri hitrem speljevanju tudi zelo odločen.

AVTOBLOG - SUZUKI TEST - Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet Elegance TOP All grip - zunanjost (10)

                       SPECIFIKACIJE:
- Motor
Valji/ventili: 4/4
Delovna prostornina: 1.373 ccm
Nazivna moč v kW (KM): 104 KW (140 KM)
Maks. navor: 220 Nm/1,500-4,000
Kompresijsko razmerje: 9,9
Največja hitrost: 200 km/h
Pospešek: 10,2 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila: 1.305 kg
-Kolesa
Dimenzije spredaj: 215/55 R17
Dimenzije zadaj: 215/55 R17
-Poraba goriva
Mestna: 6,6l/100 km
Vožnja izven mesta: 5,2l/100 km
Kombinirana: 5,6l/100 km
Emisije CO2: 127 g/km
Posoda za gorivo: 47 l
-Mere
Dolžina: 4300 mm
Širina [z ogledali]: 1785 mm
Višina: 1580 mm
Medosna razdalja: 2600 mm

Ravno prej omenjeni radarski tempomat je zelo dobrodošel sopotnik na avtocestnih izletih, ki poleg udobne vožnje in dobre zvočne izoliranosti kabine poskrbi za zelo prijetno izkušnjo, ki jo, če sem čisto iskren, od tega avtomobila nisem ravno pričakoval. Zmoti le sedalni položaj, ki je vsaj pet centimetrov previsok in ga ni mogoče idealno nastaviti, vsaj za mojo velikost ne.

Presenetljivo ima S-Cross še povsem drugo plat. Odlično se znajde tudi izven utrjenih cestišč, kjer pride do izraza Suzukijev zmogljiv in hitro odziven AllGrip štirikolesni pogon. Upravljamo ga lahko s pomočjo vrtljivega gumba na sredinski konzoli, na voljo pa imamo načine AUTO, SPORT in MUD&SNOW, v katerem lahko dodatno vklopimo še funkcijo LOCK, ki zaklene sredinski diferencial in tako pošlje enako moči na sprednjo in zadnjo os. V praksi sistem deluje odlično in zmore več, kot bi si mogoče mislili. Brez težav smo šli tudi po sredini smučišča navzgor in premagovali precejšnje naklone po neutrjeni podlagi. Težave nastopijo le takrat, ko smo na previsu in eno oziroma dve kolesi po diagonali popolnoma izgubita oprijem ali sta celo v zraku. Takrat ne pomaga niti funkcija LOCK, saj se kolesi vrtita v prazno, kar lepo pokaže pomanjkljivost sodobnih elektronsko krmiljenih štirikolesnih pogonov, ki vseeno ne zmorejo dovolj dobro oponašati zaporo diferencialov in poslati moči na kolesi z dobrim oprijemom. Ampak brez skrbi, da vam uspe priti do te situacije, morate biti že na zelo razgibanem terenu, kamor avtomobila že v osnovi ne bo peljal nihče. Mnogi bi namreč odnehali še daleč pod mejo zmogljivosti tega avtomobila, ki je kot sem že prej omenil, presenetljivo visoka.

Notranjost je zelo enostavno in lepo oblikovana, kjer prav po japonsko najdemo veliko trde plastike, ki pa jo temu avtu ne moremo zameriti oziroma je niti ne opazimo. Vse je, z izjemo tipk za potovalni računalnik, pregledno in izjemno enostavno za uporabo, vključno s sredinskim zaslonom na dotik, ki med drugim ponuja tudi navigacijo in bluetooth povezljivost.

Obenem je S-Cross tudi razmeroma prostoren, kjer prostor za glave zadaj žal ‘odžira’ le velika panoramska streha, zaradi česar se bodo potniki višje rasti na zadnji klopi lahko počutili neprijetno. Ravno nasprotno je za noge na zadnji klopi zelo veliko prostora, prtljažnik pa je s svojimi 430 litri za ta segment vozil povprečno velik, za lažje nakladanje stvari ali za elegantno pospravljeno ‘kramo’ pa v sebi skriva tudi dvojno dno.

AVTOBLOG - SUZUKI TEST - Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet Elegance TOP All grip - notranjost (6)

Zahvaljujoč gretim usnjenim sedežem, veliki panoramski strehi, vzvratni kameri in dolgemu seznamu ostale opreme nam je takoj jasno, da sedimo v različici Top, ki premore prav vso dodatno opremo, ki jo je mogoče na S-Crossu dokupiti.  Še več, testni avtomobil je bil namreč poleg vseh dodatkov opremljen tudi s štirikolesnim pogonom, avtomatskim menjalnikom in odličnim turbo-bencinskim motorjem, tak pa je vseeno komajda presegel ceno 24 tisočakov, s čimer praktično nima konkurence. Prav noben tekmec ne ponuja toliko opreme s takim pogonskim sklopom za tako ugodno ceno. V kolikor pri izbiri motorja ali opreme  niste tako zahtevni, a si vseeno  želite odlični štirikolesni pogon, je tukaj tudi različica z 1.0 litrskim turbo bencinskim motorjem, ki v kombinaciji s štirikolesnim pogonom stane le 19. 200€, za ‘dizelaše’ pa imajo v ponudbi tudi 1,6 litrski turbodizelski agregat, ki pa je od različice z 1,4 litrskim BoosterJet motorjem še nekoliko dražji .

Skratka, S-Cross je pravi dragulj v poplavi križancev, saj za zelo ugodno ceno dobimo avtomobil, ki se dobro počuti tako na avtocesti kot tudi na lažjem terenu. Je udoben, prostoren in do vrha založen z dodatno opremo, obenem pa ponuja tudi odličen turbobencinski motor s štirikolesnim pogonom. Za vse, ki iščete avtomobil v tem razredu, si Suzuki SX4 S-Cross zagotovo zasluži vašo pozornost.

Fotograf: Luka Janežič
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 1. Žiga says:

  Dober avto, dober članek.
  V primeru, da se zgodi da eno oz. 2 kolesi izgubita oprijem / obvisita v zraku, se da z izklopom ESP (pogoj, da se to izklopi, je vklopljen LOCK) spraviti tudi iz te situacije. Testirano na Vitari letnik 2015, tako da je verjetno na S-Crossu isto.

  • Luka Janežič says:

   Hvala za pohvalo na članek, glede “dober avto” pa se lahko le strinjamo.
   Možno je da smo pozabili izklopiti ESP sistem….bomo drugič definitivno bolj pozorni in preizkusili, česa vse je suzukijev AllGrip res zmožen.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG