Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Prenova Mercedes-Benza GLA: Lepši, robustnejši in bolj možat
AVTOBLOG - Mercedes-Benz tiskovna konferenca - MB GLA - Golf Smlednik (2)

Prenova Mercedes-Benza GLA: Lepši, robustnejši in bolj možat


Prvi GLA je na ceste pripeljal leta 2014, sedaj pa je napočil trenutek, da Mercedes-Benz svojim kupcem ponudi osveženo in izboljšano različico modela. Ogledali in preizkusili smo ga tudi sami. Kaj prinaša prenova?

Razred GLA je še zadnji izmed štirih kompaktnih vozil (razred A, razred B, razred CLA in razred GLA), ki je bil tokrat deležen prenove, s tem pa se tudi zaključuje trenutna serija vozil. Kmalu bo Mercedes v ponudbo že vključil povsem novo generacijo kompaktnih vozil, ki se bo pričela z razredom A. A tokrat je v ospredju prav poseben mestni križanec, ki osvaja srca mnogih kupcev po vsem svetu.

mb-gla-tiskovna-konferenca (1)

V dobri veri Mercedes-Benz za leto 2017 načrtuje kar 21,6 odstotno rast, torej želi prodati 90 vozil razreda GLA (leta 2016 prodanih 74 primerkov, leta 2014 in 2015 pa 75 primerkov). Tudi po prenovi se GLA še vedno lahko pohvali z najnižjim zračnim koeficientom v segmentu; le-ta znaša 0,29. Za tega kompaktnega SUVa velja, da je na prvem mestu udoben in varen, s svojo zasnovo dovolj praktičen za vsakodnevno uporabo, v športno dinamični vožnji se pokaže njegova okretnost, mimoidoči pa ga opazijo predvsem zaradi izstopajoče oblike in privlačnih oblin.

AVTOBLOG - Mercedes-Benz tiskovna konferenca - MB GLA - Golf Smlednik (48)

Direktor prodaje osebnih in lahkih dostavnih vozil pri Autocommerce, Andrej Bergant

Pri prenovljeni različici je dodatno poudarjen dizajn vozil SUV, nekdaj ksenonski žarometi so zamenjani za sodobno tehnologijo LED, v povezavi s tem pa so spremenjene tudi zadnje luči. Že serijsko je opremljen s 17-palčnimi platišči (prej 15 ali 16 palcev, glede na paket opreme), detajl, ki še posebej očara pa je povsem nov barvni odtenek Canyon Beige.

Kupci bodo poleg serijskega paketa opreme lahko izbirali med tremi dodatnimi paketi; Style, Urban in AMG Line. Najopaznejše razlike zunanjosti so na sprednjem in zadnjem odbijaču, pri različici Urban in AMG Line pa skozi zadnji odbijač na plano gledata dva prava kromirana izpušna zaključka. Paketa opreme Urban in AMG Line izstopata tudi pri notranjosti, saj imata nameščene športne sedeže s fiksnim naslonom za glavo. V potniški kabini je po novem še več kromiranih dodatkov, vozilo premore več serijskih varnostnih sistemov (vključno z sistemom za bočni trk), povezljivost pa je še boljša po zaslugi Apple Car Play in Android Auto. S ključem v žepu lahko sedaj le s preprostim zamahom z nogo pod odbijačem odprete prtljažna vrata, pri parkiranju vam pomaga 360-stopinjska kamera iz ptičje perspektive, v kombinaciji s štirikolesnim pogonom 4Matic (samo s samodejnim menjalnikom) pa med voznimi načini pridobite način Off-road.

mb-gla-tiskovna-konferenca (2)

Ker Mercedes misli na različne kupce so za avanturiste kot opcijsko opremo dodali za 30 milimetrov dvignjeno podvozje, že serijsko pa je prilagodljiva tudi velikost prtljažnega prostora, ki se po zaslugi 15 odstotkov bolj pokončno postavljenih zadnjih sedežev poveča za 50 litrov (iz 431 l na 481 l).

V ponudbi še vedno ostaja tudi najmočnejša izvedenka Mercedes-AMG GLA 45 4Matic, ki motorno ostaja nespremenjena. Sprememba je le v zunanjem izgledu, kjer so sedaj serijske LED luči in 20-palčna platišča, na voljo pa je tudi s paketom Yellow Night Edition, kjer je vozilo odeto v črno barvo z rumenimi poudarki v notranjosti in zunanjosti. Sicer je pod pokrovom 2,0-litrski štirivaljni motor s 381 konjskimi močmi in 475 Nm navora, ki je na voljo med 2500 in 5000 vrt./min. Pospešek do stotice tudi po zaslugi štirikolesnega sistema 4Matic znaša le 4,4 sekunde.

mb-gla-tiskovna-konferenca (3)

Kar se tiče motornih različic in cen drugih izvedenk razreda GLA pa si oglejte na spodnji fotografiji:

mb-gla-tiskovna-konferenca (4)

Seveda pa vse skupaj ni ostalo le pri teoriji. Tudi sami smo z veseljem sedli za volan tega priljubljenega križanca. Priznati je potrebno, da je GLA s prenovo zares dobil nekaj močnih elementov, ki ga delajo bolj privlačnega in to vzbudi v človeku že prvi stik z vozilom. Pri zunanjosti nimam večjih pripomb, saj so vse linije premišljene in kljub posebni obliki karoserije privlačne, za piko na “i” pa poskrbi nova čudovita barva Canyon Beige, ki je v živo še lepša kot na fotografijah. Med fotografiranjem vozila ob golf igrišču na Smledniku se je mimo pripeljal kolesar, ki se je le zaradi GLA povsem ustavil, si ga dodobra ogledal in povprašal kje bo lahko prebral test tega lepotca. Ponosno je povedal, da mu je to eno lepših vozil in bi ga imel z veseljem v svoji garaži. Tudi notranjost kot rečeno uporablja kvalitetnejše materiale, sicer pa ostaja zelo podobna notranjosti v predhodniku.

Vožnja je prijetna, saj je vozilo zadovoljivo tiho, nagibanja je ravno prav, udobje pa je primerno za mešano uporabo vozila v mestu in na terenu. Tudi luknje na makadamski cesti je podvozje pobiralo relativno dobro. Zanimiv je tudi vozni način Off-road, ki sem ga imel žal priložnost preizkusiti le na asfaltni površini, vendar se veselim bolj konkretnega preizkusa na pravem terenu. Celostno gledano je GLA avtomobil za vse generacije – za mlade družine z aktivnim načinom življenja ter za starejše pare, ki se radi podajo v neznano in raziskujejo naš čudovit planet.

S prenovo je Mercedes-Benz le poudaril dobre lastnosti avtomobil in tehnološko pripeljal vozilo v korak s časom.

Fotograf: Dejan Ipavec
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG