Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / Suzuki Vitara – raziskovalec starega kova dobi nadgradnjo
suzuki-vitara-08

Suzuki Vitara – raziskovalec starega kova dobi nadgradnjo


Daljnega leta 1988 je Suzuki izdelal svojo prvo generacijo modela Vitara. Letos pa je bila predstavljena že 6. generacija, ki se od svojega izvirnika močno razlikuje po opremljenosti in obliki.

Prejšnji model Suzuki Vitare je dosegel tisto starost, ko ga more nadomestiti nov, prenovljen model. Suzuki je tako že na lanskem motor showu v Parizu predstavil prenovljen model, ki za razliko od predhodnikov uporablja nežnejše linije, prenovljen pa je tudi izgled vozila. Kupci lahko sedaj izbirajo med kar desetimi barvnimi odtenki, pri čemer lahko odločajo o črni ali beli barvi strehe ter med belo, srebrno ali črno sprednjo masko. Slednja ponuja bolj svež in mladosten izgled, tudi po zaslugi pokončnih LED dnevnih luči, ki malemu SUV-u dodajo pridih napredka.

suzuki-vitara-04

Pred nekaj leti je veljalo, da je bil novejši model vedno večji od svojega predhodnika. Pri zadnji Vitari pa je Suzuki poskrbel za kompaktnost in je tako novinka s 4,17 m le kakšen centimeter daljša od prve generacije. Od tal je oddaljena 185 milimetrov, prtljažni prostor pa kljub krajši zasnovi meri 375 litrov, kar je za majhnega SUV-a dober rezultat. Na voljo sta različici z dvo- ali štirikolesnim pogonom, pri čemer štirikolesni pogon Allgrip omogoča izbiro štirih načinov vožnje ter ponuja sredinsko zaporo diferenciala.

Za varnost potnikov skrbi že serijsko vgrajenih 7 zračnih blazin in nadzor tlaka v pnevmatikah. Za doplačilo je na voljo tudi aktivni tempomat, sistem za samodejno zaviranje v sili, parkirni senzorji z vzvratno kamero, sistem za speljevanje v klanec ter nadzorovan spust po strmih terenskih pobočjih. V notranjosti Vitaro popestri sredinsko nameščen 7-palčni zaslon na dotik, kjer se upravlja mnoge funkcije vozila, med katerimi je tudi povezljivost s telefonom ter panoramska streha.

suzuki-vitara-11

Na voljo sta dva motorja z enako močjo in prostornino. Bencinski 1,6-litrski motor iz rok Suzukijevih inženirjev razvije 118 konjskih moči in 156 Nm navora ter je povezan s 5-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Fiatov 1,6-litrski turbodizel pa ob enaki moči 320 Nm navora prenaša preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika. V Frankfurtu je bil predstavljena še povsema Vitara S z 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem, ki razvije 140 konjskih moči in 220 Nm navora. Moč tudi slednji na vsa štiri kolesa prenaša preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika.

suzuki-vitara-19

Cene v Sloveniji:

Suzuki Vitara 1,6 VVT comfort – 14.500 €
Suzuki Vitara 1,6 VVT comfort 4WD – 16.800 €
Suzuki Vitara 1,6 VVT elegance 4WD – 19.400 €
Suzuki Vitara 1,6 DDiS elegance – 20.600 €
Suzuki Vitara 1,6 DDiS elegance 4WD– 22.900 €
Suzuki Vitara 1,6 DDiS elegance top 4WD – 24.000 €
Suzuki Vitara S 1,4 Boosterjet – 19.200 €
Suzuki Vitara S 1,4 Boosterjet 4WD – 20.500 €

Poleg vsega navedenega se je nova Vitara uvrstila med 31 avtomobilov, ki se potegujejo za naslov Slovenski avto leta 2016.

Vas je nova “Japonka” prepričala?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG