Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / Suzuki Swift: več uglajenosti, manj športnosti
AVTOBLOG-suzuki-swift-tiskovna-konferenca (18)

Suzuki Swift: več uglajenosti, manj športnosti


Suzuki Slovenija nam je v hotelu Four Points by Sheraton na Brdu, pokazal že tretjo generacijo svojega mestnega malčka – novega Swifta.

Suzuki je eden večjih avtomobilskih podjetij, ki znotraj EU v povprečju predstavlja 1,3% tržnega deleža. To ga uvršča na 21 mesto po prodajnih številkah v Evropi, v svetovnem merilu pa je s 2.945.000 prodanimi vozili v lanskem letu, na kar 9 mestu. Do leta 2020 nameravajo to številko dvigniti na 3,2 milijona prodanih vozil letno, kar jim bo glede na odlične avtomobile, ki jih zadnji čas pošiljajo na trg kot po tekočem traku, zagotovo uspelo. V Sloveniji so te številke dosti manjše, pa vendar je moč v zadnjih letih opaziti veliko rast znamke Suzuki, saj so samo v zadnjih treh letih, prodajo dvignili za skoraj petkrat. Tako je prodaja v lanskem letu znašala že 1.119 vozil, kar je predstavljalo 1,76% tržnega deleža, v letošnjem letu pa nameravajo doseči in preseči letni plan 1350 prodanih vozil.

Suzuki-ignis prodaja

To jim bo po njihovih besedah zagotovo uspelo, saj so samo v prvem četrtletju prodali 477 avtomobilov, do konca maja pa je ta številka znašala že 728  in to še preden se je uradno začela prodaja novega Swifta. Ravno ta model, je za znamko Suzuki eden najpomembnejših, saj ima za seboj že bogato zgodovino in dobre prodajne rezultate. Verjetno se vsi sprašujete, zakaj sem v uvodu dejal, da je to šele tretja generacija, ko pa je Swift obstajal že davnega leta 1983.

AVTOBLOG-Suzuki-Swift

Razlog je v tem, da je Suzuki Swift postal globalni model, torej se je povsod po svetu prodajal pod istim imenom, šele leta 2004 v tako imenovani prvi generaciji Swifta, kateri je leta 2010 sledila druga generacija. Pred tem  se je prodajal pod imeni Suzuki Cultus (1983),  Chervolet Sprint (1985), Geo Metro (1993), Pontiac Firefly (1996) in končno prvi Suzuki Swift leta 1998, ki pa se je pod tem imenom prodajal le v Evropi.

V tretji generaciji pri Suzukiju obljubljajo še boljše vozne lastnosti, več športnosti, več prostora in boljše motorje. Prvič od leta 2004, se Swift proizvaja na Japonskem, saj sta se med tem obe generaciji proizvajali v sosednji Madžarski. Verjetno lahko tudi to deloma krivimo (višji stroški transporta) za višjo ceno od prejšnjega modela, ki sedaj znaša od 10.350€ za osnovno različico, pa vse do 15,500€ za tako z dvobarvno zunanjostjo, štirikolesnim pogonom in novim 1.0 litrskim BoosterJet bencinskim trivaljnikom.

AVTOBLOG-suzuki-swift-tiskovna-konferenca (16)

Ravno ta se je vrtel tudi v avtomobilu z oznako SHVS, kjer bencinskemu motorju pomaga tudi majhen elektromotor, tega pa smo imeli po predstavitvi tudi priložnost na hitro spoznati. Pri Suzukiju poudarjajo njegov športen karakter, okretnost in vpletenost v samo vožnjo, zato smo se ga odločili testirati na eni najboljših cest v okolici Ljubljane. Prvi vtisi so precej drugačni, kot pravijo pri Suzukiju. Ravno ta litrski turbo trivaljnik, kateremu pri pospeševanju pomaga tudi majhen elektromotor, je sicer dovolj zmogljiv, pa vendar ni niti malo športen. Ne vrti se dovolj hitro, ravno tako pa s svojo neodzivnostjo in delovanjem ne spodbuja športne vožnje, čemur ne pomagajo niti (pre)dolga prestavna razmerja in podvozje, ki je izrazito nagnjeno k podkrmarjenju.

AVTOBLOG-suzuki-swift-tiskovna-konferenca (11)

Samemu karakterju avtomobila zagotovo bolj pristoji 1.2 litrski atmosferski motor, ki je poleg vsega tudi cenejši in zagotovo bolj zabaven za vožnjo, saj smo enak motor preizkusili že ob uradni predstavitvi Suzuki Ignisa in smo ga naravnost oboževali. Razumem, še vedno je to neke vrste ‘blagi’ hibrid, ki je predvsem namenjen mestni vožnji, kar pa z majhnim obračalnim krogom, izrednim udobjem, lahkotnostjo (tehta le 950 kilogramov) in dobro preglednostjo, enostavno obvlada. Zahvaljujoč daljši medosni razdalji znotraj najdemo tudi mnogo več prostora, kot bi pričakovali od avtomobila, ki je dolg le 384 centimetrov. Tudi prtljažnik se je v primerjavi s prejšnjo generacijo povečal iz prejšnjih 211 litrov na sedanjih 265 litrov.

AVTOBLOG-suzuki-swift-tiskovna-konferenca (17)
Notranjost je v primerjavi s prejšnjo generacijo doživela veliko spremembo. Na armaturi dominira zaslon na dotik, ki poleg navigacije omogoča tudi Apple CarPlay in Android Auto povezljivostne sisteme. Sama grafika na zaslonu je zelo dobra,  uporaba celotnega info-zabavnega sistema pa relativno enostavna. Grajamo le to, da cilja v navigacijo ne morete vnesti med vožnjo, ampak se morate za to povsem ustaviti. Celotna armaturna plošča sledi filozifiji športnejšega avtomobila, saj je proti vozniku nagnjena za okoli 5 stopinj, kar naj bi povečalo občutek osredotočenosti na voznika.

Na zunaj je še vedno zelo prepoznaven tipični Swift, kar je dobra stvar. Avtomobil je v primerjavi s predhodnikom v dolžino ‘izgubil’ 10 milimetrov in v višino 15 milimetrov, širinsko pa je po novem za kar 40 mm širši od predhodnika, česar pa smo deležni le mi na starem kontinentu. Tako izgleda bolj ‘nabito’ in mišičasto, kar pomaga ustvarjati podobo športnejše alternative konkurentom.


Skratka novi Swift  tudi v novi generaciji ostaja odličen mestni avtomobil, ki ponuja veliko prostora, je udoben, pregleden in se vseeno pelje bolje od konkurence. Pa vendar zgodbi o športnejšem Swiftu ne verjamemo povsem, saj menimo, da se je v prejšnji generaciji peljal bolj športno, je pa zato kot avtomobil karakterno precej ‘odrasel’, kar je za nekatere dobra stvar, spet za druge pa ne. Nestrpno čakamo različico Sport, ki bi lahko ponudila vse in še več, kar pri standardnem pogrešamo, do takrat pa nas čaka še pravi test novega Swifta, kjer ga čaka težek popravni ‘izpit’. Mogoče ga je pa le potrebno bolje spoznati.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG