Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Porsche / Porsche rekordno zasluži skoraj 16.000€ na avtomobil
Avtoblog-PorscheDobiček (4)

Porsche rekordno zasluži skoraj 16.000€ na avtomobil


Ne glede na to kako obrnemo, je avtomobilska industrija zelo donosen posel. Vendar to še ne pomeni avtomatsko visokih marž za proizvajalce razen, če si Porsche. To podjetje pa služi na polno!

Se sprašujete koliko? Pri Bloombergu so izračunali, da je ob 238.000 prodanih vozil v lanskem letu, zaslužek Porscheja znašal neverjetnih 4,1 milijarde dolarjev (okoli 3,8 milijarde €), kar je 14% več kot leto prej. Ob preračunu to znaša neverjetnih 17.000 dolarjev na vsak prodan avto. Z drugimi besedami bi za vsak prodan avtomobil, z zaslužkom lahko kupil še enega VW Golfa. Torej, če bi pri Porscheju slučajno imeli prazno parkirišče, ga lahko z lahkoto napolnijo z 238.000 golfi, samo iz zaslužkov enega leta.

Avtoblog-PorscheDobiček (1)
Seveda je to povprečje saj zagotovo zaslužijo več, recimo pri Panameri Turbo S ali 911 Turbo kabrioletu, ki oba staneta preko 200 tisočakov, kot na dizelskem Macanu z začetno ceno pod 50 tisočaki. Pa tudi pri tej ceni imajo pri Porscheju dosti večjo maržo kot večina ostalih proizvajalcev, saj sta recimo za primerjavo Daimler in BMW zaslužila povprečno le okoli 5000$ (4600€) na vsak prodan avtomobil. Če dodamo osnovni ceni še dolg spisek drage dodatne opreme, kjer si ponavadi zvesti kupci Porscheja radi privoščijo, potem te cene in z njimi tudi dobiček še narastejo, da o kakšnih omejenih serijah kot so Porsche 911R ali 918 sploh ne govorimo.


Ob takih maržah ni čudno, da so imeli pri Porscheju skoraj dovolj denarja za nakup celotne Volkswagen skupine, ki je do sedaj tako zrasla, da je postala največji proizvajalec vozil na svetu.

Avtoblog-PorscheDobiček (3)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG