Prikaži kategorije
Domov / Novice / “Samo bedaki in konji” na cestah!
zastoji

“Samo bedaki in konji” na cestah!


Ne, tokrat ne bo govora o uspehu britanske humoristične nanizanke, ki je pred dobrimi dvajsetimi leti nasmejala vse strice in tete daleč naokoli. Tokrat gre za nekaj popolnoma drugega. Nekaj, o čemer še ptički čivkajo.

Že nekaj časa opažam, da ko pridem zvečer iz službe, prvih deset minut samo preklinjam. In to nič kaj lepo. Šele potem se zavem, da še vedno nisem sezula salonarjev in da na srajci še vedno stoji moja sponka z imenom. Po tej ceremoniji ponavadi globoko zadiham in si mislim: “Jutri bo boljše. Jutri je nov dan”.

Vsi ste verjetno že slišali za izraz “nedeljski vozniki“. To so tisti sanjači, ki še sami točno ne vedo kdaj so pristali na avtocesti in se jim tudi približno ne sanja zakaj jim vsi trobijo in blendajo. Se vozim v pravo smer? Sem se pripel z varnostnim pasom? Ne, vse je okej, verjetno so trobili nekomu drugemu. Ne! Obstaja velika možnost da trobijo prav tebi. Naslednjič, ko boš v takšni situaciji, vrži oko še na števec hitrosti. Obstaja velika verjetnost da voziš prepočasi. Ja, prepočasi. Če je omejitev hitrosti 130, če je zunaj lep sončen dan, zagotovo ni razloga, da bi peljal 90km/h. Razen če sediš v kamionu. V tem primeru ti izrekam sožalje, saj vem da kolneš prav tako kot jaz.

Poleg sanjačev, so drugi tip voznikov “nevedneži“. Vprašanje a je omejitev 50 ali 90 kilometrov na uro? Bom vozil kar 70, pa bo. To so vozniki, o katerih poročajo po radiu. Zgoščen promet v smeri … Takšni, gneče na cesti seveda ne vidijo. Njim tisti okrogli kosi aluminija ob cestišču, ne pomenijo nič. Kako jih prepoznati? Na regionalki voziš za njim toliko časa, da med tem uspeš zamenjati radijsko postajo, poklicati teto v Ameriko in še spljuvati sliko Damijana Murka. Ko ga končno uspeš prehiteti, se ti zdi da je dan postal lepši.

Potem ne pozabimo skupine “cincarji“. Bi spelu, ne bi spelu. Mogoče bo spelu. Ne ne, ne bo spelu. Kako jih prepoznamo? Ponavadi imajo poškodovan zadnji konec avtomobila. Drugi problem, ki ga ima ta skupina je domišljija. Pogosto vidijo stvari, ki jih tam ni. Na primer, pospeševalni pas: omejitev 60 kilometrov na uro, ovinek, pospeševanje, tretja prestava, četrta prestava, vse se dogaja tako hitro in potem: Zid! Kar naenkrat se pred njimi nariše zid! Si predstavljaš, da se to zgodi tebi? In to pri vratolomnih 70 kilometrih na uro?!

Potem je tukaj še generacija “Golden 80′” oziroma generacija odpisanih. Ta odlomek bi verjetno morala napisati v fontu številka 24, saj sklepam da ima ta generacija največ problemov z očmi. Poleg težav s sluhom, refleksi in orientacijo. Potem sem ugotovila, da tem voznikom ni več pomoči. Poskusi dvoletniku razložiti zakaj ne sme dati izvijača v vtičnico. Rezultat je enak. Prav tako jakost razlage. Kako prepoznati to generacijo? Po položaju sedenja. Razdalja med volanskim obročem in sedežem ne presega 9 centimetrov. Roke na volanu niso petnajst do treh, ampak tam okoli poldne. Sovozniki imajo ponavadi potno čelo in prestrašen pogled.

zastoji2

Za konec, pa sem pustila skupino ljudi, katerih resnično ne maram. To so “meglenkarji“. Ali ste vedeli, da v zakoniku piše, da je uporaba meglenk dovoljena le takrat, ko je vidljivost manjša od 50 metrov? Za lažjo predstavo: v kolikor bi v vrsto parkirali deset povprečno dolgih limuzin, to ne bi bilo zadosti. Enako velja tako za sprednje, kot za zadnje meglenke. Prepoved meglenk velja tudi v vseh mestih – za dobro vidljivost tam poskrbi javna razsvetljava. In NE, tudi če imaš BMW in si misliš kakšen car si s prižganimi meglenkami, “šminkiranje po mestu” ni dovoljeno. Je “idiotsko” in verjami, to žensk ne privlači. Nisem še slišala kakšne 20 let mlade smrklje, ki bi rekla: “Lej kok ma hud avto, pa še meglenke ima prižgane”. “No go…”

Moram pa reči, da izredno občudujem voznike kamionov – te morajo imeti jeklene živce. Meni bi se odpeljalo že prvi dan. Ne samo zato, ker bi morala cel čas voziti do 100km/h, ampak tudi zato, ker to pomeni, da bi vse zgornje voznike srečevala še pogosteje.


In kako rešiti večino zgornjih problemov?

– obvezno obnavljanje vozniškega izpita za voznike, starejše od 50 let
– odvzem vozniškega dovoljenja pri 75. letu starosti
– uvedba kazni za sanjače in prepočasne
macola za meglenke


Zadnja leta sem na cestah izredno malo. Pa ne zato, ker vožnje ne bi marala. Ravno nasprotno, obožujem jo, vendar sem za voljo mojih živcev, rajši izbrala službo, pri kateri nisem veliko na cesti. V nasprotnem primeru bi se verjetno že zdavnaj predozirala s tableti Spasmex.

In še prošnja: če me čez 40 let vidite kako zmedeno vijugam po cesti in delam zastoje, mi prosim isti trenutek vozniško dovoljenje strgajte na milijon koščkov. Če pa bom vozila še 80km/h na prehitevalnem pasu s prižganimi meglenkami, pa me kar zrinite s ceste. Hvala.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 1. Peter says:

  Pa še ena statistika :-D….13% vseh nesreč zakrivijo vozniki pod vplivom alkohola, preostalih 87% nesreč pa povzročijo loleki, ki so na Zali.

 2. Jože says:

  Pozabila si omeniti paciente v krožiščih :D

 3. Geronimo says:

  Petra, lepo je brati tako sovražen članek. Pohvala tudi uredniku portala, ki omogoča objavljanje takšnih ‘novinarskih’ fekalij.
  Občasno Policija išče nove sodelavce, vas zanima? Ali ste morda premalo formalno izobraženi za takšno delovno mesto?

  • Alan says:

   No evo en se je ze nasel v tem clanku :)

   • Igor says:

    Alan itak da braniš ženo.

    Sicer se načeloma strinjam s Petro razen pri meglenkah, ne vem kakšno dioptrijo imate vsi da vas te boge meglenke toliko motijo.

  • Petra Živkovič says:

   Geronimo – sovražno nastrojen članek? Napisano je samo dejansko stanje na slovenskih cestah, brez olepšav. Tako kot dejansko je.

 4. Jaki says:

  Kritičnim osebam prepovedat,da vozi po hitrih cestah z visokimi kazni !

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG