Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Tesla / ŠOKANTNO: Nič več subvencij ob nakupu Tesle Model S?
AVTOBLOG-Tesla-Model-S-Range-Record-1- (5)

ŠOKANTNO: Nič več subvencij ob nakupu Tesle Model S?


Elon Musk zagotovo ne bo preveč zadovoljen z odločitvijo nemškega urada BAFA, po kateri naj bi tesline modele umaknili iz seznama vozil, katerim ob nakupu pripada subvencija.

Ta odločitev je seveda zanetila spor med avtomobilskim električnim gigantom Teslo in nemškim uradom BAFA, kjer je glavno jabolko spora ali je Model S res predrag, da bi se kvalificiral za dodelitev subvencije. Nemška shema za spodbudo k nakupu električnih vozil ima namreč zgornjo mejo 60 tisoč €, pri kateri cena vozila ne sme presegati te številke, BAFA pa trdi, da kupci dejansko ne morejo kupiti Modela S brez nekaj opcijske opreme, ki potisne ceno čez to mejo. Pri nemški shemi za subvencioniranje nakupa elektrificiranih avtomobilov namreč kupec dobi subvencijo v višini 4.000 € za nakup električnega avtomobila ter 3.000 € pri nakupu plug in hibrida.

“To je popolnoma neutemeljena obtožba. Kdorkoli v Nemčiji lahko naroči osnovno različico Tesle Modela S brez komfortnega paketa, take avtomobile pa smo tudi že dostavili našim strankam,” se je glasil uraden odgovor Tesle. Ravno tako so dejali, da je bila zgornja meja za subvencijo postavljena s strani nemške vlade le zato, da bi jih izključili iz tega programa, vendar so se nato obe strani dogovorili za kompromis, ki podjetju omogoča prodajo le osnovnih modelov s subvencijo, katere lahko nato kasneje nadgradijo po svojih željah. Rano tako bodo preiskali, ali katerakoli stranka ni mogla naročiti čisto osnovne različice Modela S, kot navajajo obtožbe BAFA.

“Če je katerikoli prodajalec stranki rekel, da ne morejo kupiti čisto osnovnega Modela S brez comfort paketa, to enostavno ni točno in je potemtakem zunaj naše politike in protokolov, kar bomo raziskali in nato ustrezno ukrepali“. Glede na to, da je Nemčija ena glavnih držav v EU, bi  lahko enaka usoda kaj kmalu doletela tudi slovenske državljane. Menite, da se bo to zgodilo?

AVTOBLOG-Tesla-Model-S-Range-Record-1- (4)

Vir: reuters
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Cogo says:

    Upam, da bo tudi pri nas tako. Zakaj bi bil nakup električnega avtomobila subvencioniran, bencinarja pa ne? Pri čemer električne avtomobile poganja (vsaj v sloveniji) veliko bolj umazana energija kot bencinarja. Smrdljiva politika!

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG