Prikaži kategorije
Domov / Testi / TEST: Askoll eS2 – električni skuter za natrpan vsak dan
AVTOBLOG - TEST Askoll eS2 električni skuter - Span center mobilnosti - Mateja Alibabic (19)

TEST: Askoll eS2 – električni skuter za natrpan vsak dan


Z avtomobili se v mestu največkrat znajdemo v zastojih, avtobusi in vlaki pa nas ne pripeljejo točno do našega cilja. Hoja je počasna in v vročih dneh tudi naporna. A za tiste, ki si želijo še nekaj več svobode in zabave, podjetje Špan ponuja električni skuter Askoll eS2 vodilnega italijanskega proizvajalca električnih prevoznih sredstev, ki ima v lasti več kot 800 registriranih patentov iz tega področja vse od leta 1978.

Podjetje Askoll na slovenskem tržišču pod okriljem podjetja Špan predstavlja dva popolna skuterja za vsakodnevne opravke; prvi se imenuje eS1, drugi pa eS2. Razlika med njima je ta, da ima prvi vgrajeno le eno baterijo in sedišče za voznika medtem ko ima drugi vgrajeni kar dve bateriji in dodatno sedišče za sovoznika. Razumljivo je doseg pri slednjem precej daljši, v različico eS1 pa lahko sami kadarkoli vgradite še eno baterijo. S tema dvema modeloma Askoll želi trgu ponuditi alternativo običajnim skuterjem z motorjem na notranje izgorevanje prostornine 45 kubičnih centimetrov, ki dosegajo 45 kilometrov na uro končne hitrosti (voznih z izpitom B-kategorije). Primerek na testu nam je na preizkus predalo podjetje Špan, ki v ta električni skuter vlaga veliko upanja.

Po svetu že dolgo časa krožijo različna prevozna sredstva z alternativnim oziroma električnim pogonskim sklopom; Tesla brez dvoma vodi v avtomobilizmu, Askoll pa se je v električne vode podal šele pred parimi leti. Priložnosti testiranja različice eS2 sem se zelo razveselil, saj sem vedel, da bo moje druženje z električnim skuterjem polno avanturstičnih podvigov. Prva je sledila že takoj na poti od Brezovice proti več kot 40 kilometrov oddaljenem domu, a vseeno me je Askoll eS2 osvojil že po prvih kilometrih. Kljub temu, da njegovo pospeševanje in končna hitrost ne presenečata, je na cestah relativno okreten, tako, da vas avtomobili prav zagotovo ne bodo povozili. S tem skuterjem se vam pač ne sme muditi, a hitrost večino časa niti ni moteča, saj verjamem, da se najbolje znajde v mestnih središčih med bloki in ulicami.

AVTOBLOG - TEST Askoll eS2 električni skuter - Span center mobilnosti - Mateja Alibabic (7)

Agilnost in nasploh vozne lastnosti so povsem korektne, vožnja z solidno velikimi 16-palčnimi platišči, ki skorajda nezaznavno ”požirajo” nepravilnosti na cestah in sedežem za dva, ki je bolj udoben od primerljivih skuterjev in motorjev, zagotavlja stabilno, udobno in nenazdanje tudi sproščeno vožnjo po vsakodnevnih opravkih. Nizka masa in majhne dimenzije skuterja skrbijo za vsestranskost vožnje mimo drugih udeležencev v prometu in parkiranje. Pričakovano zadovoljive so tudi zavore, verjamem pa, da bi z diskom na zadnjem kolesu lahko pot zaviranja precej skrajšali. Visoko sedišče skuterja za domače počutje sicer zahteva nekaj prevoženih kilometrov, zatem pa vožnja  in nadzor nad motorjem postaneta enostavna. Prav zagotovo Vam bo všeč tudi njegova prostornost za noge kljub razmeroma skromnim zunanjim meram , saj lahko med noge na ”obešalnik” spravite celo torbo. Praktičnost sicer ni njegova svetla točka, saj razen sicer priročnega predala, ki ima vgrajeno 12-voltno vtičnico za morebitno polnjenje vašega mobilnika in ključavnico, pod sediščem zaradi dveh vgrajenih baterij ne nudi skorajda nič prostora. Oblikovanje je seveda stvar posameznika, pa vendar tudi tokrat Italijani niso razočarali, kar je bilo očitno tudi med fotografiranjem, saj je punca le stežka odvrnila pogled s skuterja.

Merilnik vozniku sporoča hitrost vožnje ter opozarja na prižgane žaromete ali smernike (zadnje luči in smerniki so v LED tehnologiji) ter stanje napolnjenosti obeh baterij v odstotkih. Osvetljen potovalni računalnik prikazuje še predviden doseg, prevožene kilometre in izbran vozni profil. Ergonomija in sama postavitev tipk za upravljanje skuterja je na zavidljivem nivoju, ekskluzivno pa ponuja tri različne vozne profile, na las podobne tistim iz najnovejših vozil! Prvi vozni profil se imenuje ”eco” in zagotavlja najbolj učinkovito porabo električne energije. Seveda pa tu razumljivo ne gre brez omejitve hitrosti na 32 kilometrov uro, ki pa se povrne v 100 kilometrih dosega. Drugi vozni profil se imenuje ”normal” in služi za vsakdanjo vožnjo ter omogoča hitrosti do 37 kilometrov na uro s solidnim dosegom 85 kilometrov. Za največje ”huligane” je tu na voljo vozni način ”power”, ki maksimalno izkorišča moč pogonskega sklopa za doseg hitrosti 45 kilometrov na uro, a s tem se doseg v najboljšem primeru zmanjša na 75 kilometrov. Slednji vozni profil pa ni namenjen le največjim ”dirkačem”, ampak pride prav tudi v primeru, ko se na poti znajdemo pred malce večjim vzponom. Moč zagotavlja električni motor, ki zmore 2,7 kilovatov in  presenetljivo, 130 nevtonmetrov navora. Ltij-ionske baterije kapacitete treh kilovatov proizvajalca Panasonic sta vsaka težki skoraj 8 kilogramov in sta odstranljivi iz skuterja, za polnjenje do 100 odstotkov pa potrebujeta približno tri ure.

Vas zanima, kaj je najbolj revolucionarnega pri tem električnem skuterju? Sistem regeneracije energije, ki je nepogrešljiv pri čimvečjem dosegu in je v tem segmentu tudi izjemna redkost. Sistem namreč izkorišča kinetično energijo, ki nastaja pri zaviranju ali spuščanju po klancu, in jo nato pretvarja v električno energijo, s katero polni baterijo. Ker sem bil zelo radoveden, sem se ta sistem odločil preizkusiti tudi v resničnem življenju. Odpravil sem se vse do vrha Krvavca, nato pa se brez uporabe električnega motorja spustil do vznožja, kjer mi je uspelo napolniti baterijo za 24 odstotkov. Kljub temu, da se to vseeno ne sliši tako vzpodbudno, lahko že vsak dodaten odstotek zagotavlja nujno potreben doseg do cilja. Sistem za regeneracijo zavorne energije lahko voznik vključi po želji.

AVTOBLOG - TEST Askoll eS2 električni skuter - Span center mobilnosti - Mateja Alibabic (3)

Električni skuter Askoll eS2 mi je takoj zlezel pod kožo. Ponujal mi je namreč vrhunsko možnost premagovanja gneče in zabavo, s katero sem si polepšal dneve. Brez dvoma je nujno treba izpostaviti tudi to, da gre za zelo poceni prevoz, saj bi letno za polnjenje porabili 20 evrov, če bi vsak dan naredili približno 20 kilometrov. Kljub temu, da je cena dokaj visoka (2.990 evrov za eS2 in 2.499 evrov za eS2), se mi zdi, da bi moralo vsako gospodinjstvo imeti enega v lasti. Samo predstavljate si lahko, kako bi bila mestna središča hitreje prevozna in tudi bolj čista. Askoll eS2 (in tudi eS1) predstavlja edino logično prevozno sredstvo v mestu. Že res, da nista primerna za daljša potovanja, saj boste do cilja vedno vozili premišljeno, a vožnjo z električnim skuterjem Askoll eS2 in eS2 bo zagotovo osvojil vsak ne-motorist. V primeru, da vam zmanjka električne energije, pa ga boste ”porivali” enako kot ”bencinskega”, ampak to ste kot vozniki koles z motorjem verjetno že navajeni.

Za več informacij se obrnite na podjetje Špan center mobilnosti, kjer se boste lahko z italijanskim šarmerjem tudi zapeljali. Da ne pozabite: Askoll eS1 in eS2 je na voljo v šestih različnih barvah – rdeči, rumeni, oranžni, črni, beli in vijolični.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 1. Peter says:

  Članek je več kot očitno nekritična reklama za distributerja, brez kakršne koli resne in konkretne primerjave s primerljivo ponudbo na trgu.
  Rekuperacija energije ni nikakršna novost al revolucija; govorite o skoraj 40 letni tradiciji podjetja iz Italije na področju patentov, potem pe izvemo, da so na trg električnih skuterjev stopili šele nedavno. Zelo zavajajoče.
  Rajši oglašujte slovenske proizvajalce, ki so dejansko v svetovnem vrhu oz.si prizadevajte, da bi na tem področju vnovčili naše znanje, ki ga nimamo nič manj kot naši sosedje.

 2. Igor says:

  Napišite rajši kako uvozniki izkoriščajo in si v bistvu subvencijo poberejo sami ne pa kupec za vzpodbudo.:
  Askoll eS1 Cena motorja s subvencijo: 1.890 € pri Španu, v Italiji pa stane brez subvencije 1.990,00 € (https://www.askollelectric.com/site/it/scooter-elettrico-es1/). Motor kupiš v Italiji, ga uvoziš k nam in ga v Slo prvič registriraš ter zaprosiš za subvencijo ter privarčuješ 400 €

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG