Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / TEST: Suzuki Swift 1.0 Boosterjet SHVS Elegance – popravni izpit!
AVTOBLOG - Suzuki Slovenija - Suzuki SWIFT  - BoosterJet SHVS Elegance (31)

TEST: Suzuki Swift 1.0 Boosterjet SHVS Elegance – popravni izpit!


Znamka Suzuki tudi pri nas zelo hitro pridobiva na veljavi, sedaj ob prenovi njihovega najbolj priljubljenega Swifta pa lahko trdim, da se bo priljubljenost zagotovo še povečala. Zakaj? No, pa poglejmo.

Suzuki je eden večjih avtomobilskih podjetij, ki znotraj EU v povprečju predstavlja 1,3% tržnega deleža. To ga uvršča na 21. mesto po prodajnih številkah v Evropi, v svetovnem merilu pa je z 2.945.000 prodanimi vozili v lanskem letu na kar 9. mestu.  V Sloveniji so te številke seveda dosti manjše, pa vendar je moč v zadnjih letih opaziti veliko rast znamke Suzuki, saj so samo v zadnjih treh letih prodajo dvignili za skoraj petkrat, v letošnjem letu pa nameravajo doseči in preseči letni plan 1350 prodanih vozil, k čemer bo brez dvoma veliko pripomogel tudi novi Swift tretje generacije.

Model Swift se je prvič pojavil že leta 1998, vendar pri Suzukiju za prvo generacijo štejejo šele različico, ki je na ceste prvič zapeljala leta 2004, saj je takrat Swift prvič postal globalni model. Temu je leta 2010 sledila še druga generacija, kjer je bil napredek že opazen, v tretji generaciji pa pri Suzukiju obljubljajo še boljše vozne lastnosti, več športnosti in prostora ter boljše motorje. Prvič od leta 2004 se Swift proizvaja na Japonskem, saj sta se od takrat obe generaciji proizvajali na sosednjem Madžarskem. Verjetno lahko tudi to deloma krivimo (zaradi višjih stroškov transporta) za višjo ceno novega modela, ki sedaj sega od 10.350€ za osnovno različico, pa vse do 15.500€ za tako z dvobarvno zunanjostjo, štirikolesnim pogonom in novim 1.0 litrskim BoosterJet bencinskim trivaljnikom, ki smo jo imeli na testu.

AVTOBLOG - Suzuki Slovenija - Suzuki SWIFT  - BoosterJet SHVS Elegance (12)

Zakaj sem že v naslovu zapisal popravni izpit? Ker sem se s povsem enakim avtomobilom, spoznal že na slovenski predstavitvi novega Swifta, kjer me je pustil nekoliko ravnodušnega, saj sem sam velik ljubitelj prejšnje generacije, ki se je po mojem mnenju peljala bolj igrivo in tako zagotavljala večji nasmešek na obrazu. Na kratko sem bil nekoliko razočaran nad menjalnikom in odzivnostjo motorja ter nekaterimi ostalimi malenkostmi. Obenem se zavedam, da je tistih 30 minut mnogo premalo za pravo spoznavanje avtomobila, zato sem že takrat na koncu zapisal, da Swifta ob kasnejšem testu čaka težek popravni izpit. Pa ga je opravil?

Začnimo kar pri kombinaciji pogona, ki ga v tem primeru sestavljajo 1.0 litrski trivaljni BoosterJet bencinski motor, majhen 1,8 kW elektromotor ter petstopenjski ročni menjalnik. Mislim, da sem ravno tukaj Swiftu naredil največjo krivico, saj je pogonski sklop, z izjemo prestavljanja, za katerega še vedno trdim da ni najboljše, enostavno fantastičen. Motor s svojimi 110 konjskimi močmi zaradi izredno majhne teže Swifta naredi avtomobil zelo poskočen. Navora je vedno dovolj, obenem pa se motor zelo rad vrti in je hkrati tudi izjemno tih. Po tednu z Ignisom sem bil prav prijetno presenečen, kako tih in uglajen je Swift. Motorja na avtocesti sploh ne slišiš, moči je vedno dovolj tudi za prehitevanja pri višjih hitrostih, poraba pa nikoli ne preseže 6 litrov na 100 prevoženih kilometrov. V kombinaciji z radarskim tempomatom, sistemom za opozorilo pred nenamerno zapustitvijo voznega pasu in prej omenjeno uglajenostjo, je prav prijazen sopotnik tudi na daljših avtocestnih relacijah, kjer sem bil resnično navdušen nad samo odraslostjo Swifta.

AVTOBLOG - Suzuki Slovenija - Suzuki SWIFT  - BoosterJet SHVS Elegance (27)

                       SPECIFIKACIJE:
- Motor
Valji/ventili: 3/12
Delovna prostornina: 0.998 ccm
Nazivna moč v kW (KM): 82 KW (110 KM)
Maks. navor: 170 Nm
Kompresijsko razmerje: 10:1
Največja hitrost: 195 km/h
Pospešek: 10,6 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila: 950kg
-Kolesa
Dimenzije spredaj: 185/55 R16Dimenzije zadaj: 185/55 R16
-Poraba goriva
Na testu: 5,8l/100 km
Kombinirana: 4,3l/100 km
Emisije CO2: 97 g/km
Posoda za gorivo: 37 l
-Mere
Dolžina: 3840 mm
Širina [z ogledali]: 1735 mm
Višina: 1495 mm
Medosna razdalja: 2450 mm

Ne glede na pozitiven vtis na avtocesti, je Swift še vedno mestni malček, zato se mora dobro znajti predvsem v mestih in na zavitih podeželjskih cestah. V zavojih ponuja presenetljivo veliko mero stabilnosti in oprijema, dobro razmerje med močjo in težo pa poskrbi, da se boste po svoji najljubši cesti verjetno peljali kar nekaj kilometrov na uro več, kot ste si mislili, da je s takim avtomobilom sploh mogoče. Zakaj to govorim, ko pa večina lastnikov ne bo nikoli preizkušala mej oprijema s takim mestnim malčkom? Ker je visoka meja zdrsa vedno pozitivna stvar, saj je ob nepredvidljivih situacijah dobro imeti čim več oprijema na ‘rezervi’, ker vas lahko to v kočljivih trenutkih tudi reši, obenem pa dobra vozna dinamika daje tudi veliko upanja nam navdušencem, ki že težko pričakujemo različico Sport.

Odlično se počuti tudi v mestih, saj ga boste z dobro preglednostjo, majhnim obračalnim krogom in vzvratno kamero z lahkoto ‘porinili’ v vsak majhen kotiček, relativno velika medosna razdalja pa bo poskrbela za povsem nerazburljivo vožnjo skozi tračnice ali udarne jame. Že prej sem omenil, da pogonski sklop Swifta v sebi skriva tudi majhen elektromotor, ki pa največ doprinese ravno v mestni vožnji, kjer zmanjša porabo in emisije toplogrednih plinov. Avtomobilu pomaga pri speljevanju in vskoči takoj, ko s stopalko za plin zahtevamo polno pospeševanje, s čimer do neke mere skrije turbo luknjo. Baterija za elektromotor se polni izključno med vožnjo, ob čakanju pred semaforji, ko deluje funkcija StartStop pa pomaga napajati tudi vse električne sisteme v avtomobilu.

AVTOBLOG - Suzuki Slovenija - Suzuki SWIFT  - BoosterJet SHVS Elegance - notranjost (5)

Notranjost je tipično japonska. Torej minimalistična, dobro sestavljena, a žal z obilico cenene plastike. Na srečo je voznikovo okolje na nekoliko višji ravni od preostanka avtomobila, saj je volanski obroč prijeten tako na otip, kot tudi na pogled, merilniki so zelo lični in pregledni, novi centralni LCD zaslon, ki je pozicioniran med merilcem obratov in merilcem hitrosti, pa služi kot večfunkcijski prikazovalnik najrazličnejših informacij. Prikazuje lahko vrsto različnih podatkov, kot so naprimer napolnjenost baterije, sila G v zavojih, trenutna uporaba moči in navora, poraba goriva in še bi lahko naštevali. Hvalim tako raznovrstnost, kot tudi preglednost in enostavnost uporabe. Enako lahko rečem za že poznani info zabavni sistem, ki je enak kot v vseh ostalih modelih in ponuja navigacijo, DAB digitalni radio, Android Auto ter bluetooth povezljivost s telefonom. Vse je logično razporejeno in enostavno za uporabo, poleg omenjenega pa v paketu najvišje opreme ELEGANCE ponuja še gretje sedežev, avtomatsko klimatsko napravo, sistem za opozorilo proti trku, biksenonske žaromete in celo asistenta za samodejni prižig dolgega snopa žarometov, ki dobro deluje tudi v praksi.

Zadnje čase smo že vajeni, da avtomobili znamke Suzuki  tudi v notranjosti ponujajo več prostora, kot dajo vedeti z zunanjimi dimenzijami, in Swift ni nobena izjema. V notranjosti je prostora dovolj za štiri odrasle osebe, peti pa bo sedel bolj zasilno. Tudi prtljažnik je s svojimi 265 litri mnogo večji od predhodnika, za več prostora pa lahko v razmerju 60:40 tudi podrete zadnjo klop, kjer sicer nastane manjša stopnica.

Suzuki Swift sedi 5. Popravni izpit je narejen z odliko. Resnično si nisem upal niti pomisliti, da me bo po taki prvi izkušnji Swift pozitivno presenetil. To je avtomobil, ki z lahkoto opravlja vse dolžnosti vsakodnevne vožnje in tudi mnogo več. Če bi moral izpostaviti eno stvar, ki me je najbolj presenetila, je to zagotovo uglajenost in tiho delovanje motorja tudi pri avtocestnih hitrostih, kjer navkljub priganjanju, potovalni računalnik nikoli ne pokaže več kot 6 litrov povprečne porabe na 100 kilometrov (če se spomnimo pri Ignisu z 1.2 litrskim atmosferskim bencinskim agregatom, je poraba poskočila za dober liter na več kot 7 litrov na 100 kilometrov) . Poleg uglajenosti in vsakodnevne uporabnosti pa zna na kakšni bolj ovinkasti cesti na obraz narisati tudi kakšen nasmešek, kjer zaradi pomanjkanja teže z veseljem zagrize v ovinek, motor pa poskrbi za presenetljivo ‘poskočnost’ in prožnost. Zanima me le, koliko v praksi pomeni ta blagi hibridni sistem, saj sam menim, da tistih borih 1,8 kW moči nadomesti že dodatna teža samega sistema, brez vgrajenega sistema, pa bi bil Swift lahko dosti cenejši. Sicer pa ne morem vedeti, dokler ne preizkusim v praksi, mar ne? Ali mu kaj zamerim? Mogoče se mi zdi za mestnega malčka, ki v notranjosti skriva toliko trde plastike, nekoliko (pre)visoka le cena vendar, če pomislimo, za ta denar res ponuja veliko, še vedno pa obstajajo mnogo cenejše različice. Nič čudnega torej, da so proizvodne kapacitete do konca popolnjene, saj Swiftov tako kot Ignisov po besedah Suzuki Slovenija, enostavno ne dobijo toliko, kot bi jih lahko prodali, kar menim, da je že samo po sebi dovolj zgovorno dejstvo. Torej Swift, po novem si pri meni dobro zapisan, komaj pa čakam nabrito različico Sport, ki bi se lahko glede na dobre vtise nove generacije Swifta in dobre spomine na prejšnjo generacijo Swift Sporta znašla tudi v moji garaži.

AVTOBLOG - Suzuki Slovenija - Suzuki SWIFT  - BoosterJet SHVS Elegance (20)

Fotograf: Luka Janežič
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG