Prikaži kategorije
Domov / Novosti / S-Bikes: Neslišna poletna romanca na dveh kolesih        
AVTOBLOG-S-Bikes-Smart-01-23

S-Bikes: Neslišna poletna romanca na dveh kolesih        


Poletje je čas, ko se večina ljudi odpravi na morje, kjer uživa v obilici sončnih žarkov toplega sonca, prijetnem namakanju v morju in brezdelju. Spet drugi se z veseljem rekreirajo ali obiskujejo še neznana mesta. Ravno pri slednjih dveh aktivnostih pride kot nalašč prav električno kolo S-Bikes Smart 01!

S-Bikes je slovenska blagovna znamka, ki je kot svoj prvi izdelek na trgu predstavila električno kolo Smart 01. Gre za inovativno zložljivo kolo, kjer električni motor uporabniku ob vrtenju pedal priskoči na pomoč in naredi urbano mobilnost še bolj privlačno in lahkotno. V teh vročih poletnih dneh je seveda tudi naš zaljubljen par s kolesi naravnost vleklo na morje, na obalo, kjer je dan takoj znosnejši v svežem morskem vetriču, sploh pa na odličnih mestnih kolesih. Na sončno ponedeljkovo popoldne sta sedla v BMW X1 sDrive 18d in se odpravila proti slovenski obali. Pot jima je v udobnem bavarcu minila resnično hitro, z mislimi pa sta bila že pri osvajanju obmorskih mest. V Kopru sta z veseljem parkirala avtomobil in iz prtljažnega prostora na plano postavila kar dve kolesi. Ja, dve kolesi sta imeli v prtljažniku malega SUVa, kamor sta ju pospravila brez kakršnihkoli problemov. Relativno težko kolo (med krmilom in zadnjim sedežem so nameščene baterije) sta postavila na tla in takrat se je zabava pričela. Le nekaj kratkih sekund in iz malega skupka aluminija, menjalnika in dveh koles je zrasel privlačen mestni sopotnik.

AVTOBLOG-S-Bikes-Smart-01-11

Ljudje so se zbirali okoli njiju in radovedno spremljali to čudo. Skoraj odprtih ust pa so bili, ko sta le s pritiskom na gumb aktivirala elektro motor. Na potovalnem računalniku so se pojavili podatki in takrat je prikriti elektrificiran značaj kolesa v polni pripravljenosti čakal na pritisk pedal. Ko sta se le za kratek čas oprla na pedala, se je zaslišal tih, skoraj neslišen piskajoč zvok, v nogah pa sta občutila razbremenitev, saj jima je na pomoč priskočil elektro motor, ki deluje le, ko kolesar poganja pedala. Na potovalnem računalniku sta poleg tipke za prižig tudi znaka + in –, s katerima sta določila stopnjo hitrosti (1-5), do katere jima je elektro motor pomagal. Brezskrbna vožnja po čudoviti slovenski obali se je pričela! Na fenomenalen in zelo nenavaden občutek sta se kmalu brez problema navadila. Tudi vzponi so postali mala malica, tako po zaslugi električnega motorja, kot 7-stopenjskega menjalnika Shimano, kar jima je omogočalo svobodo raziskovanja čudovite obmorske okolice.

AVTOBLOG-S-Bikes-Smart-01-4

Kolo ju je vozilo tako lahkotno, tako neslišno, kilometri pa se nabirali nenavadno hitro. Ker sta se lotila daljše poti sta seveda uporabila najhitrejši način vožnje, ki nudi presenetljive pospeške in hvalevredno pomoč. Ker sta se na poti veliko fotografirala so bile baterije na telefonih hitro prazne, vendar je tudi za ta problem Smart 01 ponudil rešitev. Takoj za krmilom se namreč nahaja serijsko nameščena USB vtičnica, kjer sta lahko napolnila svoje mobilne telefone in druge naprave.

Sonce se je že skoraj dotaknilo morja, ko je naš parček obšla romantika, ki ju je še za kratek čas zadržala na morskem obrežju. Brezskrbno kolesarjenje na tako lep dan je pač pustilo svoj davek. Po romantični pijači ob šumenju umirjene morske gladine je napočil čas, da se odpravita nazaj do avta in čudovit dan na žalost že zaključita. Zvečer, po dnevu polnem dogodivščin, sta spet doma. Kolesa so varno pospravljena v garaži, preko običajnega električnega kabla ima kolo 5 ur časa, da povsem napolni 7800 Ah baterijo in zagotovi užitka in dogodivščin polnih 65 kilometrov za naslednji dan.

AVTOBLOG-S-Bikes-Smart-01-25

Poleg zaljubljencev sem si kolesa uspel izboriti tudi sam in jih izkusiti na lastni koži. Kljub navidezni skromnosti je Smart 01 resnično dobro opremljen. S pomočjo tipk na potovalnem računalniku se prižge sprednja LED luč, ki je kot nalašč za romantično nočno vožnjo, kjer z vgrajenim zvončkom pešce opozarjamo nase. Da to kolo ni kar tako, opozarjajo tudi zmogljive disk zavore, ki poskrbijo za varno in hitro ustavljanje tudi pri višjih hitrostih ter prilagodljivo vzmetenje spredaj, ki blaži nepravilnosti na cestah oz. brezpotjih. Z upravljalnikom delovanja ECO SPORT s petimi režimi upravljanja elektro motorja le-ta doseže najvišjo hitrost 25 km/h, kot mu dopušča zakonodaja.

Po prevoženih nekaj 10 kilometrih si po tihem želim, da bi imel to super kolo v lasti tudi sam, saj je priročno, zabavno in vizualno zanimivo. Preprosto me je navdušilo z vsemi uporabnimi dodatki s katerimi je opremljen že serijsko, sploh pa me je prepričala njegova uporabnost in zabavna plat. Z njim postane kolesarjenje zares zabavno in prepričan sem, da bi bili nad njim navdušeni celo ljudje, ki sicer kolesarjenja zaradi napora ne prenesejo. Skratka, Smart 01 je tako prilagodljiv, da bo pisan na kožo zahtevnejšim kot tudi manj zahtevnim uporabnikom. Za prve slovenske kupce je že na voljo po promocijski ceni 999 evrov. Če bi ga radi videli in preizkusili tudi sami, je le-ta na voljo v Avtocentru Špan na Brezovici pri Ljubljani, ki je blagovno znamko S-Bikes skupaj z mednarodnimi dobavitelji tudi razvilo.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG