Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mazda / Prihaja naslednik Mazde RX-8 s 400 konjskimi močmi!
Mazda_RX9_Concept (3)

Prihaja naslednik Mazde RX-8 s 400 konjskimi močmi!


Po 13 letih od predstavitve športne mazde RX-8, prihaja iz Japonske novica o nasledniku malega športnika, ki bo imel 400 konjskih moči, nizko težo in cenovno vrednost pod 100.000 evrov. Nosil pa bo izvirno oznako RX-9.

Mazda MX-5 bo kmalu dobila večjega, močnejšega bratca, ki si bo lastil oznako RX-9. Gre za naslednika športnega kupeja RX-8, ki je s svojo zmogljivostjo navdušil in pustil svoj pečat v avtomobilskem svetu. Tako priljubljenost mu je omogočil pogon na zadnji dve kolesi in pa 1,3-litrski rotacijski Wanklov motor, ki proizvede 192 konjskih moči. Ker ima 2,7-metrov dolgo medosno razdaljo pa to pomeni da zadnji dve kolesi zelo enostavno spravita vozilo v prekrmiljenje in vozniku poženeta adrenalin po krvi. Mazda pa bo kmalu vrnila vso to zabavo z nadgrajeno serijo RX-9.

Mazda_RX9_Concept (9)

RX-9 bo prav tako poganjal rotacijski Wanklov motor, tokrat z 1,6-litri delovne površine, dvema rotorjema in eno turbino. Pravijo, da bo to dovolj za vsaj 400-konjskih moči in pospeševanje, kot so ga zmožni motocikli. To mu bo omogočila tudi nizka teža, saj bo nova RX-9 po prvih ocenah tehtala le 1.300 kilogramov in ker bo imel na zadnjem delu menjalnik in diferencial, bo tudi teža dobro razporejena in enakomerna spredaj in zadaj.

Mazda_RX9_Concept (4)

Torej bo RX-9 zelo agilen in hiter, presenetljiva pa botudi cena. Trenutne informacije so o ceni okoli osem milijonov jenov, kar je malo več kot 70.000 evrov oziroma kar 15.000 evrov več kot Lexus RC Coupe. Vozilo bo prvič predstavljeno prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Tokiu, kjer bo Mazda tudi praznovala 50-letnico nastanka rotacijskega motorja, ki ga je izdelal Felix Wankel.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG