Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / TEST: Suzuki Swift Sport – mala petarda z daljnega vzhoda!
AVTOBLOG - TEST - SUZUKI Swift SPORT - Suzuki Slovenija  (15)

TEST: Suzuki Swift Sport – mala petarda z daljnega vzhoda!


Končno smo tudi mi dobili na test tega malega, a nabritega ‘kanarčka’ po imenu Suzuki Swift Sport.

Suzuki z modelom Swift Sport že skoraj desetletje in pol piše uspešno zgodbo cenovno dostopnega, zanesljivega in zabavnega mestnega avtomobila, ki ponuja tudi nekaj športnih ambicij. Skozi prvi dve generaciji je formulo majhne teže in zmerne moči zelo uspešno izpopolnjeval, kar kaže na veliko privržencev tudi med avtomobilističnimi novinarji po celem svetu. Ravno v drugi generaciji je Swift Sport kot eden zadnjih predstavnikov atmosfersko gnanih ‘hot hatchev’ prejel ogromno hvale na račun hudomušnega karakterja in generalno odličnega avtomobila, za relativno malo denarja.

Prvič v nosu 1.4 litrski turbo motor, ki ga lahko najdemo tudi v drugih suzukijevih modelih. Nekoliko več moči in mnogo več navora!

Sedaj, ko se okoljska politika zaostruje, želje kupcev pa postajajo drugačne, je tudi Suzuki v tretji generaciji Swift Sport-a nekoliko spremenil formulo in naredil avtomobil še boljši. Na srečo se majhni teži niso želeli odpovedati oziroma je novi Swift tokrat še lažji, motorju pa prvič v zadnjih 14 letih pomaga turbinski polnilnik. Moč je pri 140 konjskih močeh ostala skoraj enaka, navor pa se je povečal za skoraj 50 odstotkov in sedaj znaša impresivnih 230 Nm. No ja to morda ni ravno impresivna številka, dokler ne veste podatka o teži. Avtomobil založen s prav vso dodatno opremo, ogrevanimi športnimi sedeži, 17 palčnimi ALU platišči, navigacijo, adaptivnimi prednjimi žarometi  še vedno tehta krepko pod mejo 1000 kilogramov.

AVTOBLOG - TEST - SUZUKI Swift SPORT - Suzuki Slovenija  (16)

Aktivni tempomat je res odličen, sistem za avtomatski dolgi snop luči prav tako, ne moremo pa enako trditi za ‘lane assist’ in vzvratno kamero slabe resolucije.

Ravno ta teža v kombinaciji s precej živahnim motorjem definira karakter avtomobila. Uradni podatki pravijo pospešek do stotice v 8,1 sekunde ampak jaz temu ne verjamem. Avtomobil se čuti in dejansko je mnogo hitrejši od trditev proizvajalca saj ob hitrem pregledu testiranj drugih avtomobilističnih novinarjev na internetu redno zasledimo čas, ki je celo hitrejši od 7,5 sekunde. Pa tudi to ni najbolj impresiven del vozniške izkušnje tega avtomobila. Ta čast pripada zavoram. Zaradi majhne teže in relativno zmogljivega zavornega sistema je pojemek enostavno neverjeten. Vse skupaj se skupaj z dobro nastavljenim podvozjem sešteje v zanimivo in predvsem zelo zabavno izkušnjo. Pa še poraba ni prevelika, saj jo lahko z zmerno vožnjo z lahkoto spravite pod 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov v primeru, da veliko uporabljate avtocesto in še kakšen liter manj manj v primeru, da je ne. Tudi ob neusmiljenem priganjanju ta težko preseže porabo 8 litrov na 100 prevoženih kilometrov, kar je v segmentu t.i. ‘hot hatchev’ prej izjema kot pravilo.

Kot sem že prej omenil, je Swift Sport že standardno polno založen opremo kar pomeni, da ima vgrajene tudi nekatere asistenčne sisteme, ki jih mestnemu malčku ne bi pripisali. Tukaj bi pohvalil predvsem aktivni tempomat ter avtomatski dolgi snop luči, kjer oba asistenčna sistema za ta segment avtomobila delujeta naravnost odlično. Aktivni tempomat sem že večkrat pohvalil tudi v drugih testih suzukijevih avtomobilov in tukaj ni nič slabši. Slabše novice imam za ljubitelje sistemov za ohranjanje voznega pasu t.i. lane assist, ki pa je naravnost katastrofalen. Upam samo, da v testnem avtomobilu kakšen senzor ni deloval tako kot bi moral in ni sistem že v osnovi tako slabo narejen, saj sem ga večkrat vklopil pri 130 kilometrih na uro in ni niti enkrat sam zvozil, še tako majhnega zavoja na avtocesti.

AVTOBLOG - TEST - SUZUKI Swift SPORT - Suzuki Slovenija  (7)

Tudi v notranjosti so občutki mešani. Glede na zunanje mere je prostora v notranjosti dejansko mnogo več kot bi mu pripisali, kar mu štejem v velik plus. Všeč mi je športen usnjen volanski obroč, dizajn armaturne plošče in odlični športni sedeži, ki so udobni in obenem ponujajo tudi zelo dobro bočno oporo. Ravno pri slednjih je škoda, da so nameščeni tako visoko in tako nerodno, da si višjerasli ljudje kot sem sam nikakor ne morejo nastaviti udobnega vozniškega položaja. Tudi cenene plastike je v notranjosti preveč. Swift Sport v novi generaciji namreč niti ni več tako poceni kot v preteklosti saj stane 19.200€, kar se na prvo žogo morda sliši kot veliko denarja za takega mestnega malčka.

AVTOBLOG - TEST - SUZUKI Swift SPORT - Suzuki Slovenija  (26)

Ko pa enkrat upoštevamo vso opremo, ki je že standardno vgrajena v avtomobil in njegove vozne lastnosti, pa Swift Sport in njegova cena kar naenkrat dobita smisel. Tudi vizualno je s 17 palčnimi platišči, dvema izpuhoma in kričečo rumeno barvo zelo zanimiv, zato bi ga res priporočal ljudem, ki iščejo enostaven in vsestranski mestni avtomobil, s katerim se lahko za vikend zapeljete tudi na vašo najljubšo cesto kjer vas ne bo razočaral. Prav nasprotno, morda z nasmeškom na obrazu osramotite tudi kakšno mnogo močnejšo beštijo!

Fotograf: Luka Janežič
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Bušti says:

    Z njim se vozim že 35000km, če spregledam plastiko v notranjosti lane assist imam izklopljen nimam pripomb.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG