Prikaži kategorije
Domov / Novice / Sklopka prihodnosti za ljubitelje ročnih menjalnikov!
AVTOBLOG-sklopka-prihodnosti (3)

Sklopka prihodnosti za ljubitelje ročnih menjalnikov!


Nemško podjetje Schaeffler je predstavilo nov sistem sklopke, ki odpre pot hibridnim pogonskim sklopom tudi v vozila z ročnim menjalnikom.

Tako imenovani P2 Modul naj bi šel v proizvodnjo do konca tega leta, proizvodnja pa naj bi potekala na Kitajskem. Ta modul se namesti med motor in menjalnik, kar je še posebej primerno za prečno postavljene motorje in kombinira 12kW električni motor s parom sklopk, kjer je ena namenjena za ločitev menjalnika od motorja, druga pa je namenjena dušenju vibracij, ko se motor znova zažene.

Schaeffler je dejal, da P2 modul omogoča avtomobilu vožnjo zgolj na električni pogon pri nizki hitrosti in v gostem prometu pri vožnji skozi mesto. Ravno tako lahko v električnem načinu avtomobil parkiramo, omogoča pa tudi funkcijo “aktivnega jadranja” pri hitrostih do 50 kilometrov na uro. Ta sistem omogoča, da vozilo izrabi prednost gibalne količine avtomobila ali doline tako, da med tem motor drži na prostem teku ali motor celo popolnoma sklopi in ga loči od menjalnika z namenom prihraniti na gorivu.

???????????????????

Ta enota je namenjena delovanju z 48V električnim sistemom, katerega večina proizvajalcev pospešeno vgrajuje in razvija za prihodnje modele. 48V sistem ne le, da lahko prenese 12kW, kar je štirikrat več od 12V sistema, temveč tudi omogoča do 75 odstotkov tanjše električne vodnike, kar ravno tako prihrani na teži, zmanjša stroške izdelave in olajša delo umestitve vseh žic v sam avtomobil.

P2 modul lahko ravno tako preko regenerativnega zaviranja shranjuje električno energijo nazaj v 48V baterijo in je dizajniran tako, da se lahko naknadno namesti na obstoječa vozila z minimalnim poseganjem v sam avtomobil. Dodelave na obstoječih menjalnikih niso potrebne, ravno tako pa sistem ne potrebuje vodnega hlajenja, kot ga nekateri hibridi.

AVTOBLOG-sklopka-prihodnosti (2)

Schaeffler trdi, da bi lahko ta sistem omogočil tudi do 20 odstotni prihranek pri gorivu.

Ta modul je namenjen za souporabo z Schaefflerjevo E-sklopko, ki naj bi omogočila še dodaten prihranek pri gorivu. E-sklopka uporablja stopalko in hidravlično ali kabelsko povezavo z elektronskim inteligentnim aktuatorjem.

Bodoči različici P2 enote so še v razvoju, ena naj bi ponujala 33 konjskih moči, druga pa 64 konjskih moči.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG