Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Razkrit je prenovljeni Mercedes-Benz razreda S!
mercedes-benz-s-class-facelift (19)

Razkrit je prenovljeni Mercedes-Benz razreda S!


Prenovljeni razred S bo že julija letos naprodaj za evropski trg, z njim pa želi Mercedes-Benz postaviti nove standarde v kvaliteti notranjosti, za še en korak pa se želijo približati tudi povsem avtonomni vožnji.

Med vsemi novostmi, ki jih prenova prinaša izstopajo novi izredno učinkoviti motorji, ki uporabljajo novo elektrificirano tehnologijo. Učinkovitost in avtonomna vožnja sta dve lastnosti, ki jih bo razred S postavljal v ospredje tudi v prihodnje. Napredek pri avtonomni vožnji so prikazali z novim sistemom Intelligent Drive.

“Razvoj novega razreda S je bil ekstremno obsežen. S celotno serijo novih funkcij ostaja razred S tehnološki pionir,” je povedal Ola Källenius, ki je odgovoren za razvoj vozil pri Mercedes-Benz.

Najprej pa se osredotočimo na izgled. Po prenovi razred S ostaja vizualno privlačen, kar je veljalo pri vsaki generaciji do sedaj. Ob prenovi je prestižna limuzina prejela novo sprednjo masko s hladilnimi režami. Lepše so tudi sprednje Multibeam LED luči, kjer so na zgornjem robu svetila trije svetlobni LED trakovi, kar je ekskluzivno in zaenkrat na voljo le pri razredu S. Tudi na zadku so nova LED svetila, ki spominjajo na dragulje.

Kar se tiče oblikovanje je nov tudi sprednji odbijač z večjimi zračnimi režami za boljši vnos zraka in bolj športen izgled. Morda prenovljeni razred S zaradi bolj agresivnega odbijača celo močno spominja na neprenovljeno različico razreda S AMG. Na zadku so vsi modeli opremljeni z novim odbijačem, ki vključuje vgrajene zaključke izpušnega sistema. Izpušni zaključki so obdani s kromom, kar vizualno razširi vozilo.

Kupci bodo lahko izbrali med sedmimi novimi lahkimi platišči velikosti med 17 in 20 palci, na voljo pa so kot del standardne ali dodatne opreme.

V potniški kabini ima razred S še vedno nameščena dva zaslona visoke resolucije in velikosti 12,3 palca. Zaslona sta eden ob drugem, med njima pa je steklena površina visokega sijaja, ki zaslona združuje v eno celoto. Novost so na dotik občutljiva stikala na volanskem obroču, odzivna pa so na različne gibe kot po zaslonu pametnega telefona. Tako lahko voznik preprosto upravlja informacijsko-zabavni sistem brez, da bi umikal pogled iz ceste. Tudi tempomat je v prenovljenem razredu S prvič na voljo na volanskem obroču.

mercedes-benz-s-class-facelift (53)

Na področju kvalitete razred S ponuja še boljši les in usnje, odvisno od izbranih dodatnih elementov v potniški kabini. Uvajajo se novi rjavi odtenki notranjosti, na izbiro pa so tudi kombinacije kot so magna gray/espresso brown ali mahogany brown/silk beige.

Nov je tudi ključ, ki je sedaj na voljo v črni ali beli barvi visokega sijaja.

Zelo zanimiva novost je komfortni sistem ENERGIZING, ki je prvič na voljo v serijskih vozilih. Le-ta združuje različne sisteme udobja in jih aktivira istočasno z namenom zagotovitve pomirjajočega okolja. V ta sistem so vključeni sedeži, klimatska naprava, gretje sten vozila, osvetljava in glasbena atmosfera. S tem vozilo zagotovi okolje, ki je prilagojeno vsakemu posamezniku in njegovemu trenutnemu razpoloženju.

Voznik lahko izbira med šestimi programi: Freshness (svežina), Warmth (toplina), Vitality (vitalnost), Joy (radost), Comfort (udobje) and Training (vadba). Zadnji ponuja relaksacijo in aktivacijo mišic z različnimi vajami.

mercedes-benz-s-class-facelift (47)

Na področju motorjev še posebej izstopa Mercedes-Benz S 560 4MATIC, Poganja ga V8 z dvema turbinama, kar poskrbi za 469 konjskih moči in 700 Nm navora. Mercedes-Benz trdi da je to najbolj ekološki bencinski V8 motor na svetu, porabi pa do 10 odstotkov manj goriva kot predhodnik. V določenih pogojih se izmed osmih valjev štirje lahko povsem izklopijo in poskrbijo za manj izpustov ter nižjo porabo goriva.

Dizelski agregati so S 350d 4MATIC in S 400d 4MATIC z 286 KM / 600 Nm in 340 KM / 700 Nm. Prvi ima po uradnih podatkih porabo 5,5 l/100km, drugi pa 5,6 l/100km. Obe različici seveda uporabljata 3,0-litrski šestvaljni dizelski agregat.

Najvišje na lestvico zmogljivosti se uvrščata Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ in S 65. V uporabi je 4,0-litrski biturbo V8 s sistemom odklapljanja valjev. Motor razvije 612 konjskih moči v različici S 63 (27 več kot 5,5-litrski V8 v predhodnji različici razreda S), po zaslugi brutalnih 900 Nm navora pa do 100 km/h pospeši v 3,5 sekunde. Stari 7-stopenjski menjalnik je bil zamenjan za 9-stopenjski AMG SPEEDSHIFT MCT menjalnik, ki odlično sodeluje z novim štirikolesnim pogonom 4MATIC+.

Najvišje uvrščeni je S 65. Velikanski 6,0-litrski biturbo V12 premore 630 konjskih moči in izjemnih 1000 Nm navora. S 65 je že serijsko opremljen z 20-palčnimi platišči, na zadku pa lahko opazimo agresiven difuzor in štiri robustne izpušne zaključke. V notranjosti se nahajajo AMG športni sedeži, trokraki volanski obroč s prestavnimi ročicami, na osrednjem zaslonu pa imamo možnost prikaza temperature olja, prečnega in vzdolžnega pospeška, izhodne moči, pritiska v pnevmatikah in drugih pomembnih informacij o vozilu.

Močni poslovni limuzini se je pridružil tudi ekstremen prestiž z imenom Maybach, ki nudi še več udobja na kolesih.

Razred S jo je ponovno zagodel konkurenci, saj je resnično postavil visoke nove standarde, ki jih bo potrebno preseči ali vsaj doseči.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG