Prikaži kategorije
Domov / Novice / Pirelli P-Zero praznuje 30 let; ob jubileju tudi nova serija!
Pirelli_30_let_ (18)

Pirelli P-Zero praznuje 30 let; ob jubileju tudi nova serija!


Že 30 let mineva od nastanka ene najpopularnejših pnevmatik na svetu, ki je bila deležna zaslužene slave.

Najbolj slavna pnevmatika podjetja Pirelli letos praznuje 30 let, zato so ob obletnici predstavili novo serijo, s katero so tudi obuli kar nekaj novih superšportnih vozil, med katerimi je tudi Ferrari F12 TDF. Na zabavi, ki je potekala na Portugalskem, je bilo prisotnih preko 100 novinarjev, ki so bili del proslave, poimenovane 302. Prisotni pa so bili tudi redki superšportniki, plesalke z edinstveno koreografijo in odlično narejena video predstavitev podjetja. Poudarili so tudi pomembnost števila 302, saj 30 oznanjuje 30. obletnico izdelave prve P-Zero pnevmatike, število 2 pa oznanjuje dvakratnik konjskih moči trenutnih vozil; le-ta so opremljena z omenjenimi pnevmatikami v primerjavi z vozili, na katerih so bile prve P-Zero pnevmatike. Število 3 ima tudi drug pomen, ki označuje trenutne tri vrste vozil, na katerih najdemo današnje P-Zero pnevmatike. To so: visoko zmogljive limuzine, superšportna vozila in vozila, namenjena dirkalnim stezam.

Pirelli_30_let_ (4)

Nova serija platišč pa ima kar 5 novosti:

1. Nenavadno čvrst gumijast material, vzet direktno iz platišč, namenjenih za dirkalnike Formule 1, omogoči boljšo lego noge pnevmatike, kar ima posledično učinek na kakovost zavijanja.
2. Dodatni vzorci kanalov za odtekanje vode, ki so širši in globlji, omogočijo 10 odstotno izboljšanje odtekanja vode. To pomeni tudi manjšo možnost akvaplaninga, kar pomeni varnejšo in bolj stabilno zaviranje na mokri podlagi.
3. Poudarek na popolnoma ravni ploskvi pnevmatike omogoči enakomerno obrabo pnevmatik kot tudi izboljša zaviranje na suhi ali mokri podlagi.
4. Za kar 15 odstotkov manjši upor vrtenja poskrbi dodatna slika na površini pnevmatike, lažji konstrukcijski materiali in izboljšane tehnike kalupiranja.
5. Tekalna plast ima neenakomerno razporejene reže, ki znižajo glasnost premikanja skozi zrak, saj so frekvence zvokov različne, kar drastično zniža glasnost v kabini.

Z novostmi in uspešnim dogodkom je Pirelli zabeležil 30. obletnico P-Zero ter tako nadaljuje zgodbo ene izmed najpopularnejših pnevmatik na svetu. Vse najboljše!

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG