Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / TEST: Mercedes-Benz CLA – Mladosten spogledljivec šarmantnih potez
AVTOBLOG - Mercedes-BENZ TEST - Mercedes CLA 220d - zunanjost (1)

TEST: Mercedes-Benz CLA – Mladosten spogledljivec šarmantnih potez


“Vozila Mercedes so za stare ljudi!” Še nedolgo nazaj smo lahko slišali prav take in podobne izjave in roko na srce, glede na modele, ki so bili na voljo, se je ta rek s ponujenim res ujemal. A Mercedes-Benz je začel z novim obdobjem, obdobjem, ki vliva mladost v paleto vozil in prav CLA je eden lepših predstavnikov mladostnega šarma.

Pri Mercedes-Benz se paleta vozil prične z razredom A, ki velja za najmanjšega in najcenejšega predstavnika vozil iz Stuttgarta. Takoj za razred A pa se uvršča poddružina CLA, kjer gre za limuzino s čudovitim kupejevskim oblikovanjem in zelo tekočimi in prelivajočimi se linijami. Za izgled novih vozil Mercedes-Benz vključno z razredom CLA je zaslužen prav slovenski oblikovalec, zaposlen pri Mercedesu, Robert Lešnik.

Mercedes-Benz CLA je bila ena izmed prvih kreacij tega novega privlačnega oblikovanja, s katerim se je Mercedes-Benz želel otresti mišljenja, da so vozila Mercedes pač le za starejše ljudi. Seveda starejših pri znamki ne izključujejo, a vendar po novem ciljajo na mlajše kupce. Prav CLA je bil zasnovan z mislijo na mlade, ki si želijo elegance, a istočasno drznosti in avanturizma. Na prvi pogled je CLA točno to, kar bi si želel vsak mladi kupec.

AVTOBLOG - Mercedes-BENZ TEST - Mercedes CLA 220d - zunanjost (21)

Prvi stik z vozilom je bila zanimiva izkušnja, saj so bila pričakovanja visoka, glede na čudovit zunanji izgled pa so bila le-ta že na parkirišču, kjer sem prevzel avtomobil, izpolnjena. Pa vendar, avtomobil spoznaš, ko sedeš vanj, si ga v miru ogledaš, preizkusiš vse dodatke in funkcije ter se z njim nekaj časa kvalitetno družiš v vožnji. Ok, izgled me je prepričal, matirano srebrnemu odtenku se pač ne da oporekati, mogoče so me zmotila le nekoliko smešna platišča, a to mu odpustim, saj je še vedno sedel na zimskih pnevmatikah. Ko sem ga opazoval iz vseh zornih kotov, se je zdel preprosto popoln, saj so vse linije lepo zaključene in se smiselno prelivajo ena v drugo. Sprednja maska je po zaslugi paketa AMG line zares športno nabita, zračne reže izražajo pravo agresijo, zadek se baha z dodanimi stranskimi zračnimi režami, ki spominjajo na pravega predstavnika AMG flote, izpušni zaključki pa niso le za okras, kot smo v zadnjem času morda vajeni pri nekaterih vozilih. Bočna silhueta očara še tako trdosrčnega; mene osebno je, kot že rečeno, zmotil le en detajl in to so platišča, a to mu je zaradi drugih izjemnih linij že oproščeno.

Seveda me je takoj za izgledom zunanjosti zanimala vozniška izkušnja s tem privlačnim “limuzinskim kupejem”. Oznaka 220d na zadku je nakazovala, da se pod pokrovom skriva 2,2-litrski štirivaljni dizelski agregat, ki med 3600 in 3800 vrt./min. premore največjo moč 130 kW (177 KM) in 350 Nm navora, ki ga pošilja na sprednjo os. Velik aluminijast gumb za zagon motorja kar vabi, da nanj pritisnem s prstom. Zasliši se zelo prijetno in pritajeno rohnenje dizelskega agregata. Za volanskim obročem je namesto ročice za upravljanje brisalcev nameščena ročica za samodejni menjalnik. S kratkim premikom ročico potisnem v položaj D, na stikalu Dynamic select izberem Sport in ob pritisku na plin potniško kabino napolni zares bogat športen zvok, ki ga od dizelskega štirivaljnika vsekakor ne bi pričakovali. Pretikanje je hitro in med umirjeno vožnjo skoraj neopazno, za kar skrbi dvosklopčni samodejni menjalnik 7G-DCT, ki ga je moč upravljati tudi z obvolanskima ročicama. CLA 220d me je dobil tudi na tem področju – vožnja z njim mi je bila v veliko veselje in zadovoljstvo, presenetila pa me je tudi prožnost motorja, ki je v vsakem trenutku postregel s sunkovitim pospeševanjem, ter njegova poraba, ki se je vrtela okrog 6,6 l/100 km. V zavojih pa je sledilo novo presenečenje. Podvozje je nastavljeno zares natančno, saj se CLA za vozilo s sprednjim pogonom pelje izvrstno!

AVTOBLOG - Mercedes-BENZ TEST - Mercedes CLA 220d - zunanjost (25)

                       SPECIFIKACIJE:
- Motor
Valji/ventili: 4/4
Delovna prostornina: 2.143 ccm
Nazivna moč v kW (KM): 130 KW (177 KM)
Maks. navor: 350 Nm/1,400-3,800
Kompresijsko razmerje: 16,2
Največja hitrost: 232 km/h
Pospešek: 7,7 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila: 1.525 kg
-Kolesa
Dimenzije spredaj: 225/45 R17
Dimenzije zadaj: 225/45 R17
-Poraba goriva
Mestna: 5.2–4.9l/100 km
Vožnja izven mesta: 3.7–3.5l/100 km
Kombinirana: 4.2–4.0l/100 km
Emisije CO2: 111–104 g/km
Posoda za gorivo: 50 l
-Mere
Dolžina: 4640 mm
Širina [z ogledali]: 1777 [2032]mm
Višina: 1432 mm
Medosna razdalja: 2699 mm

Mercedes CLA pa ni samo lepota, odlično podvozje in pohvale vreden motor. Prav testni primerek je pokazal, kako bogate opreme je lahko deležen, seveda, za primerno ceno. Testnik je poleg čudovitega paketa AMG line deležen še številnih asistenčnih sistemov (za mrtvi kot, parkirni senzorji, za samodejno zaviranje v sili, za samodejno prilagodljive dolge luči), pohvali pa se lahko tudi z odličnim radarskim tempomatom, samodejnim zares natančnim bočnim parkiranjem in odličnimi visokozmogljivimi LED žarometi. V potniški kabini je opremljen s prefinjenim brušenim aluminijem, večfunkcijskim usnjenim športnim volanom, ogrevanimi sprednjimi sedeži, samozatemnitvenimi ogledali in elektronsko nastavljivim voznikovim sedežem.

Ob zunanjem izgledu se mi je porajala misel, ki mi ni in ni šla iz glave. Mercedes-Benzu je uspelo: naredili so avtomobil, ki je kot nalašč za mladega kupca, ki išče privlačen in uporaben avtomobil s petimi vrati. Za razliko od zunanjosti me je malenkostno zmotila notranjost. Kvaliteta izdelave, če sem natančen. Materiali so sicer kakovostni in na otip zelo prijetni, a določeni predeli armaturne plošče pod pritiskom z roko vseeno preveč pokajo. Sama ergonomija v potniški kabini je všečna, kabina je tipična za znamko in primerna razredu vozila. Mercedes-Benz je namreč za vozila razreda C in višje pripravil novo, moderno notranjost, CLA pa po prenovi zunanjosti žal ni prejel osvežitve notranjosti. A za kupce te znamke je to prej vesela novica, saj se bodo veliko lažje znašli v že znanem okolju, na katerega smo se hitro navadili tudi sami. Ko voznik spozna položaj in funkcije tipk in stikal, je upravljanje z vozilom zares enostavno. Informacijsko-zabavni sistem je že znan in logično razporejen, upravljanje s sredinskim vrtljivim gumbom pa je sila preprosto.

AVTOBLOG - Mercedes-BENZ TEST - Mercedes CLA 220d - notranjost (15)

Položaj za volanom je prijeten, čeprav je zaradi nizke strehe nekoliko slabša preglednost na semaforje (če pripeljemo preblizu). Prisekan AMG line volanski obroč je ena boljših stvari v notranjosti, saj je ravno prav masiven, na otip prijeten in se lepo prilega v roke. Vse tipke na volanu so lahko dostopne in logično razporejene, radarski tempomat pa je eden boljših, kar sem jih preizkusil v zadnjem času. Na sredini je nameščen samostoječ 8-palčni medijski prikazovalnik, na katerem lahko najdemo in nastavimo vse potrebno, na njem pa se izpisujejo tudi navodila navigacijske naprave Garmin.

Žal pa vsi dodatki občutno dvignejo ceno vozila. CLA 220d v povsem osnovni različici stane 29.877 evrov, kar je že v osnovi razmeroma visoka cena, vendar ceno opravičuje trikraka zvezda na nosu. Ko osnovni ceni dodamo čudovito mat barvo in vse pametne dodatke, pa se številke povzpnejo precej višje. Cena takšnega lepotca namreč na koncu znaša 53.410 evrov, če je to preveč ali ne, pa naj se odloči vsak posameznik.

Pri vozilu CLA je zares poudarek na estetiki, kar se je pokazalo tudi ob nočnih vožnjah, saj je v potniški kabini na voljo ogromno različnih ambientnih osvetlitev, ki si jih lastnik lahko prilagaja na trenutno razpoloženje. Ob zapuščanju vozila nas luči še lep čas spremljajo z osvetljevanjem, lastniku pa prav ta osvetljena eleganca v temi nariše nasmeh na obraz. Še en zelo majhen, a meni zelo ljub detajl pa je odklepanje vozila. Elegantna linija LED dnevnih luči se ob pritisku tipke za odklep vozila sprva zasveti v mogočni temno modri barvi, nato pa počasi preide v svetlo modro oz. belo LED svetlobo.

Zelo me je presenetilo še eno dejstvo: zvočna izolacija. Le-ta je pri tem avtomobilu zares izjemna. Seveda pride do izraza predvsem pri višjih hitrostih na avtocesti, ko je v potniški kabini zares mirno. Največja zasluga za to gre vsekakor izredno nizkemu koeficientu zračnega upora, ki znaša le 0,27.

AVTOBLOG - Mercedes-BENZ TEST - Mercedes CLA 220d - notranjost (19)

CLA je avtomobil detajlov, je vozilo, ki s svojim izgledom buri domišljijo marsikaterega kupca, z dovršenimi podrobnostmi osvaja estetsko naravnane ljudi, s prefinjeno mehanizacijo pa navduši zahtevne avtomobilske navdušence. Je avtomobil, ki osvoji na prvi pogled!

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG