Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Poklon Volkswagen Golfu četrte generacije
AVTOBLOG-volkswagen-vw-golf-četrta-generacija-iv (4)

Poklon Volkswagen Golfu četrte generacije


Številni entuzijasti četrto generacijo tega verjetno najbolj kultnega nemškega avtomobila, skupno tudi najbolj prodajanega na svetu, štejejo med najbolj posrečeno, kljub temu, da četrta generacija ni bila najbolj prodajana v zgodovini modela.

Volkswagen pri zamenjavi tretje generacije kultnega nemškega ”hatchbacka” ni sklepal prav nobenih kompromisov. Golf četrte generacije je bil iskren avtomobil z visoko kvaliteto izdelave in naprednimi pogonskimi sklopi ter visoko mero zmogljivosti. Pohvalil se je lahko z tedaj že dodobra uveljavljeno nemško kvaliteto, njegova naloga pa je bila enostavno postati najboljši v svojem segmentu. Volkswagen Golf četrte generacije je bil za serijsko proizvodnjo v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu pripravljen slabi dve leti po uradni premieri prve generacije Audija A3 s katero si je delil platformo, v začetku leta 1998 pa so prvi primerki že prispeli v roke srečnih kupcev. Golf četrte generacije je bil prvič na voljo v karavanski izvedenki z imenom Variant, ki pa po prodaji ni prekosila bolj uspešnega tekmeca Ford Focusa ali Opel Astre. Vodstvo se za razvoj kabrio izvedenke Golfa četrte generacije ni odločilo, so pa za to prenovili kabrio izvedenko tretje generacijo in jo prodajali kot četrto. Raziskali smo njegove najbolj inovativne značilnosti.

Natančna izdelava

Golf IV je bil uradno razkrit proti koncu leta 1997, prvi kupci pa so svoje primerke dobili v začetku naslednjega leta. Novih smernic ni postavljal le z novim videzom, temveč tudi z najbolj minimalnimi odstopanji v proizvodnji kadarkoli doseženem v tem razredu. To za lastnike pomeni boljši občutek o kvaliteti izdelave, nižji koeficient upora, ki se pozna pri boljši zvočni izolaciji  in pa predvsem večji učinkovitosti z nižjo porabo goriva. Karoserija je bila v celoti galvanizirana, Volkswagen pa je vso pločevino 12 let z garancijo kril proti koroziji ali rji. Za Golfa so kupci takrat plačali več kot za konkurente, glede na to, da se jih še vedno ogromno število v dobrem stanju vozi po naših cestah pa končno razumemo njegovo višjo ceno.

Motor s 5 ventili

Prodajalci so se v začetku leta 1998 spoznavali tudi z popolnoma novo paleto motorjev. Največja novost  med njimi je bil 1,8-litrski bencinski motor s petimi ventili na valj(skupno 2o ventilov), v različici s turbom ali brez je razvil 125 do 180 konjev. V četri generaciji je bil na voljo tudi 2,3-litrski bencinski V5 motor, ki je razvil 170 konjskih moči. Inženirji niso pozabili na kupce dizelskih agregatov, saj so edini v zgodovini avtomobilizma kar nekaj časa prisegali na svoj sistem ”Pumpe-Duse”, da bi se izognili plačevanju drugim proizvajalcem kot je bil Magneti Marelli, ki je za Fiat razvil tehnologijo skupnega voda ”Common-Rail”. Pri sistemu ”Pumpe-Duse” šobe dizelsko gorivo v valje vbrizgajo s pritiskom 2.000 barov, s tem so dosegli višjo temperaturo goriva in večjo učinkovitost motorja. Po nekaj letih so z svojo ”Pumpe-Duse” tehnologijo leta 2008 dokončno odnehali in začeli uporabljati Common-Rail oziroma skupni dovod goriva kot večina tekmecev zaradi prevelikih emisij.

Poleg teh motorjev, pa so kupci lahko izbirali tudi med slednjimi bencinskimi in dizelskimi motorji.

DSG menjalnik

Po tem ko so ljudje dodobra spoznali prednosti samodejnih menjalnikov, se je Volkswagen lotil dela na DSG menjalniku. DSG menjalnik v grobem sestavljata dve elektronsko vodeni sklopkim ki omogočata neverjetno hitro menjavanje prestav(njegovo delovanje lahko razumemo tudi kot dva med seboj sodelujoča menjalnika v enem ohišju). Volkswagen Golf četrte generacije v različi R32 leta 2003  je bil prvi serijsko proizvajan avtomobil z DSG menjalnikom. R32 različica je bila prodajana v omejen številu.

GTI z dizelskim motorjem

V tistih časih so bili dizelski motorji v velikem porastu, zato se je Volkswagen svojim kupcem odločil ponuditi tudi dizelsko različico športne izvedenke Golfa. Pravi privrženci te različice upravičeno niso mirno sprejeli, saj so bili mnenja da športno vozilo z dizelskim agregatom enostavno ne more nuditi enake zabave. Poleg dizelksega motorja, je bil v GTI različici na voljo tudi bolj spodoben 1,8-litrski štirivaljni bencinski motor s 20 valji in z 150 ali 180 konji. Oba pa sta prejela veliko kritik zaradi premalo ”agresivnega’‘ videza in neprepričljive vozne dinamike. Le 12 mesecev pred novo, peto generacijo Golfa je Volkswagen svoje navdušence presenetil z različico R32, vgrajen je imela atmosferski 3,2-litrski V6 motor s 240 konjskimi močmi! 100 kilometrov na uro je z ročnim menjalnikom dosegla v 6,6 sekunde oziroma v 6,4 sekunde z hitrim DSG menjalnikom.

City Golf

Volkswagen Golf četrte generacije je po končani prodaji v Evropi nadaljeval s prodajo v Braziliji in Argentini. Leta 2007 je Golf četrte generacije v svoji zadnji ”inkarnaciji” s strani Volkswagen zastopnika Brazlije prejel obsežno prenovo. Prednji del je tako spominjal na takratno aktualno generacijo Volkswagen Pola, zadnji del pa na Golfa pete generacije. V največji meri je bil izvožen v Latinske  države, saj je bil proizveden v Brazliji. Nekaj časa so ga prodajali tudi v Kanadi skupaj z Golfom pete generacije. V Kanadi je bil na voljo le z enim motorjem, 2,0-litrskim bencinskim motorjem s 115 konjskimi močmi od okrog 14 tisoč evrov naprej. Kljub temu, da je bil City Golf močno zastarel tako zunaj kot znotraj je zaradi nizke cene in slovesa znamke Volkswagen dosegal velike prodajne številke. Po letu 2010 so z prodajo dokončno zaključili.

Volkswagen Golf četrte generacije je tako z vsemi inovacijami leta 1998 osvojil nagrado revije Top Gear Magazine v kategoriji družinskih avtomobilov, istega leta pa je osvojil tudi nagrado za najboljšegahatchbacka” revije What car?. Leta 1999 je osvojil nagrado revije Used Car Buyer, za najboljši rabljeni nakup med manjšimi družinskimi avtomobili. Prepričal je tudi žirante revije Diesel in osvojil nagrado za najboljši manjši družinski avto in istega leta še nagrado revije CAP za najboljši nakup med rabljenimi ”hatchbacki”. Leta 2001 je bil razglašen kot najbolje prodajan avto v Evropi, vse skupaj pa so jih v šestih letih  prodali preko 4 milijone in 300 tisoč primerkov(carsalesbase.com). Volkswagen Golf četrte generacije svojo zanesljivost dokazuje še vedno, saj se ogromno primerkov še vozi po naših cestah.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG